StoryEditorOCM
KulturaKNEŽEV DVOR

Uz nastup Ansambla Sklad, otvorena središnja izložba Dubrovačkih muzeja „Gunduliću u spomen“

Piše dv
27. lipnja 2023. - 07:55
Uz nastup Ansambla Sklad, otvorena središnja izložba Dubrovačkih muzeja ”Gunduliću u spomen”Mihael Barisic/cropix/

U povodu 130. obljetnice podizanja spomenika hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću, Dubrovački muzeji u Kneževu dvoru otvorili su središnju izložbu „Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine” autora Tonka Marunčića. Prigodni program otvaranja izložbe uveličao je nastupom Ansambl Sklad.

Na izložbi su prikazani originalni srebrni vijenci, svilene vrpce s lovorovih vijenaca koji su bili položeni na Gundulićev spomenik tijekom trodnevne proslave koju su, povodom njegovog podizanja od 25. do 27. lipnja 1893. godine, organizirali Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika i dubrovačka općina. Također, su izložene i originalne fotografije s proslave, dva originalna reljefa Ivana Rendića, spomen – medalje, razglednice, plakati, dokumenti te brzojavi s čestitkama.

Složeni nacionalno-politički odnosi na dubrovačkom području jasno su se istaknuli na trodnevnoj proslavi podizanja spomenika kojeg je izradio kipar Ivan Rendić. Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika nastojao je proslavi dati dubrovački i južnoslavenski značaj kako bi se zaobišla njena nacionalna dimenzija i potvrdila ideja o srpskoj pripadnosti Dubrovnika. No, ona je prerasla u hrvatsko nacionalno slavlje jer su dubrovački narodnjaci i pravaši te drugi hrvatski građani i društva koji su došli u Dubrovnik s hrvatskim trobojnicama, pjevajući domoljubne pjesme te izvikujući političke pokliče, proslavi dali hrvatski predznak. Sve čitanije hrvatske novine opširno su izvještavale o uspješnoj kulturnoj i nacionalno-političkoj misiji proslave podizanja spomenika Ivanu Gunduliću, a široj je javnosti poslana poruka o hrvatskoj pripadnosti Dubrovnika.

25. svibanj 2024 10:42