StoryEditorOCM
KulturaLE PETIT FESTIVAL

Ljubav u vrijeme Covida

Piše DV
23. lipnja 2021. - 13:44

Božji prsti ili možda ostarjeli ljubavnici koji žele da preminu zajedno. TO je vjerojatno razlog da Le Petit Festival nastavlja ovaj romantični drum sedamnaest godina dug.

Prije samo 33 dana izgledalo je da se ta “Le Petit kočija” na putu prema još jednoj maloj bajci zaustavlja. Anja Conrad, njemačka umjetnica je prije deset godina imala u sklopu Le Petita izložbu fotografija u Galeriji Sebastian, a Silvana Deluigi, čarobna interpretatorica argentinskog tanga – najdraža pjevačica Diega A.Marodone – svoj koncert u Kazalištu Marina Držića. Njihova djeca, Rosa (6 godina) i Rocco (9 godina) su bila stalno zajedno. Kao latice tratinčice.

'Znači, Le Petita neće više biti. Kako tužno…' - sjetno je izgovorila ta sjajna njemačka fotografkinja.

'Na žalost! Naš budžet je kao turizam u Gazi, a i ova situacija s maskama…'

I tu je razgovor trebao biti završen, ali 'Joooj! Što volim taj ali…'

Nečiji glas ušao je u moje grlo i upitao Anju:

'Je li se Rosa sjeća Rocca?'

'Čekaj da je pitam.'

Tišina je protivnica bučnih proslava – to sam mislio dok sam čekao Anjin odgovor.

I onda baš to njeno – 'Pitala sam je sjeća li se Rocca? A ona se samo zacrvenila. I tiho izgovorila – 'Da, sjećam ga se.' – to me je natjeralo da u sebi počnem gajiti malu, nesigurnu proslavu…

Razumijete li? Nazvao sam Buenos Aires. Isto pitanje je bilo postavljeno Roccovoj majci Silvani. Sličan odgovor je zaiskirio u očima njenog sina.

I ponovo onaj glas me je natjerao da upitam roditelje – 'Jeste li čitali knjigu Gabriela Marqueza, Ljubav u vrijeme kolere?'

'Jesmo! Divna knjiga.'

'Neka Le Petit Festival 2021.bude  energija koja će spojiti ona dva mala anđela koji su prije deset godina za vrijeme trajanja Le petit festivala bili stalno zajedno, kao latice tratinčice… Ne očekujući ništa, kao spokoj je istkan iz svjetlosti i nade… Ljubav za vrijeme Covida…'

'Divna ideja!”' - rekli su roditelji.

'Daj da napravimo izložbu fotografija na tu temu… Anja, hoćeš li donijeti te njihove zajedničke fotografije od prije deset godina… Le Petit Festival će s njima putovati malo po otocima i po domovima za starije i nemoćne, fotografije ćemo pokazati Šipanu, Mljetu, Lokrumu, Lastovu… A tvoja glavna izložba “Svjetlost i Nada” bit će otvorena 24.6. 20 sati u Atelijeru Pulitika na Sv. Ivanu i nježno zagrliti sve one koji vjeruju da je ljubav jača od svega.

Ovu priču ispričao sam i hrvatskom  kompozitoru Juri Staniću, autoru glazbe i teksta pjesama ;Tko sam ja da ti sudim, Pred tvojim vratima, Moja tajna ljubavi, TI mi čitas misli, Ispod sunca zlatnoga –  i iz njegovog grla, onaj isti glas rastreseno izbjegavajući objašnjenje, reče:

'I ja bih volio nastupiti na Le Petit Festival 2021.'

I tako je nastala neobična predstava “kazališta zatovorenih očiju”, Posljedni Homo Sapiens koja će biti izvedena u Kneževom Dvoru u četvrtak, 1. srpnja u 21 sat. 

Ovo je program: 

Izložba fotografija; Svjetlost i Nada, otvorenje izložbe je u UGD/Atelijer Pulitika  na Sv. Ivanu 24.6. u četvrtak u 20 sati

Kazalište zatvorenih očiju; Posljedni Homo Sapiens, neobična predstava, izvedba (premijera) u Kneževom Dvoru 1. srpnja u 21 sat.

Na vama je da nas pronađete i po gradskim trgovima, ulicama, taracama u Portu i na moru…

02. svibanj 2024 20:02