StoryEditorOCM
DubrovnikDRASTIČNO POVEĆANJE

Index razvijenosti: Iznajmljivači od Konavala do Korčule i Orebića plaćat će poreza kao što sada plaćaju iznajmljivači u Gradu i na Pločama

Piše Maja Rilović Koprivec
24. rujna 2024. - 11:40

 Hrvatska udruga obiteljskog smještaja ostala je u šoku nakon predstavljanja  najnovije porezne reforme, a koja se odnosi na iznajmljivače. Prema njoj paušalni porez po krevetu ostaje, no drastično je povećan i obračunavat će se po indeksu turističke razvijenosti. Ako je do sada bilo mnogo 100 do 200 eura poreza po krevetu godišnje u Dubrovniku, sada bi ta cijena mogla narastI na 300 eura po krevetu godišnje što bi za mnoge male obiteljske iznajmljivače, koji žive od jedne sobe ili jednog apartmana značilo gotovo pa propast, odnosno ukidanje ove ponude koja je zaštitni znak hrvatskog turizma.

Prema jučerašnjem predstavljanju ministra Primorca Ministarstvo financija planira značajno povećati porezni  paušal po turističkom krevetu  koji bi u najrazvijenijim turističkim destinacijama iznosio najmanje 150, a najviše 300 eura po krevetu i plaćat će se i na osnovne i na pomoćne krevete, u drugoj skupini paušal će iznositi od 100 do 200 eura, u trećoj od 30 do 150 eura, a u četvrtoj od 20 do 100 eura.

image

indeks razvijesnosti

Institut Za Turizam/

Dubrovnik je dakako u prvoj skupini razvijenosti kao i većina Dubrovačko neretvanske županije pa bi shodno tome isti porez koliki se sada plaća u zidinama i na Pločama dogodine mogli plaćati i Konavljani, Župljani, pola Pelješca i Korčule. Na sljedećem linku

https://www.iztzg.hr/hr/itr/, možete pogledati koliki je indeks razvijenosti u našoj Županiji po općinama i izračunati koliko će iznajmljivači prođe li ovaj prijedlog, ubuduće plaćati poreza na dohodak po krevetu.

Pored toga, planira se uvođenje niza drugih nameta kojima je cilj destimulirati rast kratkoročnog smještaja i stimulirati davanje neiskorištenih nekretnina u dugoročni najam, odnosno podstanarstvo. Podsjetimo, u Dubrovniku unutar zidina  već se godinama plaća gotovo 200 eura godišnje po krevetu, jer imaju najdulju sezonu i mogu držati najviše cijene na tržištu, dok na Pločama i Lapadu gdje se posluje pod sličnim uvjetima, taj porez iznosi 100 eura,  no i njima će dvostruko povećanje poreznih davanja oduzeti znatan novac. Malo je pri tome vjerojatno da će svoje nekretnine davati u dugoročan najam na koji se po predloženom neće plaćati porez na nekretnine. Što se tiče apartmana u stambenim zgradama, osim što im po novom Zakonu o upravljanju zgradama trebaju suglasnosti 80% suvlasnika, prijeti im i  najvjerojatnije dvostruko veća pričuva i slično.

Porez po krevetu 300 eura, turistička pristojba 100 eura, na četiri kreveta to je u startu 1600 eura, odnosno prosječno  dva tjedna iznajmljivanja pune zauzetosti, a na sve to treba, svake godine najmanje toliko uložiti u apartman, platiti sve režije s PDV-om, čišćenje koje je najmanje 40 eura po smjeni gostiju, provizije agencijama i PDV na njihove provizije -  zarada će malom obiteljskom  iznajmljivaču početi tek pred kraj drugog mjeseca, uz veliki ako da gotovo sve radi sam i da će mu sve to vrijeme apartman biti pun,  što mu nitko ne može garantirati. Već apartman u Gružu ne može sa sigurnošću reći da će biti pun 90 dana.  

image

indeks razvijesnosti

Institut Za Turizam/

Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja već dulje vremena govori kako je prije porezne reforme nužno razdvojiti komercijalni od obiteljskog smještaja. Udruga će naravno poslati svoje prijedloge na ovu reformu koju ocjenjuje nepravednom prema obiteljskim iznajmljivačima.

 Nitko iz države jučer nije odgovorio na pitanje zašto nije napravljena razlika između rentijera i obiteljskih iznajmljivača.

 Na tom su tragu i izjave našega gradonačelnika. Franković je najavio kako će kao saborski zastupnik  govoriti u Hrvatskom saboru  o pitanju obiteljskog smještaja, odnosno iznajmljivanja dijela nekretnine u kojoj vlasnik živi, a drugi dio iznajmljuje. -  Tu mislim da moramo na jedan drugačiji način promišljati budući porez na nekretnine, odnosno te ljude rasteretiti takvog poreza i isključivo ići s paušalom kao što je bilo i do sada, naveo je Franković.

24. rujan 2024 14:47