StoryEditorOCM
KulturaHRVATSKO-AUSTRIJSKO DRUŠTVO DUBROVNIK

Koncert posvećen Dori Pejačević i njenom djelu, umjetnici koja je na više načina povezivala svoju domovinu i svoju obitelj s Austrijom

Piše DV
4. srpnja 2023. - 11:54
Koncert posvećen 100. obljetnici smrti Dore PejačevićHrvatsko-austrijsko Društvo Dubrovnik/Hrvatsko-austrijsko Društvo Dubrovnik

Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, organiziralo je koncert posvećen spomenu na najsvestraniju hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, u atriju Kneževog dvora u Dubrovniku, povodom 100. obljetnice njene smrti.

Na prošlotjednom koncertu nastupila je poznata hrvatska mezzosopranistica Katja Markotić, iz Zagreba, i naši sugrađani, Đana Kahriman, violinistica članica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zagrebačih solista, i Ivan Violić, pijanist i skladatelj s Glazbene akademije Sveučilišta u Splitu.

Nakon trodnevnog Festivala Dora Pejačević, organiziranog u ožujku ove godine u Zagrebu, povodom 100. obljetnice smrti skladateljice (1885. - 1923.) i obljetničkih koncerata od Našica do Dresdena, i Dubrovnik se pridružio obilježavanju ove obljetnice organiziranjem koncerta posvećenog Dori Pejačević i njenom djelu, umjetnici koja je na više načina povezivala svoju domovinu i svoju obitelj s Austrijom, posebno s Bečom u kojem je izvodila svoja djela ali i šire, sve do svoje prerane smrti u 38. godini života.

Organiziranjem ovog koncerta od strane Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, ujedno se obilježava i 25 godina djelovanja ovog društva u Dubrovniku i na području Dubrovačko-neretvanske županije, koje je započelo organiziranjem obljetničkog koncerta u povodu 75. godišnjice smrti Dore Pejačević 1999. godine, ponovo u suradnji s DSO u Franjevačkoj crkvi. Na njemu i tada nastupila mezzosporanistica Katja Markotić izvedbom pjesama Dore Pejačević i Gustava Mahlera, a uz ravnanje dirigenta Mladena Tarbuka.

Djela Dore Pejačević, kako za njena života tako i danas, osim u Hrvatskoj izvode se diljem Europe i šire, a samo u poslijednjih nekoliko godina nakon 2020. godine izvedena su u Frankfurtu, Londonu, Leipzigu, Dresdenu i Detroidu, a njenim bogatim skladateljskim opusom koji sačinjava više od 58 registriranih djela koja se čuvaju u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, bave se ne samo hrvatski glazbenici i znanstvenici, već i šira znanstvena zajednica u Europi.

Ovim koncertom uz poznavatelje i brojnu dubrovačku publiku te goste koji ovih dana borave u Dubrovniku, obilježen je spomen na ovu vrsnu hrvatsku skladateljicu, navode iz Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik.

04. svibanj 2024 08:22