StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKRATKO ALI USPJEŠNO|

FOTO/KAKVA NAM JE BILA SEZONA: Od sredine srpnja do listopada je bilo ful, jače nego 2019. Namečili su se gazde, k‘o da korona nije postojala!

Piše Kristina Filičić
5. listopada 2021. - 08:57

- Bilo je dosta bolje nego lani ali daleko od onih brojki koje su nam potrebne da bi mogli funkcionirati tijekom cijele godine – kaže Ante Vlašić, predsjedik Udruge ugostitelja Dubrovnik ocjenjujući turističku sezonu na izmaku. Ugostiteljstvo je u prosjeku doseglo 45 posto prometa od rekordne 2019. godine. 'Ali pričamo o dva mjeseca', znakovito će Vlašić pa na pitanje je li dovoljno za prezimiti odgovara:

- Nikako, pogotovo kada su se zaustavili poticaje za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima posluživanja hrane. To je napravljeno linearno na razini cijele države, nije uzeto u obzir da postoje razlike između sjevera i juga Hrvatske. Ali jednom je to moralo završiti, to je bilo za očekivati – kaže Vlašić a o mogućem smanjenju zakupa javnih površina za 50 posto o čemu se raspravljalo na prošloj sjednici Gradskog vijeća pa je točka povučena s dnevnog reda kaže:

image
Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić
Božo Radić/cropix

- Nama je jedino sporan uvjet na koji se vezivala predložena odluka da na te mjere neće imati pravo onaj koji smanji broj zaposlenih što je zaista nemoguće. To je remećenje normalne poslovnosti. Nema više mjera za očuvanje radnih mjesta, posla neće biti i nisam siguran koliko će netko moći zadržati sve djelatnike. Nema smisla kažnjavat ljude na takav način.

Je li bilo razlike u obimu poslovanja objetaka u zidinama i onih u primjerice Gružu ili Lapadu, Vlašić smatra kako se najveća razlika osjetila u kvaliteti posla:

- Tko je stvarno dobar taj je radio, tko nije, nije ni radio.

U kolovozu su, dodaje, svi dobro radili. Spominje ograničenja poput nedovoljno radne snage, restrikcijama ograničen broj sjedećih mjesta zbog čega se 'nije odradilo sve ono što se moglo'.

Zanima nas kakva će biti zima, a Vlašić će kroz osmijeh:

- Nadam se da će biti lijepo vrijeme, da ćemo sačuvat zdrav razum i da će se što prije ukinut bilo kakve zabrane rada i organičenja koja su se pokazala suvišna u ugostiteljskoj djelatnosti. Vrijeme je da se ukinu sve moguće restrikcije, pusti ljude da normalno rade a onda možemo razgovarati o ukidanju svih mjera za olakšavanje poslovanja – poručuje ugostitelj Vlašić.

Namečili se gazde

Za djelatnika u jednom od dubrovačkih ugostiteljskih objekata sezona je bila neočekivano dobra.

- Od sredine srpnja do listopada je bilo ful, jače nego 2019. Namečili su se gazde, k'o da korona nije postojala.

Pitamo ga može li se s tako kratkim vremenom dobrog rada preživjeti zimu:

- Mi sirotinja smo skromni, s malim stvarima se zadovoljiš i možeš preživit. Radim cijeli dan, nemam gdje trošit, nemam velika očekivanja k'o gazde. Gazda kuka da nema, da nije dobro, ko i svaki gazda. Svake godine slušam kako je prošla sezona bila bolja – kroz osmijeh će ovaj Dubrovčanin. 

A ovosezonski gosti?

- Većinom prašumari ali ima ih i normalnih. U cijelom danu jedan alavija stol. Kad odradiš veliki poso bude i napojnica ali to je k'o kad kokoši baciš par zrna.

Objekt u kojem radi zatvara sredinom listopada, ali na berzu neće, ima plan baš kao i lani.

- Idem negdje radit vanka par mjeseci. Prošlu godinu sam išao u Europu, preživiš zimu negdje nisi u ovom dosadnom gradu. Kad nema turista ovdje nema ni života – kaže nam ovaj simpatični djelatnik u turizmu pa će kako je ove sezone bilo najviše Francuza, kako su u objektu nudili i jeftine menije – 10 eura najskuplje pa su 'jučer bili skroz puni jer ljudi vole jeftino'.

Sezona je svih iznenadila iako 'nisu to velike gužve jer nema kruzera ali su gosti bili dobri', kaže nam djelatnica vinoteke na Stradunu Dolores Račić. Njihovi gosti i nisu turisti s kruzera već oni koji odsjedaju u destinaciji ili dolaze na jednodnevne izlete.

image
Djelatnica vinoteke Dolores Račić
Bozo Radic/Cropix

- Kruzeri stvore gužve, tu grad i luka imaju nešto ali mi ne. Zadnjih godina išli smo na taj masovni turizam gdje klijentela nije s tolikom platežnom moći kao što su gosti koji ovdje odsjedaju. A ti 'pravi' gosti su se vratili ove sezone – kaže Račić koja smatra kako su puno bolja opcija manji ekskluzivniji kruzeri. Rujan ocjenjuje dobrim a 'događa se nešto i u listopadu'.

Butiga od vina otvorena je cijelu godinu, a kako uspijevaju prezimiti u covid vremenu:

- Dobro je što smo u našem prostoru pa smo u boljoj poziciji nemamo davanja tih abnormalnih svoti za prostore koje su u nas u gradu sramotne. Da nismo u svom prostoru ne znam kako bi – iskreno će Dolores.

Još jedan ugostitelj Ivica Dabrović potvrđuje kako je normalni početak sezone izostao ali srpanj i kolovoz su bili neočekivano dobri.

- Prekratko je to razdoblje da bi ljudi mogli od toga vidjeti velike benefite. Ali spasilo nas je ta dva mjeseca jer ljudi su potrošli sve zalihe ako su ih i imali. Ali ponašat se kao da se ništa nije dogodilo ne bi bilo ispravno s tim da mislim da će se sezona dogodine normalizirati i krenuti ustaljeni ritam kojeg smo imali dosad – kaže Dabrović koji će također ključ u bravu staviti 15. listopada.

image
Ivica Dabrović, ugostitelj
 
Bozo Radic/Cropix

- Bilo bi idealno kad bi se moglo i dalje ali nema se komu.

Pozdravlja prijedlog da se zakupnina javne površine smanji za 50 posto. Svjestan je koliko mu za održavanje posla na životu znači to što je u svom prostoru. Gosti su kaže bili bolji nego inače jer 'putuje onaj koji ima', ali problem sa djelatnicima ove je sezone bio jako izražen.

- Nikad gore, ne ponovilo se! Nije bilo mogućnosti izbora ljudi nego si morao uzeti svakoga tko se ponudio a znamo kako to ide. Kad je manjak radne snage dolazi do ucjena i do izgreda i svega onoga čega ne bi trebalo biti u ugostiteljstvu. A tu je i problem što se tiče zakona o uvozu radne snage, nije funkcioniralo ,sporo je išlo.U redu je branit našu domaću snagu ali kad se dogodi da iz ureda za zapošljavanje pošalju 80 kuhara i petorica je pojave na razgovoru onda nemamo više što štititi. Nekome se ili radi ili ne radi – kaže Dabrović.

Bježali iz balona

Suvenirnice su, čini se, ipak izvukle deblji kraj. Posao je, kaže nam vlasnik suvenirnice Antonio Ćorak, počeo malo iza ljetnih igara.

- Počelo je 20. srpnja i do kraja rujna se radilo u pola od 2019. Ukupno na kraju godine će ostvarenje biti 25 posto od te rekordne godine. Suvenirnice su jako loše prošle, ali lani sam imao pet do sedam posto pa se ipak nešto događa. Na dobrom smo putu za oporavak – kaže optimistično Ćorak pa će o gostima s kruzera koji su se gradom kretali u takozvanim balončićima:

image
Antonio Ćorak, vlasnik suvenirnice
 
Bozo Radic/Cropix

- Kruzeri jesu bilu u balonu, ali budimo realni netko je i pobjego iz tog balona. Amerikanci su mogli šetati slobodno samo ovi s MSC-a nisu. Optimist sam i ne mislim odustat. Da je bilo izleta, da je bilo kruzera po meni bi prešli 2019. godinu.

Promijenila se i struktura gostiju jer ovi s kruzera kupuju na brzinu obično suvenire za 30 kuna, a gosti koji odsjedaju biraju što će kupiti, kupuju kvalitetnije suvenire, i po 300 kuna.

- Da se napravi balans kruzera, da se avioni vrate u potpunosti to bi bilo izvrsno.

Kako će izgurati zimu, Ćorak kaže:

- Hamag ili nešto slično, nema drukčije. Tko je uspio nešto ostavit sa strane, dobro je. Reducirali su se troškovi maksimalno na svemu, narudžbe su se reducirale da ne ostane velika zaliha. Ovisi kad će počet iduća sezona  za Uskrs ili za Ljetnih igara. Ako će se za Uskrs počet nešto događat onda će to biti više nego dobro – kaže vlasnik suvenirnice.

image
Bozo Radic/Cropix

Spomenimo još turističke brojke iz rujna u kojem je ostvareno 64 posto turističkog prometa iz rujna 2019. godine. A i listopad zvuči optimistično. Prema podacima TZ-a zračnim linijama ćemo biti, posredstvom 30 zrakoplovnih prijevoznika, povezani s oko 40 međunarodnih destinacija.

19. prosinac 2024 06:43