StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoU ČILIPIMA ‘TRLJAJU RUKE‘

Kompanije su već za travanj najavile 120.000 aviosjedala prema Dubrovniku, svi se nadamo da će napuniti avione!

Piše Maja Rilović Koprivec
15. veljače 2022. - 13:12

Od 1. veljače Zračna luka Dubrovnik zna koliko putnika realno može očekivati ove turističke sezone, odnosno tijekom ljetnog reda letenja koji bi trebao početi 26. ožujka. Ono što su aviokompanije za Božić preambiciozno najavljivale, više od 2 milijuna sjedala u dolasku, trebalo bi se ostvariti s 1,680.000 sjedala. To je 'nalet' koji su kompanije konačno najavile prema slot regulativi i koji odlukom Europske komisije smiju ostvariti s minimalno 64% kako bi zadržale svoja povijesna prava na slotove u Zračnoj luci Dubrovnik.

U dubrovačkoj Zračnoj luci nadaju se da će se to ostvariti jer je i ova brojka sjedala u dolasku viša nego je ostvareno rekordne 2019. godine kada je ukupno u dolasku i odlasku bilo 2.896.412 putnika.

– Sve ovisi najprije o prodaji tih sjedala i koliko će ih kompanije realizirati, nadamo se što više. U vrijeme pune sezone očekujemo da će se sve planirano ostvariti, i da će usred ljeta biti gužva na koju smo naviknuli prije pandemije, no i što se tiče predsezone imamo dobre najave. U travnju je najava za 120.000 sjedala u dolasku, a 2019. smo imali 100.000. To su najavljena slobodna sjedala, a koliko će se prodati teško je reći. U svibnju imamo najavu za 180.000 sjedala u dolasku. To su odlične najave i mi se nadamo povoljnoj situaciji i na emitivnim tržištima i kod nas po pitanju pandemije i da će se većina najavljenoga realizirati. Nakon korone svi su nekako u strahu i nadamo se svi da će se to prevladati i da se vraćamo u normalno stanje – govori komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać.

image
Zračna luka Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

Već smo pisali kako je što se tiče broja kompanija i tržišta s kojima će ove sezone Dubrovnik imati izravnu vezu sve ostalo na ranije najavljenom, izravan let s SAD-om, Amsterdamom te sa Moskvom od ove godine s tri moskovska uzletišta. Vraća se Freebird Airlines čiji bi čarteri trebali početi letjeti s aerodroma Njemačke i skandinavskih zemalja, a Ivan Maslać dodaje i kako u Čilipima očekuju i nadaju se povratku aviona FlyDubai ove sezone.

U srcu ove turističke sezone, nadamo se prve prave postpandemijske, zračna luka će postati i granično područje, ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor što se očekuje 1. srpnja. U Zračnoj luci za to se već uvelike pripremaju, jer valja razdvojiti terminale za šengenske i šengenske putnike.

- Što se tiče organizacije kretanja putnika u Zračnoj luci trebalo bi doći do određenih preinaka. Dosadašnja podjela prostora bila je oko 15% predviđena za domaće odlaske i dolaske, a 85% za međunarodne odlaske i dolaske. Sada se to mijenja. Godine 2019. imali smo otprilike pola putnika koji su bili izvan šengenskog prostora, pa sada dok još traje pandemija očekujemo da će domaći promet biti oko 60 posto, nešengen  40 posto. Zbog toga mi moramo podijeliti zgradu zračne luke jer jednom kada uđete u nešengen zonu onda više nema miješanja. Bit će još dakle i građevinskih radova, ali uglavnom najveći je posao kada je 'šengen' u pitanju na policiji – govori Maslać.

Na dubrovački aerodrom podsjetimo slijeće veliki broj putnika iz zemalja izvan šengenskog prostora, iz SAD-a, Ruske Federacije, Ukrajine, Turske, a i najbrojniji dubrovački gosti iz Velike Britanije. Kada je u pitanju poslovna avijacija i pravi boom slijetanja malih zrakoplova kakav je dubrovačka zračna luka imala zadnje dvije godine, ulaskom RH u Schengenski prostor, na Zračnoj luci očekuju još i porast toga prometa. – Prema iskustvima Slovenije i drugih država ulaskom u šengenski prostor  povećala se generalna avijacija, pa i mi očekujemo povećanje – govori Maslać.

Dodajmo još kako će se zaposlenicima Zračne luke vratiti i iznosi plaća na pretpandemijsko doba, kada su uslijed izostanka posla bile umanjene za 15 posto. – Nema razloga da se ljudima ne vrate plaće na staro. Bit će potrebe i za sezoncima, natječaj je u tijeku, mada je dio ljudi koji su bili sezonci u međuvremenu dobili ugovore za stalno – govori Maslać.

Svi se nadamo kako će se najavljeni promet prema Zračnoj luci Dubrovnik o kojoj gotovo u potpunosti ovisi dubrovački turizam i ostvariti, naročito kada je u pitanju predsezona koja je zadnjih godina izostala.

30. rujan 2024 03:45