StoryEditorOCM
Dubrovnik2. veljače je dan svjesnosti o moždanom udaru, jednom od najgorih ubojica žena

Dan crvenih haljina obilježile i Dubrovkinje

Piše L.V.
1. veljače 2024. - 15:53

 Svake godine od 2019. naovamo, prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina. Dan je to svjesnosti o opasnostima jednog od najgorih ubojica žena - moždanog udara. I ne ubija samo na mjestu, već ostavlja trajne posljedice ‘ubijajući‘ mogućnost normalnog funkcioniranja, razmišljanja, hodanja, razgovora, neovisnost u svakodnevnom životu, sposobnost da se vratimo natrag na kolosijek. Najčešće je, reći će vam svi koji su preživjeli moždani udar, i najbolje što vam se može dogoditi da se više nikad ne vratite na isti kolosijek, no posljedice moždanog udara nerijetko nisu takve da se kasnije imamo s čime šaliti.

U cijelom svijetu ovog petka 2. veljače Dan crvenih haljina obilježit će se posebnim manifestacijama i javnozdravstvenim akcijama, pričanjem životnih priča preživjelih od moždanog udara, pružanje podrške i davanje ključnih, životno važnih informacija o moždanom udaru i njegovu nastanku.

GROM - kratica je kojom se, osjetite li neobične promjene u svom tijelu i glavi, morate voditi: G - govor: - provjerite može li osoba razgovjetno izgovarati riječi, zamolite je da ponovi jednostavnu rečenicu riječ, R - ruke: može li podići obje ruke ravnomjerno na istu visinu, ako jedna ruka ‘pada‘ to je razlog za uzbunu, O - oduzetost - provjeriti simetriju lica, osmijh i jezik, te hod, ako zanosi na jednu stranu ili je vidljiva oduzetost ‘iskrivljenost‘ lica - odmah pozovite pomoć, i M - minute - što prije reagirate pozivajući pomoć, veća je mogućnost da će se osoba spasiti, a posljedice će biti manje.

Kampanju javnozdravstvenog karaktera "Dan crvenih haljina" pokrenutu s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, danas je u ime Grada Dubrovnika podržala zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

- Važno je da se sa svih razina javnozdravstvene akcije podržavaju, na taj način šaljemo širu poruku javnosti da je važno voditi računa o svom zdravlju – rekla je zamjenica Tepšić.

- Želimo uputiti i educirati jedan zdravi način života. Trebamo dobar dio posvetiti sebi i odlaziti redovito na sistematske preglede, a u slučaju kada se osjete neki od simptoma moždanog udara, treba se prevenirati i javiti liječniku – poručila je Maja Bender, koordinatorica palijativne skrbi Doma zdravlja Dubrovnik.

Javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno (eng. „Go Red for Women“) pokrenulo je Američko kardiološko društvo 2004. godine te je ubrzo postala međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli bolesti srca, krvnih žila i mozga kod žena. Od 2019. godine Hrvatsko neurološko društvo provodi javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno koja se obilježava kao „Dan crvenih haljina“, a simbol je „crvena haljina“ kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, ali i upozorenja.

Premda se nastanak moždanog udara povećava s godinama, sve se češće događa u mlađoj dobi do 45 godina. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara godišnje oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umire približno 5.000 osoba (3.000 žena i 2.000 muškaraca).

28. travanj 2024 03:46