StoryEditorOCM
DubrovnikSIGURNOST U PROMETU

Franković se pohvalio novom šarenom zebrom u Sustjepanu, no hoće li doživjeti istu sudbinu kao Raguževa 2016. godine?

Piše Anton Hauswitschka
6. travnja 2024. - 11:43

Dubrovački gradonačelnik Mato Frankvić na svom FB profilu objavio je fotografiju novog pješačkog prijelaza u Sustjepanu te poručio: Od danas novi pješački prijelaz u Sustjepanu za veću sigurnost pješaka posebno školaraca!. Sasvim sigurno pješački prijelaz obojan žarkim bojama vozačima je uočljiviji nego klasična crno-bijela ‘zebra‘ i koristi se širom svijeta, no barem do sada nije se smio koristiti u Hrvatskoj.

Prisjetimo se neslavnog pokušaja tadašnjeg dubrovačkog dogradonačelnika Željka Raguža koji je 2016. godine u raznim bojama prebojao ‘zebru‘ iznad Osnovne škole Ivan Gundulić kako bi se povećala sigurnost učenika pri prelasku ceste. Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska tada je po sili zakona podigla je prekršajnu prijavu, a šarena zebra morala je biti vraćena u crno-bijelo izdanje. Hoće li istu sudbinu doživjeti i nova zebra u Sustjepanu? Naime, kao i tada i u Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama iz 2019. godine u Članku 55. stoji:

image

U Ulici Andrije Hebranga 2016. godine neslavno je završio pokušaj ocrtavanja prve šarene zebbre u Dubrovniku

Dv/

‘Oznake na kolniku i drugim površinama bijele su boje. Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka: žutom bojom obilježavaju se oznake mjesta na kolniku i nogostupu na kojima je zabranjeno zaustavljanje ili parkiranje, crte za odvajanje traka za kretanje vozila javnog prijevoza putnika, oznake parkirališnog mjesta za osobe s invaliditetom, oznake kojima se označavaju mjesta za određene namjene (autobusna stajališta, taxi-vozila, policija i sl.), oznake kojima se privremeno preusmjerava prometa (privremena regulacija prometa) i označavaju privremene opasnosti na kolniku, naprave za smirivanje prometa (umjetne izbočine i uzdignute plohe). Zelenom bojom obilježavaju se mjesta primarno namijenjena za punjenje električnih vozila, crvenom bojom obilježavaju se biciklističke prometne površine sukladno posebnom propisu, evakuacijska crta na oblozi tunela i podloga pješačkog prijelaza u specifičnim uvjetima, plavom bojom mogu se obilježiti parkirališna mjesta za kraća zadržavanja s ograničenim vremenom korištenja i zone parkiranja s naplatom, crveno-bijelom bojom obilježavaju se elementi konstrukcije i opreme cesta i drugih objekata koji označavaju stalne prepreke unutar prometnog profila ceste, a crno-bijelom bojom obilježavaju se elementi konstrukcije i opreme cesta i objekata koji označavaju stalne prepreke unutar slobodnog profila ceste te prometni znakovi izvedeni kao oznake na kolniku i drugim prometnim površinama ceste.‘

image

Tehničke specifikacije oznaka na kolniku

Mmpi/

POČITAJTE I OVO:

Dugine boje pred školom? Evo što kažu prometni propisi...

01. svibanj 2024 23:53