StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŽUPANIJSKI HGK |

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Samo u travnju u našoj Županiji 2.243 nezaposlena više nego lani, ovo su najpogođenije djelatnosti

Piše DV
29. svibnja 2020. - 14:48
Zabrinjavajuće podatke iznijela je danas Hrvatska gospodarska komora ŽK Dubrovnik. Doznaje se kako je prema podacima Porezne uprave, za razdoblje od 24. veljače do 17. svibnja, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, broj izdanih računa smanjen za 78 posto, dok je ukupni iznos računa 63 posto manji u svim djelatnostima u Dubrovačko - neretvanskoj županiji.
Očekivano je najgore prošao turizam (smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije), gdje je vrijednost izdanih računa pala za 92 posto.

- Iako smo bili svjedoci punih butiga i velikih spenzi podaci pokazuju da je broj izdanih računa u djelatnosti trgovine bio za 41 posto manji, dok je vrijednost tih izdanih računa u trgovini bila manja za 27 posto. Također, za razdoblje od 11. svibnja, otkad je dozvoljen rad ugostiteljima, pa do 17. svibnja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je smanjenje broja računa od 71 posto i smanjenje iznosa računa od 96 posto u djelatnosti turizma.” - navode iz HGK Županijske komore Dubrovnik nakon sastanka predsjednika strukovnih grupa ŽK Dubrovnik te članova zajednica i udruženja HGK na kojem je iznesen izvještaj o kretanju broja i vrijednosti izdanih računa od početka COVID-19 krize u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao i broja zaposlenih i nezaposlenih.

image
Konobari su uglavnom besposleni
 
CROPIX


Izvijestili su tako da je u ožujku 2020. na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirano 322 nezaposlenih više nego u ožujku 2019. u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. U travnju je taj broj dodatno rastao, pa su zabilježene 2.243 nezaposlene osobe više nego godinu ranije, čime se brojka u Županiji popela na 6.921 nezaposlenih osoba.

U Gradu Dubrovniku je u ožujku zabilježeno 348 više nezaposlenih nego u ožujku 2019., dok su u travnju evidentirane 293 novonezaposlene osobe, čime je broj nezaposlenih u Dubrovniku došao do 2.112 osoba.

Tijekom ožujka i travnja 2020. godine zaposlenih iz evidencije HZZ - a u Dubrovačko - neretvanskoj županiji bilo je 948, od čega 777 njih je zaposleno u ožujku. Taj broj novozaposlenih bio je 64 posto manji nego u ožujku i travnju 2019. Nominalno najviše novo zaposlenih bilo je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ukupno 388.

Broj novozaposlenih bio je 70 posto manji u odnosu na ožujak i travanj 2019. Djelatnost prijevoza i skladištenja zaposlila je s HZZ-a kroz ožujak i travanj 142 osobe, što je 49 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

image
Konobarica posluzuje kavu u rukavicama
 
CROPIX


Treća po redu bila je djelatnost trgovine koja je uposlila 98 osoba, međutim i ova djelatnost je godinu ranije sa HZZ-a zaposlila 62 posto više osoba nego u ožujku i travnju ove godine. Zanimljivo je da je u djelatnosti zdravstvene zašite i socijalne skrbi bilo 15 posto više nego lani u ožujku i travnju. Zapravo, bilježe se nominalno samo 4 osobe više zaposlene nego godinu ranije.

Grad Dubrovnik manje-više slijedi trendove županije, gdje su sve djelatnosti zabilježile pad zapošljavanja, osim djelatnosti građevinarstva gdje je u ožujku i travnju ove godine bilo zaposleno 6 osoba više nego u ožujku i travnju 2019.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ožujku i travnju 2020. iz evidencije HZZ-a bilo je zaposleno 1.323 manje sezonskih radnika nego u istom razdoblju 2019., a u gradu Dubrovniku 481 sezonac manje.

- Mjere za pomoć gospodarstvu na području Dubrovačko - neretvanske županije uslijed epidemije Covid 19 najvećim dijelom su se odnosile na umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora, umanjenje plaćanja zakupa javnih površina, umanjenje komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu gradova i općina, te odgodu prisilne naplate dospjelih tražbina - navode iz Županijske HGK.
18. travanj 2024 15:37