StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

Šest umjetnika dubrovačkoj publici pokazalo svoju ‘Svjetlost‘: ‘Sve ovo nastalo je iz ljubavi, a Dubrovnik je pun sunca i svjetla‘

Piše Bruno Lucić
1. rujna 2022. - 22:03

U foajeu Kazališta Marina Držića otvorena je zajednička izložba "Svjetlost/Light" hrvatskih umjetnika Maje Barić, Ivane Jovanović Trostmann, Ankice Perge Karačić, Ante Karačića, Ane Sladetić i Mirana Šabića.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Navedenih šestero umjetnika sudjelovalo je na 28. internacionalnom umjetničkom festivala u Seulu, u Republici Koreji, od 15. do 28. prosinca 2021. Festival s temom "Knock Knock Knock - New World Hopeful Environment Message (Kuc-kuc-kuc - nova svjetska poruka nade za okoliš)" bio je doprinos širenju pokreta za zaštitu okoliša i promjeni svijesti u odnosu prema okolišu. Izložbu, koja uključuje slikarske radove i keramiku, grafike, skulpture i umjetničke instalacije postavila je World Culture Artists Association, Inc. (WCAA) u organizaciji s International Creative Artists Association -21C (ICAA) i organizacijskim odborom WCAA na čelu s korejskom slikaricom Bosuk Lee

Na otvorenju su sudjelovali autorica teksta u katalogu izložbe, povjesničarka književnosti i književna kritičarka, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku, Katja Bakija, Jasna Lovrinčević, rektor Crkve sv. Vlaha, don Ivica Pervan te voditeljica dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika, Maja Mozara

- Ana Sladetić Šabić zaokupljena je vječnim i vazda aktualnim temama stvaranja, ljepote, prolaznosti i slobode, svojim slikama povezuje nespojivo i nerealno, apsurdno i nelogično, ono od čega sazdani su naši snovi u kojima je sve maglovito i eterično, ali i moguće i ostvarivo. "Vremenska kapsula" Mirana Šabića bljeskovi su djetinjstva, njegova svjetlost, sitnice od kojih se slaže mozaik uspomena, trenuci ukradeni protoku vremena, zaustavljeni i sačuvani autoru su „samo  mali podsjetnik na jedno razdoblje života koje ne želim zaboraviti.  U svojim radovima  Ante Karačić uvijek šalje neku poruku, a koristi odbačene materijale koji za njega imaju  autobiografsko  značenje i koje svojim djelovanjem vraća u život. Koristi već postojeće oblike kojima daje novu formu i namjenu.  Ankica Karačić predstavlja se ciklusom portreta naslovljenim "Naš život". Autorica koja priprema tematske izložbe prikazuje lica žena i muškaraca koja su puna simbolike. Likovi s njenih slika nositelji su različitih osjećaja tuge, sjete, potištenosti, radosti, smirenosti, karakternih osobina prijetvornosti, nježnosti, tajantvenosti... Promatrajući ih otkrivat ćemo svatko drugu ekspresiju, zagledani u njih kao u ogledalu  prepoznajemo na njenim platnima i naša raspoloženja i osjećaje. Maja Barić profilirala se prema rubu grafike i slikarstva - monotipiji upravo zbog kompromisa koji slikarstvo i grafičke tehnike imaju, a to je autorski otisak i to monotip. Tijekom svojih istraživanja izričaja i tehnike rada izradila je brojne serije monoprinteva  i minijatura monotipija. Predstavlja nam se radovima iz serije monotipija naslovljenom "Uspomene".

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ivana Jovanović Trostmann svojim se umjetničkim ostvarajima suvereno uključuje u krug značajnih hrvatskih likovnih umjetnika koji su promišljali i propitivali te na svoj način interpretirali Kristov lik. U njenom opusu doživljaj Krista nazočan je kao trajno nadahnuće, a ostvaruje se kao prepoznatljiv motiv kojemu i nije potrebno verbalno tumačenje. Pitanje ostavljanja traga ključno je pitanje umjetnosti i umjetničkog stvaranja, način da se suprotstavi bezobzirnom i neumitnom tijeku vremena. Pitanje koje je zaokupljalo pračovjeka kada je na zidu spilje u Altamiri ostavio krvavi otisak  ruke, preko Michelangelove Sikstinske kapele do najsuvremenijih umjetničkih  izričaja, tražio se način da se ostavljanjem traga bar malo nadmudri vrijeme i pobjedi prolaznost. Izložba "Svjetlost" okupila je šestero umjetnika čiji su radovi blistavi bljeskovi nadahnuća na tamnoj podlozi neumitne prolaznosti, napisala je Bakija. 

Slikarica Ankica Perge Karačić redovito sudjeluje na ovom festivalu od 2002. godine. Prvi poziv za sudjelovanje dobila je od Veleposlanstva Republike Koreje u Njemačkoj, poslije je postala članica WCAA i ICAA, i kao članica ovih udruga izlagala je i u Kini i Peruu. Organizatori ovog međunarodnog umjetničkog festivala Perge Karačić dodijelili su diplomu kojom su je imenovali direktoricom ICAA za Hrvatsku.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Oduševljena sam da smo ovdje u Dubrovniku, da prezentiramo naš rad. Za sve to što smo ovdje sam, kako kažu, ja ‘kriva‘, pozitivno ‘kriva‘. Oduševljena sam s ambijentom, prvi put sam ovdje u Dubrovniku, a izložba mi puno znači. Tema je svjetlo jer svi mi imamo svoje svjetlo, sunce, Dubrovnik je pun sunca i svjetla, tema je predivna i to je bilo u Seulu, često smo o tome razgovarali tako da je svaki umjetnik na svoj način iskazao svoje svjetlo. Sunce i svjetlo – drži nas ljubav prema tome. Sve ove slike i sve ovo nastalo je iz ljubavi, iz emocija i kad sam ovdje vidim da to sve odgovara, znači da smo svi mi ljudi, bez svjetla ne možemo, kaže slikarica te dodaje:

- Predivno je, lijepo smo ugošćeni, svima bih se zahvalila i gledat ću da i ja ovdje ostavim nešto svoje a za Dubrovnik. Znam sve umjetnike koji izlažu i znam kako dišu. Izložene slike sam imala na jednoj izložbi u Njemačkoj, to su slike s tekstom, biblijskim. Radila sam slike na jednoj novoj tehnici i iz mojih slika izvire svjetlo. Pored tih slika bio je tekst iz Biblije. Dakle, slike sam povezala s biblijskim tekstom i donijela sam pet tih slika dimenzija 100x100 centimetara, imate na njima ljubavi, mržnje, patnje, dvojnost svega... Slike su tamne, ali iz njih izvire svjetlo i ljubav, pojasnila je Perge Karačić.   

image
Tonći Plazibat/Cropix

Glazbeno je otvaranje uveličao dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos, a izložba čiji je organizator dubrovačka podružnica Hrvatske matice iseljenika ostaje otvorena do 15. rujna.

03. srpanj 2024 04:51