StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZelena tranzicija

Konferencija Hanza Medije i partnera okupila vrh hrvatske energetike: ‘Postali smo čvorište ovog dijela Europe!‘

Piše Vedran Marjanović/JL
7. veljače 2024. - 10:37

U Zagrebu je jutros, u organizaciji Hanza Medije i partnera, otvorena konferencija ‘Energetika 2024. - Zelena tranzicija hrvatske energetike‘

- Iznova smo okupili najvažnije ljude hrvatske energetike koji nas vode u energetsku budućnost kakva god ona bila. Tema ovog skupa je zelena tranzicija hrvatske energetike o kojoj se puno govori i u kojoj se nalazimo već dulje vrijeme. U zadnjih nekoliko godina čovječanstvo je suočeno sa zastrašujućim ratovima i velikim vremenskim nepogodama izazvanima klimatskim promjenama. Otuda je i zelena tranzicija postala veliki izazov, iako tako nije izgledalo kada smo u nju kretali – pozdravio je okupljene glavni urednik Jutarnjeg lista, Goran Ogurlić, nakon čijeg je obraćanja skup u video poruci pozdravila povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson.

Istaknuvši važnost REPower EU plana, Simson je ustvrdila kako Europa pravi velike korake prema novoj energetskoj stvarnosti koja se temelji na čistim i obnovljivim izvorima energije.

- Izuzetno mi je drago da ulažete u geotermalne izvore energije, jer se to uklapa u plan EU da naše izvore energije učinimo održivim, sigurnim i klimatski neutralnim – naglasila je povjerenica EK za energetiku.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan tom je prigodom izrazio uvjerenje kako je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina napravila velike iskorake prema cilju da do 2030. osigura 2500 megavata električne energije iz obnovljivih izvora energije.

- Postali smo energetsko čvorište ovog dijela Europe temeljem vrlo dobre odluke da se pristupi izgradnji LNG Terminala na Krku, kao i njegovom proširenju. Ubrzali smo niz projekata i procesa u smjeru diverzifikacije izvora energije s naglaskom na stvaranje uvjeta za iskorištavanje geotermalnih izvora. Kada govorimo o solarnim elektranama, osigurali smo velika sredstva u Modernizacijskom fondu za tvrtke koje ih žele ugraditi i smanjiti troškove energije. Uskoro ide novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 120 milijuna eura – naveo je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Habijan je najavio daljnje poticanje proizvodnje električne energije s ciljem, istaknuo je, osiguravanja energetske samodostatnosti Hrvatske.

Konferenciji je nazočno stotinjak dionika domaće energetike, među kojima su i predsjednici uprava najvećih energetskih kompanija poput Ine, HEP-a, PPD-a i E.ON-a Hrvatska. Na skupu u Esplanadi analizirati će se aktualni trenutak u prelasku našeg gospodarstva s fosilnih na izvore energije iz obnovljivih izvora, procjene daljnjeg tempa te tranzicije na kraći i duži rok, kao i tehnološke promjene koje donosi zelena tranzicija. Konferenciju možete pratiti OVDJE.

01. svibanj 2024 13:31