StoryEditorOCM
DubrovnikSretan vam dan pčela!

Glasnogovornik Libertasa podijelio iskustva iz košnica: ‘Ne biste vjerovali koliko meda proizvede prosječna pčela u svom životu...‘

Piše Gabrijela Bijelić
20. svibnja 2024. - 10:54

- Prosječna pčela proizvede oko 1/12 žličice meda u svom životu, a tokom jednog leta posjeti 50 do 100 cvjetova - napisao je na društvenim mrežama u povodu današnjeg Svjetskog dana pčela 20. svibnja glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević.

Nikšinim sugrađanima poznato je da se ovaj bivši novinar u slobodno vrijeme aktivno bavi pčelarstvom i svaki dan nauči nešto novo o plemenitim ‘zujalicama‘ bez kojih bi, kazao je nekad davno veliki Albert Einstein, čovječanstvo izumrlo kroz 4 godine.

Pojasnio je jednom Nikša za Dubrovački kako se u poslu s košnicama našao silom prilika, nakon očeve smrti morao je odlučiti što s ovim vrijednim medaricama, pa je odlučio nastaviti uzgoj uz potporu starijih ljudi od kojih su neki u pčelarstvu više od 40 godina.

image
Privatni Arhiv/Privatni Arhiv

Grljević redovito, kad god mu se kaže prilika, obilazi svoje košnice u Ošljemu. Naučio je mnogo o blagodatima meda u prehrani i kozmetici, a intenzivno uči i kako razlikovati vrste meda po okusu i mjestu ispaše. Iskustvo mu je dovoljno bogato da ne bi više nasjeo na neku patvorinu patvorinu od vode i šećera.

- Med jedem svaki dan, ujutro za doručak, učnaio sam se i u Udruženje u Dubrovačkom primorju. Želim što više naučili o pčelama i doznati kakva su iskustva drugih članova – otkrio je Nikša svoje ambicije na polju pčelarstva s kojim se poslovično vezuju strašne priče o žžrtvama uboda ovih insekata:

- Malo je onih koje pčela nikad nije ubola, ali se s vremenom čovjek na to navikne pa postane puno tolerantniji i na ubode i na moguće otekline. Sve je to za ljude, dok nema neke alergijske reakcije, sve je u redu – povjerio nam je svojedobno Libertasov uzgajivač pčela i potencijalni medar iz Ošljega koji je toliko izvještio da mu više ni proizvodnja blagotvornog propolisa ne izgleda kao znanstvena fantastika.

 

 

 

29. svibanj 2024 02:03