StoryEditorOCM

Reforma zbog forme?<br />  

13. travnja 2018. - 15:41

'U svrhu unaprjeđenja i efikasnosti rada javne uprave, molimo vas da nakon završenog razgovora sa službenikom, ocijenite njegov rad! '

 Takve obavijesti već od iduće  godine mogle bi krasiti šaltere svih javnih i državnih  institucija kada krene još od prvih dana samostalnosti Hrvatske najavljivana  reforma javne uprave koja će nas stajati vrtoglavih 38 milijuna kuna.  Među ostalim, kako najavljuju iz resornog  ministarstva  plaće pedesetak tisuća  zaposlenih u brojnim državnim tijelima, od ministarstava i agencija do gradova i općina i u buduće će biti iste,  no  u budućnosti će djelomično ovisiti i o njihovu radu.  Ovisno o ocjenama  nadređenih, kolega ali i korisnika njihovih usluga, odnosno  građana , skakat će im ili padati za 0,5 posto godišnje. Prosječno plus - minus do 360 kuna! U krajnjim slučajevima biti će nagrađeni ekstra plaćom ili kažnjeni otkazom.  I dok su bonus plaće već ustaljena praksa,  barem u dubrovačkoj gradskoj upravi, ostaje za vidjeti kako će zaživjeti smanjivanje plaća i otkazi te donosi li se reforma isključivo zbog forme.  

 Biti će vrlo zanimljivo vidjeti i na koji način će građani utjecati na plaće službenika  i kako će sve to funkcionirati. A moglo bi izgledati ovako. Primjerice, doći  ćete na šalter Ureda državne uprave jer vam treba ovjereni izvod iz knjige rođenih koji, iako dišete već  više od pola stoljeća,  ni u kom slučaju ne  smije biti stariji od šest mjeseci.  Kako se najavljuje,  nakon reforme više  nećete morati po gradu tražiti u kojoj trafici prodaju taksene marke jer će vam budući e-biljeg naplatiti on-line odmah na šalteru i to preko kreditne kartice.  Taksene marke napokon  idu u povijest, ali ne i kune kojima ih plaćate. Uz kreditnu karticu, obvezno ćete morati nositi i osobnu iskaznicu zbog OIB-a. Jer ćete vjerojatno  morati ispuniti obrazac  i ocijeniti  rad službenika kako bi prvog u mjesecu dobio plaću.  Morat ćete pri tom  navesti ime  i prezime službenika  te  njegov OIB da ne bi bilo greške o koje se radi. Možda ih s istim prezimenom u tom uredu radi pet, a vjerojatno su  i rođaci. Pa tko bi onda  bez OIB-a mogao znati o kome točno radi.  Naravno prije toga on će vama , sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, na drugom formularu morati potpisati suglasnost kojom on  vama dopušta da koristite njegov OIB isključivo u svrhu ocjenjivanja njegova rada.  U druge svrhe njegov OIB neće smjesti koristiti.

Istovremeno vi ćete Uredu državne uprave na drugom formularu dati suglasnost da se vaš OIB, koji ćete morati navesti uz ime i prezime te  adresu stanovanja,ovom prilikom može koristiti isključivo u svrhu ocjenjivanja rada javnih i državnih službenika. Kako ne bi bilo zlouporabe, trebat ćete potpis  barem jednog svjedoka , prvog iza vas u redu pred šalterom. I on će morati potpisati suglasnost da u tu svrhu dopušta korištenje svog OIB-a te suglasnosti da neće zloupotrijebiti vaš i službenikov OIB. A kada ocineite službenika za predani obrazac morat ćete platiti i e-biljeg. Tek tada se konta da je službeno. U početku reforme sigurno će biti problema  i  gužve, a redovi će na šalterima biti duži. No to će biti samo privremeno. Čim se službenici i građani 'uštele' u ispunjavanje formulara, redovi će biti manji. Kao i prije reforme.  

Jer uz poslovičnu hrvatsku domišljatost, ne treba sumnjati da će vam  nakon sedam, osam mjeseci  službenik na šalteru  ljubazno ponuditi  da uštedite vrijeme. – Čujte, ako vam je žurba, ostalo mi je nekoliko formulara od jučer. Nisam išao na marendu pa ih se nakupilo , a ne smijem ih prikazati u tom danu jer je šalter tada trebao biti zatvoren.  A i iz našeg sindikata bi se ljutili što nisam iskoristio pravo iz kolektivnog ugovora na stanku za plaćeni topli obrok- pojasnit će vam službenik kojeg su preko vikenda u rodnoj grudi  ocjenjivali njegovi rođaci.  A vas ama baš briga čiji je formular  i kakva je ocjena  jer stignete to jutro i na općinskom sudu  izvadit potvrdu o nekažnjavanju.  Ako na ništa drugo, onda će najavljena formalna reforma  sasvim sigurno utjecati na poslovni  izgled hrvatskog državnog i javnog službenika.  Jer njih se već dogodine vjerojatno neće moći vidjeti ni na marendi bez poslovne aktovke u kojoj će uredno biti poslagani bjanko Obrasci  za ocjenu rada javnih i državnih službenika te Suglasnosti o korištenju OIB-a.   
 

19. travanj 2024 16:17