StoryEditorOCM
DubrovnikIZVLAČENJE POZICIJA

Idući tjedan otvara se gruška placa! Prodavači uglavnom zadovoljni izvučenim bankom, ali brine ih novi pomični krov

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
5. travnja 2024. - 15:57

Nakon rekonstrukcije koja je neopravdano dugo trajala, uoči otvorenja obnovljene place Gruž danas je upriličeno izvlačenje imena vlasnika OPG-ova te izbor pozicije stolova svih onih koji će prodavati na prostoru gruške place. Kao malo kad, zbog značaja izvlačenja, placa je bila puna i na okupu se našao svaki od 64 prijavljena prodavača. Recimo i to da je 48 prijavljenih prodavača konkuriralo za banke od dva metra dužine, 12 za banke od jednog metra a prijavilo se i pet proizvođača cvijeća i lončanica te su i oni izvlačili stol za kojim će biti slijedećih godina. Nakon javnog izvlačenja kojim je izbjegnuta bilo kakva ćakula koja uobičajeno prati ponovni rad ovakvih komunalnih objekata, svi su se uvjerili koliko su imali sreće pri izvlačenju broja nekog od ukupno skoro 70 prodajnih stolova.

image

Novi izgled zelene place u Gružu

Ahmet KalajdŽiĆ/

Najvažnije od svega jest da će od ponedjeljka 8.travnja uslijediti potpisivanje novih ugovora o zakupu, a Dubrovčani će umjesto na otvoreni prostor parka Luja Šoletića, ponovno ići na staru ali uređenu lokaciju zelene place u Gružu. Tome se raduju i ribari sa susjedne peskarije jer, tvrde to odavno, ”mnogi koji su planirali kupiti ribu prvo odu na zelenu placu da vide uz što će je spraviti, li nakon obilaska ovako razdvojene zelene place, ima ih koji i odustanu od kupovine ribe”. Radno vrijeme nove place bit će ono već uobičajeno, od 6 do 13 sati, a o šušuru koji je vladao pod neobičnim krovom gruške place možda najslikovitije govori i podatak da su pojedini sugrađani pitali "što se to tu bresplatno dijeli". Mnogi su bili rezignirani zbog predugog čekanja na završetak tržnice čija je izgradnja, kako tvrde, "dodijeljena po zna se kojem ključu, pa je pitanje i hoće li se gradska uprava i komunalno poduzeće ”Sanitat Dubrovnik” kao investitori uopće odlučiti na naplatu penala zbog kašnjenja u poslu kojeg bi i bolji građevinski obrt uradio u višestruko kraćem roku”.

image

Komisija koja je vodila izvlačenje

Ahmet KalajdŽiĆ/

Ipak, dojam je kako su vlasnici OPG-ova uglavnom zadovoljni izvučenim pozicijama stolova, ali uz uvjerenje kako se nadaju da je otklonjen problem prokišnjavanja golemih tendi na krovištu, ne zaboravljaju naglasiti i bojazni od prevelike izloženosti vremenskim uvjetima. Tu je najviše odnosi na propuh kojeg, rekoše, osjećaju i sad a strah7uju kako će tek biti zimi. Samo izvlačenje je vodio javni bilježnik Jure Plećaš, a pomagali su mu odvjetnica Lea Novak Radić te Sanitatova voditeljica rada dubrovačkih tržnica Ivana Glavić Tapalović koja je izvlačila imena cvlasnika OPG-ova a ptom su oni sami izvlačili broj stola iz jednog od tri preostale prozirne PVC-kutije.

image

Župljanin Miše Miloslavić i Kobavoka Mirjana Vukić

Ahmet KalajdŽiĆ/

Miše Miloslavić iz Postranja ističe kako ih je ”u parku pomazilo vrijeme i da je nova placa genijalna u odnosu na placu Lapad”:- Ove godine nije bilo ni prave zime niti nevremena kakvo zna biti te smo tako prošli OK. No, na novoj-staroj lokaciji će veliki problem biti to što će nas ubiti propuh jer je sve otvoreno. Da ne kažem nešto grubo, ”nafrkat” ćemo zbog toga, nitko nas koji smo tu stalno nije pitao kako bi bilo najbolje urediti placu- pripča Miše dok Mirjana Vukić iz Lovornog ističe veliku promjuenu:- Konačno nam neće prodaja ovisiti o tome pada li kiša. Valja nam se nadati kako ovaj put nećemo imati problema s vremenskim uvjetima kao pod tendama na ovoj placi prije obnove.

image

Mare Kiridžija iz Opuzena

Ahmet KalajdŽiĆ/

Izvlačenju je nazočila i Neretvanka Mare Kiridžija iz Opuzena:- Bilo nam je lijepo u parku i srećom nije bilo puno dana s kišom. Nažalost, nisam baš najboljeg zdravlja i strah me da ću zbog otvorenog prostora i jakog propuha nastradati. Moguće da će zbog novih okolnosti neki od nas i odustati od prodaje u Gružu, ali se nadam da ćemo opstati jer smo potrebni građanima i ugostiteljima Dubrovnika.

image

Ana Bagoje s unukom Boženom

Ahmet KalajdŽiĆ/

Neizostavno, na izvlačenje je došla i Konavoka Ana Bagoje iz Dunava, ovaj put s najmlađom unukom Boženom:- Od nove place očekujem da nismo na udaru jakog vjetra i kiše, ali je najveći problem to što je kasnila i samo želim da se ovakav krov neće pokazati kao loše rješenje. Valja nam čekati prvu jaču kišu i uvjeriti se što su građevinari napravili a osobno sam zadovoljna jer sam dobila stol u sredini banka. Možda bi bilo bolje da je nekako ”s kraja”, ne znam, ali sretna sam jer sam u zavjetrini.

image

Pave Radelj iz Gabrila

Ahmet KalajdŽiĆ/

Vitalna starica Pave Radelj iz Gabrila također brine o novim uvjetima na placi:- Ne znam hoće li neki zbog odugovlačenja završetka gradnje place i odustati ali bit će uvijek prodavača, kao i kupaca. Dosta ovisi i o sezoni jer netko više robe ima zimi a drugi ima ljeti. Ako se stvore bolji uvjeti za poljoprivrednike, nas prodavača će biti i dalje- razmišlja Pave a Vinka Kristović iz Postranja ističe:

image

Neda Vuglač ne krije zadovoljstvo

Ahmet KalajdŽiĆ/

-Najveća mana nove place je to što smo nezaštićeni te uveliko izloženi vjetru. Nakon nekoliko ura stajanja svi ćemo kad dođemo doma morati glavu vezati glavu da ne oboliš. Veliki su novci uloženi, a morat ćemo i usred ljeta, a da ne govorim kako će biti tek zimi, uvijek nešto stavljati na glavu da nam ne strada zdravlje!- zabrinuta je Vinka dok Neda Vuglač ne krije zadovoljstvo izvučenom pozicijom:- Zadovoljna sam jer sam imala sreće kod izvlačenja i izvukla stol u kantunu. Jer, iako u dubokoj sjeni, ovdje unutra je već dosta toplije i dosta smo zaštićeniji od utjecaja vjetra.

image

Izvlačenje je počelo

Ahmet KalajdŽiĆ/
image

Izvlačenje je počelo

Ahmet KalajdŽiĆ/
image

Izvlačenje je počelo

Ahmet KalajdŽiĆ/
image

Izvlačenje je počelo

Ahmet KalajdŽiĆ/
image

Izvlačenje brojeva

Ahmet KalajdŽiĆ/
30. travanj 2024 21:38