StoryEditorOCM
DubrovnikNEDOSTAJE PROSTORA

Evo koliko mališana u Dubrovniku čeka svoje mjesto u dječjem vrtiću dok Grad traži rješenje

Piše Silvia Rudinović
25. siječnja 2023. - 18:59

Čak 120-ero djece je na listama čekanja za upise u dubrovačke dječje vrtiće. Postojeći kapaciteti su nedostatni, a čini se da je nešto zapelo i s najavom otvorenja novog vrtića.

Grad Dubrovnik je još u srpnju prošle godine objavio kako su izradili idejni projekt za vrtić u prostoru Biskupskog dvora, u Gospinom polju. Objekt za 122 djece trebao bi se otvoriti 1. rujna 2023., tako su najavili. Međutim, stvar je utihnula pa su se pojavile sumnje. Na upit, što se događa s tim projektom i hoće li biti spreman za otvorenje do iduće pedagoške godine, iz službe za odnose s javnošću Grada Dubrovnika su odgovorili vrlo kratko: „Gradska uprava je u završnim pregovorima s Biskupijom za preuzimanje zgrade u Gospinom polju, koju također treba prilagoditi”.

Iako to nije bilo pitanje, nisu propustili navesti i posebno naglasiti kako je „od 2017. ova gradska uprava otvorila 280 mjesta i upisala isto toliko djece u 16 vrtićkih i jasličkih grupa” te da je u posljednjih pet godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uloženo više od 200 milijuna kuna.

- Unatoč tome, postoji lista čekanja i gradska uprava svjesna je problematike nedostajućih mjesta u dječjim vrtićima te se svakodnevno poduzimaju koraci u cilju pronalaska adekvatnih prostora koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, a sve kako bi se smjestile nove jasličke i vrtićke grupe te premostio trenutačni problem do realizacije novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prvenstveno do nadogradnje vrtića Pčelica i gradnju novog vrtića u Komolcu – kažu iz Grada Dubrovnika.

Navode kako i dalje traže rješenje za Mokošicu, gdje će se na mjestu sadašnjeg graditi novi vrtić s 15 grupa za što će dio troškova, u iznosu od 12,5 milijuna kuna, sufinancirati resorno Ministarstvo, dok je cjelokupna investicija procijenjena na 60 milijuna kuna.

U dvama vrtićima kojima je osnivač Grad Dubrovnik, DV Pčelica i DV Dubrovnik, još uvijek je otvoren javni poziv za upis u predškolu. Upisi traju do 1. veljače, a dosad je zaprimljeno pet prijava.

Dječji vrtići Dubrovnik su u prosincu raspisali i naknadne upise na koje je prijavljeno 52 djece. Stigao je 31 zahtjev za jaslice i 21 vrtić, a na listi čekanja za upise u jaslice je 50 djece koja su napunila godinu dana.

- Naknadni upisi za DV Pčelica u siječnju nisu raspisani odlukom Upravnog vijeća, jer je postojeća lista čekanja preduga. Na listi čekanja je 61 dijete za jaslice i devetero za vrtić. Grad Dubrovnik nastavlja rad na razvoju projekata novih vrtića kako bi se zadovoljili kapaciteti i pedagoški standardi – kažu iz gradske uprave.

16. lipanj 2024 02:36