StoryEditorOCM
KulturaZVJERINJAK ANTIKE

U Rupama otvorena gostujuća izložba zagrebačkog Arheološkog muzeja: odnos antičkog čovjeka prema životinjama bio je i okrutan i dirljiv

Piše bruno lucić
18. rujna 2024. - 19:47

U Rupama je otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu "BESTIARIVM ANTIQVVM/Zvjerinjak antike". 

Na izložbi, čije su autorice Hana Ivezić i Jana Kopáčková, predstavljeni su predmeti iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji kroz prizmu namjene, dekoracije, zoomorfnog simbolizma kao i šireg kulturno-religioznog konteksta, nude uvid odnosa antičkog čovjeka prema životinja. Stari Grci i Rimljani živjeli su u svijetu koji je vrvio životinjama, koje su prožimale antički svijet i to ne samo svojom utilitarnom i gospodarskom funkcijom, već su igrale vrlo važnu ulogu u religiji, simbolici i umjetnosti.

Kustosi izložbe u Dubrovniku su Aleksandra Piteša, viša kustosica pedagoginja i Bruno Bijađija, kustos pedagog Dubrovačkih muzeja.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Marija Šiša-Vivek rekla je kako su izloženi raznoliki predmeti te izrazila zadovoljstvo što se otvara izložba u Godini UNESCO-ove kulturne baštine. Kopáčková je zahvalila Muzejima i kolegama iz Dubrovnika, kao i tehničkoj službi bez koje, prema njezinim riječima, izložba ne bi bila ovakva kakva jest. Ivezić je također uputila zahvale te otkrila kako je izložba nastala iz ljubavi prema životinjama ali i iz želje za prikazivanjem nekih predmeta te odnosa antičkih ljudi prema životinjama koji je, s jedne strane, bio jako okrutan, s druge strane, jako dirljiv. Izložba je podijeljena na prikaz divljih, šumskih, morskih, životinja, kućnih ljubimaca, mitoloških bića Bijađija je također zadovoljan samom izložbom te je ujedno najavio i radionice za najmlađe. 

Najočitija i najdalekosežnija razlika između života u drevnom svijetu i današnjem, mehaniziranom i tehnološki razvijenom modernom dobu, vidljiva je u neusporedivo važnijoj i opsežnijoj ulozi koju su u antici imale životinje svih vrsta. Jedva da je postojao neki aspekt ljudske djelatnosti, bilo da je riječ o proizvodnji, kretanju, ratovanju pa čak i dokolici, u kojima životinje nisu sudjelovale. 

Izložba "BESTIARIVM ANTIQVVM/ Zvjerinjak antike" ostaje otvorena do 15. listopada.

18. rujan 2024 19:48