StoryEditorOCM
KulturaKOLARINOVIH 10

FOTO/VIDEO Pogledajte kako su Kolarini prije šest godina izveli "Matrimonijo", komediju koja ismijava vječite ljudske slabosti škrtosti i malicije

Piše Dv
20. svibnja 2020. - 19:36
Dok čekamo novu premijeru Kazališne družine Kolarin, komad „Mare Fjočica“ Josipa Lovrića u režiji Paola Tišljarića koja je na rasporedu 17. srpnja na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića s početkom u 20 sati, vrijedi se prisjetiti kako su Kolarini prije 6 godina uspješno ali i premijerno izveli jedno drugo Lovrićevo djelo - „Matrimonijo“ u režiji Žuže Egrenyi. Povodom 10. rođendana kazališne družine koja nas iz godine u godinu uveseljava novim predstavama, donosimo vam videozapis izvedbe „Matrimonijo“. Vrijedi navesti kako je praizvedba predstave bila 14. lipnja 2014.

- Matrimonijo je djelo nastalo po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso, uz pomoć prijevoda Frane Čale. Obiteljske peripetije, prouzročene generacijskim jazom i gramzljivošću, su okosnica djela. Radnja je smještena početkom 20. stoljeća u dubrovačkoj kući starog i škrtog trgovca, Konavljanina Toma. On terorizira sve ukućane nepovjerljivošću, škrtošću i nezadovoljstvom strašljivim sinom Paskom koji je u sjeni vrlo energične i lukave žene Mare. Mare, kćer Dubravku, uz pomoć i lukavstvo udovice Ane, želi udati za Aninog rođaka Balda. Dolazi do nesporazuma u kojima sudjeluju sluge, Lucka i Nikša, koji bi se isto ženili, ali tko će za koga vidjet ćemo u komediji, koja ismijava vječite ljudske slabosti škrtosti i malicije, na originalnom dubrovačkom izričaju, stoji u popratnom tekstu.

Redateljica je povodom premijere predstave zapisala:

- Moja se uloga promijenila - glumu je zamijenila režija, a kroz taj redateljski rad oživjeli su moji divni veliki profesori: dr. B. Gavella, prof. K. Spajić, prof. Habunek, B. Stupica… Kao glumica, duboko proživljavam proces rada i nastanka svakoga lika, i to je nepogrješiva inspiracija koja me vodi kroz moju novu redateljsku ulogu. S takvim iskustvima te entuzijazmom, predanošću i radošću stvaralaštva mojih dragih kolega Kolarina (vrline koje se danas teško nalaze i u profesionalnom teatru) zajednički ostvarujemo već treću predstavu. Riječ je o premijeri teksta moga dragog prijatelja iz djetinjstva, Joza Lovrića, napisanog starim dubrovačkim jezikom koji se dana više ne čuje na našim ulicama, a koji družina Kolarin - srećom! - uspješno njeguje, zabilježila je redateljica.

Scenografiju je priredila Ivona Šimunović, kostimografiju Renata Sekulović, a za asistenciju se na raspolaganje stavila Tajana Martić.

U predstavi su igrali: Ivan Boban (Tomo, stari trgovac), Ante Tonći Đurković (Pasko, Tomov sin), Jelica Čučević (Mare, Paskova žena), Darija Mikulandra Žanetić / Barbara Lončarić Lučić / Jelena Maržić (Dubravka, Paskova kći), Joško Gverović/Leo Mrkić (Nikša, Tomov djetić), Aida Machiedo / Marija Hrtica (Lucka, Marina djevojka), Marinka Metković (Ane, udovica) te Leo Mrkić / Ivan Džamonja (Baldo, Anin rođak).

Također, donosimo vam i prigodnu fotogaleriju.









16. lipanj 2024 17:23