StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA NARODNE KNJIŽNICE GRAD

Predavanje "Ivo Vojnović i Kosovski mit"

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
5. prosinca 2017. - 00:30

Profesor komparativne književnosti i kroatistike Filozofskog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta i Umjetničke akademije u Osijeku, Leo Rafolt, održao je u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad zanimljivo predavanje "Ivo Vojnović i Kosovski mit". Kao stručnjak koji se usavršavao ne samo u Hrvatskoj nego i u Japanu, Francuskoj i SAD-u, Rafolt je poznat i kao autor brojnih knjiga i znanstvenih radova. Inače, opsesija mu je kazalište, a doktorirao je na temi Starodubrovačke tragedije u europskom kontekstu.

Knjige "Smrt majke Jugovića", "Lazarevo vaskrsenje>" i "Impoerativ" dio su "Kosovskomg opusa" kao trećeg Vojnovićeva opusa kojim se 'conte Ivo' još više približio idealu suvremenosti, a knjižebni teoretičari ističu da se kao pobornik integralnog jugoslavenstva okrenuo Kosovskom mitu te u tom kontekstu Vojnovića nazivaju 'našim Brechtom'. Jer majka Jugovića zagovara mir, slogu i oprost, jednasko kao što je i Brechtova majka Hrabrost (Mutter Courage) zagpvarala iako su joj ubili dijete.  A sam Rafolt kaže da sve faze Vojnovićeva stvaralaštva sadrže unutarnju napetost, dok je modernizam stanje ispred svake suvremenosti te u tom smislu treba tumačiti Vojnovićevu dramaturgiju.

Zanimljivo je da skoro sve Vojnovićevew drame počinju nekim povijesnim događajem, a Vojnobvić nije apolitični nego pisac koji je tražio barbarogenijski iskon južnoslavenskog identiteta. Vojnovićeve matrice su konzervativizam, utopizam, nostalgija i svjetonazorski prosvjed i on posebno kritizira ekonomski modernizam- kaže rafolt i navodi kako je za Vojnovića prošlost vrijedna samo stoga što je dovršena, a to je stav koji je na tragu Friedricha Nichea.

-Vojnović je ideologmatski dramatičar i pjesnik koji želi pokazati u kojoj se mjeri ideologija igra sudbinom pojedinaca- naglasio je Rafolt.
 

02. lipanj 2024 12:48