StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Montirana trećina novih svjetiljki, stiglo 100 prijedloga za prometovanje oko Grada, uređuje se Ulica Žrtava s Dakse i napušteno gradilište kod Opće bolnice

Piše Grad Dubrovnik
31. ožujka 2023. - 10:17

NOVI KORAK U REALIZACIJI PROJEKTA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE

Čišćenje napuštenog gradilišta ispod Opće bolnice

Grad Dubrovnik pokrenuo je nabavu za izvođenje pripremnih radova rušenja i čišćenja gradilišta Dom za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik, što je još jedan nužan korak u realizaciji ovog prioritetnog projekta u segmentu socijalne skrbi koji će umirovljenicima osigurati standard koji im je godinama nedostajao.

image

Čišćenje terena oko doma umirovljenika

Predviđeni početak izvođenja radova rušenja i čišćenja gradilišta, nakon provedenog postupka nabave, je svibanj 2023. godine s rokom izvođenja 60 dana. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 225.600,00 eura bez PDV-a. Radi se o objektu čija je gradnja prekinuta u ranoj fazi izgradnje prije više od 30 godina.

Zapuštena i oronula građevina ne predstavlja bazu za nastavak gradnje te ju je potrebno ukloniti kako bi se moglo pristupiti novogradnji budućeg doma za kapaciteta oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju.

Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne s ishođenom građevinskom dozvolom i cjelokupnom potrebnom dokumentacijom prijavljen je na sufinanciranje u okviru Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava "Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)" Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu, izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi.

 

MODERNIZACIJA JAVNE RASVJETE GRADA DUBROVNIKA

Montirano prvih 1300 svjetiljki, trećina od ukupnog broja

Montažom prvih energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića sredinom veljače započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području, a zaključno s 26. ožujka u preko 50 ulica montirano je ukupno 1300 novih svjetiljki, što je više od jedne trećine ukupnog broja svjetiljki koje će se postaviti u okviru ove investicije.

image

Nova štedljiva javna rasvjeta

Postavljanje nove rasvjete u cijelosti je provedeno u Ulici dr. Andrije Hebranga, Zagrebačkoj ulici, Ulici Petra Krešimira IV, u ulicama Ćira Carića, Ivana Meštrovića, Ivana Zajca, Iva Dulčića, Miljenka Bratoša, Vatroslava Lisinskog, na Liechtensteinovom putu, Obali pape Ivana Pavla II, na petlji na Ilijinoj glavici, na potezu od Batahovine, preko Sustjepana, Čajkovića, Komolca i Rožata do Mokošice te u Vinogradarskoj ulici i ulici Od Izvora u Novoj Mokošici.

U periodu do 26. ožujka nove energetski učinkovite i ekološki prihvatljive LED svjetiljke postavljene su i u još četrdesetak ulica na užem gradskom području, od kojih se veliki dio odnosi na manje i poprečne ulice te one van glavnih prometnih pravaca. Izvođač radova je tvrtka Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 eura).

Bez svjetlosnog onečišćenja

 

Rasvjetna tijela koja se postavljaju osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede.

Zamjena 3739 rasvjetnih tijela

 

U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će, u fazama, postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.

 

ODLUKA O PROMETOVANJU OKO GRADA

Završen postupak javnog savjetovanja, pristiglo 100 prijedloga

Završen je jednomjesečni postupak javnog savjetovanja Prijedloga Odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, a koji je bio otvoren od 24. veljače do 25. ožujka 2023. godine. Na predloženu odluku pristiglo je 100 prijedloga. Stručne službe Grada Dubrovnika analiziraju svaki pojedinačni zaprimljeni komentar, nakon čega će se pristupiti izradi izvješća o provedenom savjetovanju s javnošću.

image

Promet oko povijesne jezgre

Izvješće će sadržavati popis svih prihvaćenih i neprihvaćenih primjedbi i prijedloga, s obrazloženjima o njihovom usvajanju ili odbijanju te će se o navedenom detaljnije obavijestiti javnost. Uvođenjem zone Grad Dubrovnik će na trajno održiv način riješiti probleme prevelikog prometnog opterećenja u zoni oko povijesne jezgre i zaštiti povijesno-kulturnu baštinu. Uspostavljanje zone posebnog prometnog režima u skladu je i Planom upravljanja, koji kao jedan od osnovnih ciljeva uključuje smanjenje prometa u kontaktnoj zoni te povećanje kvalitete života.

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj

Gradska uprava upućuje zahvalu svim sugrađanima koji su sudjelovali u postupku savjetovanja s javnošću, ističući njegovu važnost s obzirom na to da je Grad Dubrovnik prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja donosi sličnu odluku.

 

KOMUNALNO UREĐENJE

Ulica Žrtava s Dakse uređuje se prema prijedlozima stanara

Nastavno na održani sastanak gradonačelnika sa stanovnicima dijela Ulice Žrtava s Dakse, na kojem su kroz otvoreni dijalog stanari iznijeli svoje prijedloge uređenja ulice, Grad Dubrovnik je ovog tjedna pristupio izvođenju prvih radova na komunalnom uređenju navedenog dijela ulice koji se proteže paralelno uz prometnicu. Uklonit će se postojeći asfaltni zastor, koji je u jako lošem stanju, te će se nakon potrebnog tamponiranja dio ulice presvući novim slojem asfalta.

image

Radovi u Ulici žrtava Dakse

Uz cestu će se postaviti betonski rubnjaci i javna rasvjeta te će se osvijetlili dosad neosvijetljeni dio ulice. Kako je na spomenutom sastanku stanara s gradonačelnikom i usuglašeno, dio ulice Žrtava s Dakse će se nastaviti koristiti za pješački promet kao i do sada, uz iznimku prolaska automobilima isključivo stanarima koji imaju osiguran parking na svojim parcelama, a parkiranje vozila u ulici neće biti dozvoljeno.

26. travanj 2024 02:58