StoryEditorOCM
DubrovnikSINOĆ U EMISIJI

Mato Franković za ‘Otvoreno‘: Dubrovnik više ne pamti one prekomjerne gužve na Stradunu niti zakrčene ulice od Ploča prema Pilama

Piše DV
19. lipnja 2024. - 10:40

U sinoćnjoj emisiji HRT-a "Otvoreno" govorilo se na temu ‘Kako zaštititi lokalno stanovništvo u turističkim središtima? Kako zadovoljiti potrebe turizma i očuvati način života?‘

image

Ljetne gužve u Dubrovniku

Božo Radić/Cropix

Govorili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, prof. emer. dr. sc. Tihomir Jukić, voditelj Kabineta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam u Zagrebu.

Gradonačelnik Franković istaknuo je da Dubrovnik više nema problema s prekomjernim gužvama, međutim, susreće se s novim izazovima. Naglasio je kako smo postigli održivost unutar same povijesne jezgre uz pomoć cijelog niza alata.

Istaknuo je kako je Dubrovnik, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, napravio studiju nosivog kapaciteta, povijesne jezgre, te da su u potpunosti unutar brojki kako je to i studija zacrtala.

- Čak smo nešto ispod tih ciljanih brojki. Bitan je raspored određene brojke, odnosno određenih istovremenih posjetitelja unutar sata, unutar dana, unutar tjedna, mjeseca i godine. I ako je taj raspored dobar i kvalitetan, onda problema nema. Dakle, Dubrovnik više ne pamti one prekomjerne gužve na Stradunu, zakrčene ulice od Ploča prema Pilama, nemogućnost ulaza ni izlaza - izjavio je Franković.

No, kaže kako postoje drugi izazovi s kojima se susreću.

- Ono što je ključno, važna je poruka da je Dubrovnik postigao održivost unutar same povijesne jezgre - rekao je i dodao da su brojke kvalitetnije nego 2017. godine.

- Puno su bolje, puno je bolja protočnost. Sigurno da to može još i bolje. I zato koristimo cijeli niz alata - od aplikacijskog rješenja Bus WebShop, do prve i sada najprodavanije europske "Dubrovnik Pass" kartice kojom zapravo upravljamo tokovima, do činjenice da smo uveli i određeno ograničenje po pitanju dolaska kruzera. Sigurno da je situacija bolja nego 2017. godine, ponovio je.

19. lipanj 2024 10:40