Koncem jeseni prošle godine sa slabljenjem trećeg vala pandemije počeo je lagani oporavak gospodarstva, a istovremeno i povećanja cijena sirovina i energenata, što se odrazilo i na porast maloprodajnih cijena i posljedično, sve slabiju kupovnu moć građana. Prvi koji osjećaju velike posljedice su sugrađani koji kuhaju na plin, a mnoge je uhvatila panika od travanjskog poskupljenja struje koja neminovno donosi poskupljenja svega što ovisi o tom energentu.
Intenzivnije od građana, cijene prate dubrovački obrtnici, posebno ugostitelji. Nitko od njih ne krije zebnju i strah od lančane reakcije koja slijedi. Ugostitelji ukazuju na svjetskom tržištu već skuplju kavu i brinu kad će se to u svoj težini "preliti" na maloprodajne cijene u trgovinama i kafićima. Premda se nitko ne usuđuje predviđati konkretne cijene kave ili cappuccina, ističu kako su već poskupila alkoholna i bezalkoholna pića, živežne namirnice, od ožujka će i meso. Predstoje o svemu konzultacije vlasnika ugostiteljskih objekata unutar Ceha ugostitelja. Ipak, zbog snažnog pada prometa koji uslijed pandemije traje već treću godinu, mnogi odlažu neminovna poskupljenja usluga.
Nabava krešila u nebesa
Vlasnici dubrovačkih restorana kažu da će pokušati što dulje izdržati uz pretpandemijske cijene, iako su one u nabavi već krešile u nebesa. Poskupljenje je sigurno jer je, primjerice, povrće odavno skuplje 40- 70 posto, ulje 60 do 80, a brašno oko 50 posto. Više od kućanstava ocjećaju višu cijenu plina. Iako su to već učinile kolege u Zagrebu ili Splitu, Dubrovčani još 'drže stare cijene' i kalkuliraju uoči turističke sezone.
- Kako su zimi većina gostiju domaći, ostavili smo iste cijene i popuste od 20 posto. Ne znam koliko ćemo izdržati uz poskupljenja, ne znam možemo li gurati još mjesec, dva ili do početka sezone. Još je preuranjeno, ali pratimo emitivna tržišta i mislim da će cijene rasti 5- 20 posto- kaže voditelj poslovanja Gradske kavane Dragan Gače, a njegov kolega Frano Banić iz lokala 'Lajk' dodaje:
- Poskupile su osnovne sirovine kao meso, riba, tjestenine, plin i to se mora odrazitii na nas. No, posezona je i zasad nećemo poskupiti, ali će većina ugostitelja to morati učiniti jer je već skuplji i najam prostora. Dolazeća će sezona biti posebni izazov jer će zbog konkurencije ugostitelji imati malo prostora za snalaženje, a morat će amortizirati nagli rast troškova. Većina će usluge poskupiti u lipnju, ne prije jer još ne znamo što će biti sa sezonom. Za četiri udarna mjeseca su najave bolje nego lani, ali će zbog uvođenja eura i ostalog veće cijene morati i dalje ostati te će Dubrovnik biti još skuplja destinacija, što će odvratiti dio klijentele. Da smo pred sezonu, već bi sve moralo poskupiti barem za poslovicu prosječnog poskupljenja sirovina i ulaznih računa. Znači, da bi se amortizirali ulazni troškovi sad bi morali poskupiti 10 do 30 posto. Znači da bi kava sad koštala 16 do 20 kuna, što će se sigurno dogoditi u sezoni. Sve ovisi i o veličini restorana te sustava rada, je li to obiteljski restoran s deset ili veliki s 20 do 30 pa i 50 zaposlenih kojima su veći prihodi, ali i troškovi. Mnogi će dodatno poskupiti i zbog eura, a ne zaboravimo da su plaće i najamnine u Dubrovniku jedna a u Slavoniji potpuno druga priča. Ulažemo u poslovanje, sve to netko mora platiti i odrazit će se na nadolazeću sezonu- kaže Banić.
Voditeljica Club cáfea u Mercanteu Andrea Vidak je rezolutna:- U ovom smo prostoru od svibnja 2021. i otad cijene nismo mijenjali, iako su i nama u nabavi skuplji i piće i kava. Ovisno o tome koliko će poskupiti struja, povećavamo cijene ili zatvaramo kafić.
Poskupljenja nam ne ginu
Vlasnik 'Babilona' u Zatonu Pero Zucalo ističe:- Otvaram polovicom travnja, a zbog rasta troškova i ja ću kao ostali morati povećati cijene za 20 do 30 posto! Ne znam što će i koliko još poskupiti, ali su skuplje usluge neminovnost. Sukladno cijenema ću morati i radnicima povećati plaće. Primjer je kava koja je na svjetskom tržištu skuplja 150 do 200 posto te će i u nas u maloprodaji poskupiti. Ipak, za razliku od Grada gdje su cijene najma i svega mnogo veće, kod nas će esspresso umjesto 6 ubuduće vjerojatno biti 10 kuna.
Razgovarali smo s još dubrovačkih obrtnika, pa tako obućar Mark Šiljeg priznaje da već cijelu godinu plaća skuplji repromaterijal:
- Tek ću vidjeti kako će se to odraziti na kupovinu većih količina jer se repromaterijal tako nabavlja. Evidentni su sve veći troškovi te ću usluge vjerojatno povećati 5 do 10 kuna po radu. Vidjet ću kako će se odraziti poskupljenje struje, ali već sad sve djeluje deprimirajuće i zabrinjavajuće za sve. Ima li uopće kraja i dokle sve ide?
Frizerka Marija Đović je nakon 43 godine rada je otišla u zasluženu mirovinu, a radnju vodi kćer Nadica kojoj majka pomaže da lakše prebrodi krizu:- Bit će lakše jer ima svoj poslovni prostor, ali je posla manje od početka pandemije. Ulazni su troškovi svima veći i ne znam što će biti s cijenama lakova i preparata s kojima radimo. Već dugo poslujemo s istim brandom i stoga im je odnos prema nama drugačiji. Kolegice u Zagrebu najavljuju barem 20 posto veće cijene, ali zbog manjeg opsega posla o tome još nismo razmišljali jer se bojimo da će posla biti još manje. A do većih cijena, vjerojatno, dolazi i prije uvođenja eura.
Ni vlasnica salona 'New Moments Hair & Makeup Design' Marija Dujaković nije od izbijanja pandemije dizala cijene:
- Zbog pogođenosti pandemijom moji klijenti nisu spremni na to. I promet je opao, a dobavljači su donekle imali sluha te zasad, kemikalije koje koristimo nisu mnogo poskupili, nego to tek slijedi i morat ću, kao ostali obrtnici, povećati cijene da bih opstala. Jer, u sustavu sam PDV-a i uredno plaćam doprinose a kad još kad struja poskupi, automatski sve ide gore. Uz respekt prema klijentima i njihovoj platežnoj moći, frizeri se još snalaze ali bez poskupljenja nema opstanka - kaže Dujaković.
Priprema za neizbježno
Jedini preostali dubrovački urar Ante Šarić kaže da se svi pripremaju za poskupljenja koja će najkasniej u rujnu ove ili u siječnju 2023. godine odjeknuti kao atomska bomba:
- Ovo sad je priprema za ono što slijedi! Baterije za sat su primjerice 40 kuna već 6 do 7 godina, a koliko će poskupiti, vjerujte da još ne znam! Još držim iste cijene usluga jer najviše radim s umirovljenicima i znam da im je teško. Ipak, morat ću se ravnati prema kolegama iz Splita, Zagreba, Karlovca i nakon toga odlučiti - kaže Šarić.
Njegov kolega precizni mehaničar Miho Hendić najavljuje da će za sve klijente ostaviti iste cijene ovjere vaga kao prije dvije godine:
- Svi su ulazni troškove porasli za 25 do 30 posto i tek ću vidjeti što će biti nakon poskupljenja struje. Ali, netko nas goni da stavimo ključ u bravu! Ne možeš nekome naplatiti skupo kad jedva preživljva! Kako ću mu dizati cijenu? Za ovu godinu još nisam dobio cijene komunalija tako da još ne znam kako će sve utjecati na cijenu usluge.