StoryEditorOCM
Dubrovnik‘PROŠAO‘ UPU ORAŠAC|

Na 55 hektara proširene zone ugostiteljsko-turističke namjene moći će se graditi vile i zgrade od šest, odnosno tri etaže !

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. prosinca 2020. - 18:26
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u čevrtak su, između ostalog, prihvaćene izmjene i dopune UPU Orašac-Vrtovi sunca sa 17 glasova 'za'.

U srpnju je održano javno izlaganje Prijedloga izmjena i dopuna UPU-a turističke zone Orašac–Vrtovi sunca. Prema predstavljenom, proširen je obuhvat plana i predviđena je izgradnja novih smještajnih kapaciteta, odnosno hotela i vila visoke kategorije. Na tadašnjoj javnoj raspravi jedino je Pero Vićan iznio svoje primjedbe.

Na sjednici Vijeća u četvrtak, u ime izrađivača plana izmjena Urbanizam Dubrovnik, govorila je Zrinka Rudež:
- Konačni prijedlog obuhvaća područje koje sveukupno zahvaća skoro 55 hektara proširene zone ugostiteljsko-turističke namjene iste zone. Gradske su službe provele postupak procjene utjecaja na okoliš izmjena i dopuna i ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu, što je uspješno okončano, pa ne treba strateška procjena utjecaja na okoliš – istaknula je Rudež. U deset hektara potrebna je posebna procjena jer je to osobito vrijedan krajobraz, pa je krajobrazna studija napravljena lani zapravo poslužila za izradu konačnog prijedloga.

Naime, u obuhvatu izmjena i dopuna je krajobrazno vrijedno područje. Kad su u pitanju kulturno-povijesne cjeline, unutar obuhvata nalaze se ostaci mlinice, evidentirane kao kulturno dobro te je propisana obveza očuvanja i valorizacije mlinice.
- Najveća visina bit će šest etaža – nastavila je Rudež. - Druga zona predviđa vile, s najvećom visinom od 89 metara nadmorske visine i do 70-tak kreveta, treća zona maksimalno tri etaže, a sve su prometno dostupne. U sve tri zone omogućeno je korištenje sadržaja - pješačkih staza i slično. Uvjeti gradnje prometne mreže preuzeti su iz važećeg UP-a gdje je osnovni profil prometnice 2 puta 3 metra za kolnik i jednostavni nogostup, a unutar zona interne su prometnice s maksimalnim profilom od 3 i pol metra, s obzirom na krajobrazni utjecaj infrastrukture smanjen na minimum. Nema nijednog spomenika prirode u obuhvatu - zaključila je prezentaciju Rudež.

image
UPU Orašac-Vrtovi sunca, izmjene i dopune


Na izmjene i dopune UPU-a Orašac osvrnuo se na sjednici vijećnik Jadran Barač, predsjednik GO SDP-a, rekavši da se 'radi o proširenju nepotrebnih novih kapaciteta jer je Dubrovnik ionako 'zagušen' ležajevima'. Odgovorio mu je gradonačelnik Mato Franković, riječima da je 'smanjenje opterećenja predviđeno za uže područje Grada, dakle povijesne jezgre koja trpi', te da 'rade na disperziji, vode ih van gradske jezgre, rasterećuju povijesnu jezgru i kontaktna područja'.

- Zato se koncentriramo na Ston, Konavle, Elafite, podupiremo nastavak izgradnje kapaciteta i na UPU Orašac koji je prije definiran. Problem Grada nikad nije bio u broju noćenja, nego u broju jednodnevnih posjetitelja koji dođu, zaguše, ne konzumiraju nikakve usluge i odu – rekao je Franković na sjednici Vijeća.
Iz gradskih službi na naš upit nije stiglo detaljnije pojašnjenje, ali evo što nam je u izjavi za naš medij na pitanje o proširenju kapaciteta u Orašcu dodatno odgovorio Jadran Barač:


- Dosad je ova gradska uprava, barem deklarativno, promovirala održivi razvoj i smanjenje opterećenja prevelikog turizma, jer znamo koje nam je probleme radio preveliki pritisak na gradsku jezgru. Pa smo tako tri i pol godine slušali mantru: 'Respect The City, uvodimo reda, umanjimo negativni utjecaj na baštinu', a sad dolazimo u poziciju da taj isti HDZ političkom voljom dogovara proširenje smještajnih kapaciteta blizu Grada. Kad se vrati turizam, ovo proširenje omogućit će dodatno opterećenje. Nisam siguran koliko se to uklapa u dosadašnu politiku ove gradske uprave, ali nama definitivno ne trebaju novi kreveti već novi sadržaji! – rekao je Barač.

- Mato Franković uvijek je isticao da treba smanjiti pritisak na Dubrovnik i očuvati kulturnu baštinu. Grad i gradonačelnik su komunicirali poruke da bi se trebalo regulirati izgradnju novih kapaciteta, odnosno ne dopuštati ih! Trebalo je smanjiti apartmanizaciju, a u Orašcu, tu nama iza leđa, ona se povećava! – kazuje Jadran Barač.

image
UPU Orašac-Vrtovi sunca, izmjene i dopune


- Tko god dođe u Slano, Orašac, Cavtat, doći će obići staru gradsku jezgru jer je to glavna turistička ponuda Dubrovnika. Jučer je gradonačelnik s gradske vijećnice rekao da je ovo 'kreiranje novih sadržaja', ali to nije kreiranje novih sadržaja, nego stvaranje novih kapaciteta, odnosno ležajeva. Novi sadržaj bio bi neki akvapark, revitalizacija seoskih gospodarstava kao po Istri, tradicionalne seoske vrijednosti, gastronomija... To je sadržaj. Inače sam protiv ugovora s DPDS-om, ali oni su u tom smislu radili stvari, obnavljali ljetnikovce, stvorili nove sadržaje. Izmjene i dopune UPU Orašac omogućile su izgradnju dodatnih 800 kreveta! – istaknuo je Jadran Barač i dodao da to sve piše crno na bijelo o obrazloženju.

- Borimo se protiv apartmanizacije Srđa, a ovo je isti primjer. Gdje je tu logika? Na Srđu se bore da neće, a sad kapacitete prebacuju na drugu lokaciju. I prodavaju maglu – zaključio je gradski vijećnik i predsjednik GO SDP-a.
28. svibanj 2024 23:32