StoryEditorOCM
DubrovnikPANTAGANE PO GRADU

Evo što kažu iz Sanitata o glodavcima koji usred dana trče po našim ulicama i kako to spriječiti

Piše Gabrijela Bijelić
22. siječnja 2024. - 18:37

Učestala pojava štakora u srcu povijesne jezgre potaknula je dramatičnu objavu koja je na Facebook profilu Gradskog kotara Grad izazvala poplavu komentara. Pantagane u ‘dnevnom điru‘ oko ulaza u park na Pilama kod jednih su izazvale gađenje, a kod drugih revolt i pitanja što se čini na uklanjanju nezvanih gostiju iz najužeg dijela grada:

- Pored šporkece, Grad je raskopan pa lakše izlaze iz kanalizacije. Bilo je slično davnih dana (ne ovoliko ko sad), kad su kopali ulice put Prijekoga...A što se čudite,gdje ima ljudi ima i otpadaka, a tu onda ima i pantagana i sličnih beštija!Pa,svaka mačka ispod sv.Marije ima svoju"postu"ispred neke rupe na skalinima na kojoj povremeno sjedi i kontrolira brojno stanje pantagana...- zaredale su objave građana na račun ‘kapitalaca‘ koji na fotografijama bezbrižno šetaju ulicama i trgovima u potrazi za hranom.

image

Štakori su se udomaćili u najužem dijeu Dubrovnika

Cropix/

Iz Sanitata Dubrovnik na naš upit o glodavcima iz spomeničke jezgre odgovaraju kako ovo komunalno društvo provodi sustavnu deratizaciju određenu programom mjera koje propisuje županijski Zavod za javno zdravstvo, i to dva puta godišnje, u terminima ožujak-travanj i rujan-listopad.

- Glodavci su najaktivniji upravo u doba proljeća i jeseni pa se tada i provode redovite deratizacije. Kad su u pitanju ulice, parkovi i javne površine u gradu Dubrovniku, na teren se izlazi po zaprimljenoj prijavi građana, neovisno o dobu godine. Sam postupak Deratizacija se uglavnom provodi postavljanjem zatrovanih parafinskih mamaca na bazi antikoagulanata druge generacije. Mamci se postavljaju na mjesta nedostupna ljudima i životinjama, točnije u aktivne rupe u zemlji, suhozide, šuplja debla i kanalizacijske otvore – pojašnjavaju iz Sanitata.

Dodaju i kako radovi u okolišu također mogu izazvati pojave glodavaca danju, iako su glodavci inače noćne životinje.

image

Pantagane bezbrižno šeću po povijesnoj jezgri

Gk Grad/Facebook

- Smanjenju broja glodavaca pridonijet ćemo odlaganjem biološkog otpada u spremnike za biološki otpad poštujući vrijeme odlaganja. Treba izbjegavati bacanje ostataka hrane u kanalizacijske odvode i nikako ih ostavljati na otvorenim površinama – podsjetili su iz Sanitatove službe dezinfekcije, deratizacije, deratzacije i dezodorizacije (DDDD) na temu prevencije pojave pantagana.

- Ipak, ako zamijete pojavu glodavaca, molimo naše sugrađane da je svakako prijave na broj telefona 020/640142 odnosno na e-mail adresu dddd@sanitat.hr, kako bismo proveli mjere deratizacije – poručili su iz Sanitata.

30. travanj 2024 06:35