StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoponovo o zakonu o turizmu

Franković: U iznajmljivanje treba uvesti reda. Smanjiti porezna opterećenja onim iznajmljivačima koji iznajmljuju dio svog životnog prostora, a sve drugo tretirati kao gospodarsku djelatnost

Piše Maja Rilović Koprivec
9. listopada 2023. - 15:49

Ministrica turizma Nikolina Brnjac (HDZ) još je jednom u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" potvrdila kako u novom Zakonu o turizmu nije predviđeno ukidanje postojećih apartmana i umirila hrvatske iznajmljivače koje su uzrujale najave gradonačelnika Dubrovnika da apartmanizaciju treba zaustaviti. Za komentar smo ponovo zatražili dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića:

- Kako je i najavljeno, novi zakon o turizmu omogućit će jedinicama lokalne samouprave upravljanje daljnjim rastom smještajnih kapaciteta tako da ih po potrebi smanje ili povećaju, ovisno o tome koja je strategija i cilj jedinice lokalne samouprave. Dubrovnik je grad koji u ovom trenutku ima 48 tisuća ležajeva koji se iznajmljuju, dakle oko šest tisuća više nego stanovnika. Vrijednost nekretnina na tržištu raste iz dana u dan jer brojni iznajmljivači kupuju nove nekretnine s ciljem daljnjeg širenja najma. Smatram da je došlo vrijeme da navedeno zaustavimo – ističe dubrovački gradonačelnik i obrazlaže:

- Dva su razloga za to: daljnji rast širenja apartmana ponovno potiče priču turizma koji nije održiv, a istovremeno, s druge strane konstantni rast cijene stanova onemogućuju mladim ljudima kupnju njihove prve nekretnine kako bi riješili stambeno pitanje u svom rodnom gradu. Upravo će novi zakon o turizmu omogućiti da gradovi konačno mogu sami kreirati svoju sudbinu. Nadalje, što se tiče postojećih apartmana, ministrica je istaknula isto ono što sam i ja rekao - stečena prava se ne mogu oduzimati. Međutim, osobno smatram kako je potrebno provesti rekategorizaciju smještaja i uvesti reda u iznajmljivačku djelatnost tako da ne mogu šupe i garaže biti smještaji. Posebno smatram da bi trebali novom poreznom politikom smanjiti porezna opterećenja onim iznajmljivačima koji dio svog životnog prostora iznajmljuju i na takav način svojim obiteljima omogućuju veće prihode. Sve drugo jest gospodarska djelatnost i kao takvo se treba tretirati – izjavio je Franković.

16. lipanj 2024 13:00