StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI NA LAPADSKOJ OBALI

Dugotrajan projekt: nastavljaju se radovi na Lapadskoj obali, Franković otkrio dokad bi trebali biti gotovi i hoće li biti penala!

Piše Ahmet Kalajdžić
14. studenog 2023. - 19:31

Nakon predstavljanja dosad rekordnog proračuna Grada Dubrovnika za 2024. godinu u visini od 119.378.803 eura u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, dubrovački gradonačelnik Mato Franković je odgovorio na više novinarska pitanja od kojih je najveću pozornost pobudio odgovor o dovršenju građevinskih radova na Lapadskoj obali.

image
Ahmet Kalajdžić

- Lapadska obala neće biti završena do kraja studenog, ali će biti dovršeni teški građevinski radovi i asfaltni zastor. No, polaganje kamena i stavljanje tzv. urbane opreme i sve ostalog nema šanse da bude gotovo do kraja studenog i već sad vidimo kako će to biti završeno tijekom prosinca. Sigurno je projekt Lapadske obale imao puno izazova i samo bi se o njemu mogao napisati roman, ali svom ide svom kraju. Najvažnije je da se konstruktivni radovi na cjelokupnom projektu završe. Zapravo je bila ideja i plan da negdje do 6. studenog ide asfaltiranje. Međutim, tijekom radova u posljednjih mjesec i pol dana, kad se počelo raditi na Batali, odnosno kad se otkopalo sve ono, na Batali se naišlo na brojnu komunalnu infrastrukturu koja nije nigdje bila zabilježena: od kabela za struju, cijevi za vodu, kanalizaciju i oborinsku odvodnju... I nigdje to nije bilo definirano da je to sve tamo i u kakvom je stanju. Stoga je trebalo sve to promijeniti i sanirati te zatvoriti kako bi se krenulo dalje. Projekt je vrlo težak i dugo traje, ali hvala Bogu, dolazi svome kraju - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković novinarima prigodom predstavljanja proračuna za 2024. godinu te dodao:

- Nama nije toliko važan trenutak kad će biti gotovo, jer se kraj nazire i sve je pri kraju, nego je važno da najveći dio tih radova bude gotov u okviru europskog projekta do kraja prosinca. Nedavno je potpisan aneks ugovora koji jamči da će to biti tako.

image
Ahmet Kalajdžić

Novinare je zanimalo i očekuje li gradonačelnik mogućnost naplate ”penala” zbog evidentne razlike u postavljenim i postignutim rokovima izgradnje, na što su dobili odgovor:

- Ne očekujemo! Sve što se dogodilo tijekom radova ima svoje pravdanje. Naime, ne možemo pobjeći od činjenice da nas je Upravni sud u Splitu nezakonitom odlukom kaznio na način da par mjeseci nismo mogli raditi na određenim fazama tog projekta. Nakon toga je Visoki upravni sud u Zagrebu odlučio kako je prethodna odluka koju je donio niži, splitski sud, bila nezakonita, zbog čega sam je i nazvao tako. Uz to, imali smo i probleme kod izrade temelja za obalni zid te smo radili na izmjeni projektne dokumentacije, a imamo i standardni problem nedostatka radne snage. No, iako je bilo puno izazova, sad vidite da je gradilište vrlo aktivno i mislim da nećemo imati nikakvih problema kod penalizacije. Građane Dubrovnika izrada projekta nije koštala niti lipe proračunskih sredstava jer je projekt u cijelosti financiran novcem europskih fondova i Vlada Republike Hrvatske - pojasnio je na kraju Franković aktualni tijek radova na spomenutom infrastrukturnom projektu.

image
Ahmet Kalajdžić
02. svibanj 2024 21:38