StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO KUPITI TETAMA I UČITELJICAMA ZA KRAJ GODINE

Gdje završava razum i počinje ludilo? ‘Mame su većinom za skroman poklon od srca, a neke bi i avion kupile, samo da ispadnu važne!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. lipnja 2024. - 08:34

U fb grupi DUMAM-e, Mame iz Dubrovnika i okolice povela se rasprava koliko bi na kraju godine trebalo darivati odgajateljice, odgajatelje, učiteljice i učitelje. Rasprava je, kao i svaka, dobila mnoga različita mišljenja.

‘Ne treba pretjerivati‘

- Drage mame, vrijeme je, tj. kraj godine i kupuju se pokloni za tete-učiteljice i razrednice...kakav je Vaš stav o tome? Koliko Vi novaca odvajate? Moj sin je predškolac, a stariji završava 4. razred i trebalo bi kao po 20/30 € dati za svaki poklon - tj. za oba poklona 60 €. Meni je to suludo i nenormalno, evo... Zar se ne poklanja sitnica? - pita se mama koja je pokrenula ovo pitanje u grupi.

- Na žalost, i sitnice su poskupile. Ako u grupi ima 6-7 predškolaca, to je 120 do 140 eura. za dvije do tri tete. I nije neki iznos, doslovno kupite sitnicu i cvijeće. Škola je druga priča, njih ima 25 i jedna učiteljica, da daju i 10 eura, to je 250 eura i može se kupiti lijepi poklon - mišljenje je jedne mame.

- Za te pare sam ja uzela zlatne naušnice, a ne sitnicu... - nadovezala se druga mama. - Hoću reći što se može kupiti za te novce i da je cifra ogromna - dodala je.

- Ako 120 do 140 eura podijelite s 3 tete, dobijete niti 50 eura po teti. Nisam sigurna da se za taj iznos može kupit neki ‘wow‘ poklon. Što se škole tiče, to je druga priča - mišljenje je još jedne mame.

- Miša mu, nađe se lijepih stvari od srca! - istaknula je treća.

- Ima sitnica i za manju svotu novaca. Ne treba pretjerivati. Dovoljan je mali znak pažnje - složila se iduća komentatorica.

- Podijeljena su mišljenja i stavovi. Ako ste stava da vam je puno, onda rečete da nećete i nema se što tko petljat‘ u razloge. Možete, ako hoćete, uzeti sami, a i ne morate i gotovo. Ja osobno sam mišljenja da bi pružila svojim tetama maksimum što mogu jer mislim da su zaslužile i više od toga - iznijela je svoje mišljenje jedna mama.

- Slažem se. Sasvim je ok ako niste u mogućnosti ili iz nekog razloga ne želite dati više od određene cifre da se izjasnite i nitko se nema pravo ljutiti - dodala je sljedeća.

- Mišljenja sam da žene koje s mojom djecom provedu dobar dio dana, zaslužuju puno više od toga. Zato kad stignem i sjetim se tijekom godine donesem kavu, kekse, kolače, za Božić neku sitnicu i isto tako neku sitnicu prije svakih ljetnih praznika. Nema toga što bi zapravo moglo dovoljno zahvaliti njima koje o mojoj djeci brinu svaki dan, ali eto donesem po svojim mogućnostima. A na kraju četvrtog razreda ili na kraju vrtića, po meni je u redu da im se itekako zahvali što su svaki dan bili uz moje dijete kroz period od nekoliko godina - nadovezala se iduća mama.

‘Mi smo skupljali po 11 eura‘

- Mislim isto da je pretjerivanje... Osobno mislim da je bolje pokloniti neku korisnu sitnicu, cvijet i čokoladu, nego kupovati skupe poklone za koje ni ne znate hoće li teta/učiteljica upotrijebiti ili će joj skupljati prašinu u ladici - mišljenje je druge mame.

- Pa možete se valjda izjasniti da ne želite sudjelovati i kupiti poklon za onoliko novaca koliko si možete priuštiti i kupiti poklon koji Vam nije sulud. Imate mišljenje, iznesite ga pred ostalim roditeljima i stanite iza njega. Meni je taj iznos sasvim u redu i stava sam, obzirom koliko su toliko godina provele s mojom djecom, zaslužuju ne sitnicu, nego malo bolji poklon - razmišlja iduća.

- Tu nastaje problem... Što je to bolji poklon? To smo baš lani raspravljali... Po meni za sve postoje granice. Za vrtić npr. sam jednom vidjela predivan rad, crtež sve djece zajedno na zidu uokviren kod tete doma, predivno nešto - istaknula je druga mama.

- Mi smo skupili po 11€. 15 učenika 4. razreda. Za taj iznos je sitnica učiteljici i njima pizze i sokovi jer imaju tulum zadnji dan - dodala je još jedna mama.

- Mislim da treba biti umjeren i pronaći nešto lijepo i što odgovara toj osobi. Ima puno lijepih, a ne preskupih stvari. Svakako, i teti i učiteljici je važno da je od srca, a ne koliko košta... Uzimati što je ‘in‘ je suludo i treba misliti na sve roditelje, jer svugdje ima onih koji si to jednostavno ne mogu priuštiti, ma koliko ih voljeli i bili zahvalni - naglasila je jedna mama.

Naše sugovornice su, slično kao i mame iz grupe, različitih mišljenja.

- Meni je ok darovati buket cvijeća i bombonjeru. Njihove su učiteljice i učitelji plaćeni za svoj posao. Po toj logici bi onda svim nastavnicima u višim razredima na kraju školske godine trebalo kupovati poklone! - mišljenje je jedne od njih.

- Mame iz mog razreda su većinom za skroman poklon od srca, a neke bi i avion kupile, samo da ispadnu važne - rekla nam je mama dvoje osnovnoškolaca. Sinovoj razrednici skupljali su po 20 eura njih 20-tak u razredu, a kćerinoj 25 eura po osobi. Svojoj učiteljici namjeravaju kupiti umjetničku sliku ili komad nakita. Još nisu odlučili jer se nije lako dogovoriti. Svakome je nešto drugo ljepše, pa na kraju prevagne mišljenje većine.  

- Meni osobno je to pretjerivanje. Djeci šaljemo poruku od malih nogu da se sve mjeri novcem, pa tako osim učiteljima, treba nositi poklone i doktorima i svima koji su na to ‘navikli‘. Ali ne mogu se boriti protiv većine. Ako kažem da ne želim sudjelovati, djecu ću izvrgnuti osudi. Zato ipak pristanem i dam pare - zaključuje na kraju.

16. lipanj 2024 17:13