StoryEditorOCM
DubrovnikNEDAJBOŽE KAKVOG ZLA

Iznajmljivači kajaka ubuduće moraju ispuniti 13 uvjeta! Dva su osobito važna nakon lanjske akcije spašavanja kajakaša oko Lokruma

Piše Silvia Rudinović
13. travnja 2024. - 17:14
Iznajmljivači, pokazalo se tijekom lanjske akcije traganja, nisu bili dužni voditi evidenciju korisnikaTonci Plazibat/Cropix/Cropix

Grad Dubrovnik objavio je javni natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, među ostalim gospodarskih djelatnostima i za iznajmljivanje kajaka. Na najatraktivnijoj mikrolokaciji, ispod parka u Pilama, kandidati se natječju za deset dozvola po deset kajaka.

Kajaci su nedvojbeno atrakcija koju turisti preporučuju po različitim platformama. Nakon prevrnuća kajaka s vanjske strane Lokruma zbog nepovoljnih vremenskih prilika, u rujnu prošle godine, spašeno je devet osoba. Tada se doznalo kako iznajmljivači nisu bili dužni voditi popis osoba koje unajmljuju kajake. To će se ubuduće promijeniti, a u tekstu natječaja Grada Dubrovnika navode se svi uvjeti obavljanja djelatnosti iznajmljivanja kajaka koje je ovlaštenik dužan ispuniti. Među ostalim, uvodi se obveza GPS praćenja svakog plovila. To dosad, dozanje se od ranijih ovlaštenika, nije bila obveza.

image

U rujnu prošle godine spašeno je devet osoba nakon prevrtanja kajaka zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta kraj Lokruma

Tonci Plazibat /Cropix

Prvi uvjet kojeg od ove sezone postavlja Grad Dubrovnik za sve koji žele iznajmljivati kajake je da izletnici moraju imati vodiča i to jednog za grupu do deset, a dva za skupinu do 20 kajakaša. 

Kajaci istog ovlaštenika moraju biti označeni jednom bojom. Na pramčanom dijelu moraju istaknuti grb Grada Dubrovnika, označiti naziv ili ime ovlaštenika dozvole i redni broj kajaka.

Treći uvjet je osiguranje osobe voditelja kajaka koja za tu aktivnost ima odgovarajuće uvjerenje, odnosno certifikat, i valjanu svjedodžbu i položen tečaj prve pomoći i ugovorni odnos s ovlaštenikom dozvole.

Iznajmljivači su dužni osigurati GPS praćenje svakog kajaka. Nadalje, moraju osigurati obveznu osobnu opremu za svakog korisnika kajaka, što uključuje prsluk za spašavanje opremljen GPS uređajem za praćenje. Istodobno, voditelj kajaka, osim prsluka s GPS-om mora imati i mobilni uređaj s nepropusnom zaštitom za slučaj hitnosti i kontakt s nadležnim službama za spašavanje i ovlaštenikom dozvole te signalnu baklju, pribor za prvu pomoć, zviždaljku i konop debljine najmanje osam milimetara i duljine najmanje 10 metara zbog privezivanja i teglenja.

image

Raspisan je javni natječaj za 10 dozvola za iznajmljivanje kajaka u Pilama

Dv/

Šesti uvjet je upoznavanje korisnika usluge s vrstom rizika te procedurom otklanjanja opasnosti i načinom korištenja opreme. Neophodno je osigurati korisnike usluge od posljedica nesretnog slučaja te voditi evidenciju svih izdanih kajaka s imenima i potpisima korisnika kajaka te izdanih računa za uslugu iznajmljivanja.

Uvjet za dobivanje dozvole Grada Dubrovnika je vođenje računa da su kajaci uredno posloženi na stalcima, na određenom broju lokacije.

Iznajmljivači moraju voditi računa o vremenskim prilikama te zabraniti korištenje kajaka ako je vjetar jači od 15 čvorova, a stanje mora 1-2 prema podacima DHMZ-a.

U slučaju žurnosti, neophodno je odmah obavijestiti nadležnu Lučku kapetaniju Dubrovnik i druge službe.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Grupa kajakaša na moru ne smije se rastezati na duljinu veću od 50 metara, a u slučaju plovidbe kajakom na većim udaljenostima, izvan zone 500 metara od kopna, potrebno je odobrenje Lučke kapetanije.

20. travanj 2024 13:11