StoryEditorOCM
DubrovnikOD PIKADA DO GAMINGA

Dubrovački studenti dobili svoj kantun za druženje - klub Skatulu: ‘Ovo nam je baš trebalo! Borili smo se za ovako nešto i sretni smo da je napokon otvoreno!‘

Piše Kristina Filičić
27. prosinca 2023. - 18:11

Studentski klub Skatula otvoren je ne tako davno u dubrovačkom Studentskom domu. Novi društveni prostor čini se kao pun pogodak jer je rijetko prazan, a vrata su mu otvorena svakog dana od 9 do ponoći.

Mi smo došli nakon objeda. Klub nakon menze učinio nam se logičan studentski izbor.

- Dugo smo ga priželjkivali, jako dobro nam je došao, družimo se bez mobitela, društvene igre, više-manje svaku večer smo tu. Samo čekamo još sportski paket, ovih dana će i to biti, da možemo gledati utakmice – kaže dubrovački student Antonio iz Splita kojeg smo zatekli s Matom iz Trpnja u partiji stolnog nogometa.

image

Otvoreni Studentski klub Skatula već je postao omiljeno okupljalište dubrovačkih studenata

Božo Radić/Cropix

- Studentima je ovo baš trebalo. Borili smo se za ovako nešto i sretni smo da je napokon otvoreno. Recimo, u gradu na dva mjesta možeš zaigrat biljar, sat vremena za 7 ili 8 eura. Preskupo je! Sad se spustiš u klub i igraš – kaže Mato.

Budući nautičari prije bi ‘visili’ u kafiću, sad imaju studentski klub.

A u Škatuli, jer ime Skatula je samo na papiru, obznanjuju nam u klubu, u ponudi je petnaestak različitih društvenih igara, stolni tenis i nogomet, pikado, biljar, imaju audio opremu, dva velika ekrana, jedan u gaming kutku uz Play Station, drugi u filmskom kutku.

- U nedjelju je ovdje cijeli dan bila gužva, bio sam tu šest, sedam sati, čekalo se pola sata za bilo koju igru. Bilo je sigurno 70-ak studenata. Ravnatelj doma je baš pogodio – smatra Pelješčanin.

Ima žiže

Ovom dvojcu u Dubrovniku kao sveučilišnom gradu sad ‘sve štima, samo da se menza popravi’. Cijenom pristupačnijeg noćnog života studentima i dalje nedostaje, ali ‘Advent stvar popravlja’.

image

Brucošice Klara i Mia iz Metkovića okušale su se u biljaru

Božo Radić/Cropix

- Izaći vani bez sto eura je jako teško, pođeš u klub, 50 eura su dva pića. Kao student s 50 eura živim sedam, osam dana i previše mi je dat toliko za piće, a još radim cijele godine. Oni koji ne rade, pa oni i ne izlaze – zaključuje student Mato.

Simpatična petorka s prve godine fakulteta smjer Mediji i kultura društva, spojila se u Dubrovniku. Zanimljivo, dolaze iz pet različitih gradova, doslovno su ‘Lijepa naša u malom’.

Puno manje smo očekivali nego smo dobili, mislili smo da je grad mrtav zimi, ali ima se gdje izaći a i studentski dom nudi puno toga – kaže Mia Karađole iz Šibenika a Splićanka Domina Dužević potvrđuje riječima ‘ima žiže’.

- Prezadovoljni smo. Sad kad se otvorila ova Škatula i ružno je vrime, budemo tu po cijele dane, igramo i baš nam je super – nastavlja Domina.

Đir Stradunom, na kavu u okolne kafiće, druženje po sobama, tako su ispunjavale slobodno vrijeme. Sada je u igri i Škatula.

- Super je što imamo TV, volimo doma pogledat dnevnik, serije. Nismo bili apsolutno upućeni ni u što dok ovo nije došlo. Sad gledamo vijesti, sve serije. Kruva i igara i dobro je! – kažu kroz osmijeh Mia i Domina kojoj nedostaju karaoke jer ‘obožavam pjevat, nije da znam ali mi je predobro pjevat i plesat’.

image

Simpatična petorka predlaže pub kvizove, kreativne feste

Božo Radić/Cropix

U ekipi su i Maja Nikšić, Nina Grujičić i Lana Bartulović iz Gospića, Rijeke i Zadra.

- Dva su kluba u gradu, jedan je već pomalo izlizan, drugi preskup za studente i to je već dosadno. Otvorenjem ovog kluba imamo izvrsnu priliku družiti se negdje zimi – kaže Maja a Nina nastavlja:

- U klubu smo po dogovoru, družimo se i po sobama, nađemo uvijek neki izvor zabave jer volimo feštu. Zadovoljna sam studentskim životom ovdje, dovoljno je sadržaja za različite interesne sfere. Pogotovo sada kad su koncerti tijekom tjedna i vikendom ispred doma. U odnosu na Rijeku puno je bogatije, tamo apsolutno nema nikakvog sadržaja, a pogotovo za studente.

Lani je dobro što ‘uvijek imaš nekoga za poć popit kavu’.

- Volim do kasno bit vani pa i kad je ujutro faks. Da Škatula radi do jedan, zadnja bih ostala. Sve je dobro i super, samo napišite da mi poprave prozor u sobi.

Eto, dali smo na znanje.

Predlažu i još jedan pikado u Skatuli, pub kvizove, kreativne feste, ‘da se može organizirati party svaki dan u Škatuli, bilo bi top’. Dobro bi došla primjerice ‘studentska srijeda’.

image

Klub je u prostorima Studentskog doma

Božo Radić/Cropix

- Menza je jedina stvar koja ne paše. Uvijek je spiza ista, vrti se pet, šest jela, na vrh su nam glave. A nije baš da možemo plaćat hranu negdje drugo ili da imamo vremena za skuhat – kažu nam sugovornice.

Studentice Anamarija Franjić i Josipa Dragičević također ne skrivaju zadovoljstvo otvorenjem studentskog kluba. Četvrta su godina ekonomski smjer i dio prve generacije koja je uselila u novi Studentski dom.

Treba ga (sa)čuvati

U klub svrate svaki dan poslije menze ‘okupimo se, upoznavaš nove ljude, puno nam znači, čekali smo to godinama’.

- Tu smo nakon ručka, navečer je teško naći mjesto, pokušamo mi, uđemo i izađemo. Zato smo mi ovdje dok su svi na faksu – u šali će studentice iz Bihaća i Međugorja. Dok okušavaju snage u bacanju strelica, dobacuju:

- Sad se kvalitetnije družimo. Susrećemo se mi kroz hodnike doma ali nemamo baš neku komunikaciju, tako da se ovdje bolje skompamo.

Ukazuju i na mogući problem za klub:

- Neki studenti ne pospremaju za sobom pa nađemo razbacane društvene igre, na to bi trebalo obratiti pažnju jer ostat ćemo bez svega, a tek smo dobili klub!

Što je prevagnulo da dođu na studij na jug Hrvatske, jedna kaže ‘što dalje je od kuće’ a druga ‘blizu je kući’.

- Šalimo se, tu smo zbog Studentskog doma. Na TV-u je Marko Potrebica pričao o otvaranju doma i eto. Smještaj je ekstra, svi imaju svoj WC, imamo teretanu, sad i klub. Sve je savršeno osim menze, nisu male porcije, nego se ponavljaju jela većinom bazirana na ugljikohidratima. Nisu maštoviti, mada kažu da je i u drugim dijelovima RH tako, ali nije. U Splitu je recimo menza fenomenalna!

Zadrže se u Dubrovniku i tijekom ljetnih mjeseci, rade u turizmu.

- Svatko tko želi, može ljeti naći posao i s tom zaradom može se lijepo živjeti. Visoke su cijene u Dubrovniku pa ako se radi u sezoni mogu se pokriti osnovni troškovi. Ali treba htjeti raditi – kaže Josipa.

U studentskom klubu smo zatekli i trojicu brucoša s Nautike, Josip Jelinić i Kristijan Šabić iz Orebića te Korčulanin Karlo Jurić. I oni se vode onim ‘malo faks, malo Škatula’. Klubom su zadovoljni, ‘nismo mogli bolje tražit’.

image

Josip, Kristijan i Karlo ‘uronili’ su u Fifu

Božo Radić/Cropix

- Klub je dobro došo za ubit vrijeme, malo igramo pikado, malo Fifu. Tu smo sat vremena, imamo obaveza. Prvo na predavanja pa dom i menza, popijemo kavu i dođemo do kluba. Dok nije bilo kluba a onda bi u sobu, zaspat do navečer pa navečer na piće. Nekad nađemo vremena i za učenje – kažu nam uz osmijeh unatoč tome što su, zbog Dubrovačkog, morali stisnuti pauzu na ‘plejki’.

Dom je vrh

- Fali izlazaka, ljudi fali. Bude subotom klubova ali nema recimo studentska zabava – poručuju nam kratko jer na pauzi se ipak ne mogu predugo zadržati.

Za biljarom su brucošice s Medija Klara Čarapina i Mia Glavinić, obje iz Metkovića, prijateljice iz srednje.

- Klub je odličan, sad se imamo gdje družiti. Nikad nije dosadno. Upotpunjuje nam dan iako ne ostanemo nikad dugo – kažu nam cure.

Kad nisu u domu odu na piće, često prošeću jer advent je pa je sve ukrašeno. Hvale Studentski dom ‘vrh je, baš su svi dragi i ljubazni’. I ne samo one. U sat vremena koliko smo se zadržali u Škatuli, svi su zadovoljni prostorom za druženje i zabavu u sklopu doma, u koji su dobrodošli svi dubrovački studenti, ne samo oni koji su tu smješteni.

image

Antonela Đuraš

Božo Radić/Cropix

Za smještaj imaju samo riječi hvale ‘dom je kao hotel s tri, četiri zvjezdice, što je za studente više nego dobro’. Doduše, menza im je monotona, kao i dubrovački noćni život koji je ujedno i preskup. Pa im je klub više nego dobro došao. Samo ga trebaju naučiti (sa)čuvati.

image
Božo Radić/Cropix

Škatula za sve dubrovačke studente

Studentski klub Skatula osmišljen je pri izgradnji Studentskog doma. Od početka mog mandata, evo već dvije godine, dogovarali smo s ravnateljem doma Markom Potrebicom za otvorenje kluba. No, korona je sve odgodila. Proteklu godinu Studentski zbor je dogovorio kako bi Skatula izgledala, prijavili smo se na natječaj Studentskog centra, polako smo naručivali i nabavili sve potrebno za opremanje kluba. Studentski zbor je najzaslužniji za otvorenje Kluba, tako da je ovo baš studentski rad. Ustvari studenti su sami sebi financirali ovaj klub jer 0,5 posto od studentskog rada ide za studentske projekte – pojašnjava Antonela Đuraš, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku i dodaje:

- U Dubrovniku, pogotovo za grubog vremena, osim kafića koji nisu nužno uvijek najbolja opcija, studenti nisu imali neku vrstu zanimacije. Ovdje se mogu zabaviti, pričati, družiti, zaplesati. Dom je dobio zajedničku prostoriju za studente smještene u Domu i za sve studente Sveučilišta u Dubrovniku.

Svi događaji vezani za studente organizirat će se u Škatuli, planiraju i ‘movie night’.

- Promatrat ćemo kakvo je ponašanje u klubu pa se može i razgovarati o produljenju radnog vremena. Svakako, ostavljamo prostora idućim generacijama da obogate i oplemene ovaj klub jer mjesta za sadržaj ima – kaže Antonela i dodaje:

- Svi smo okrenuti turizmu grad, društvo pa i mi studenti radimo sezonu jer nam je to glavni izvor zarade. Ipak, trebalo bi se u onim zimskim mjesecima kad ima naših ljudi, studenata, okrenuti prema njima s ponudom raznih sadržaja.

29. travanj 2024 11:13