StoryEditorOCM
KulturaHRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA DUBROVNIK

Grube riječi Viktora Daldona u galeriji Flora

Piše PSD.
23. kolovoza 2018. - 02:16

Dubrovački umjetnik Viktor Daldon otvorio je u galeriji Flora izložbu pod nazivom ”Grube riječi”. U ime domaćina, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, okupljene je pozdravila Ivana Pegan Baće koja je istaknula kao je Daldon osoba puna suprotnosti. Sam Daldon je poručio kako želi demistificirati umjetnost i slikarstvo, a dodao je kako se izložba trebala zvati ”Psovke”, ali mu se naziv ”Grube riječi” učinio poetičnijim. Kroz dva prikazana primjera objasnio je svoj slikarski rukopis i svoju umjetničku poruku, a istaknuo je kako njegova likovna ekspresija zapravo liči psovanju.

- Slikar Viktor Daldon od onih je umjetnika koji gradi sliku višeslojnim nanošenjem viševrsnih boja (sprej,akril,ulje itd) podložan uspoređivanju s nekim od velikana slikarstva (Twombly,Basquiat,Schnabel) no ništa više od bilo kojeg drugog slikara u odnosu na neke druge uzore. Fragmenti koji se pojavljuju u nekom od slojeva imaju isto ono značenje kakvo može imati pogled iz vlaka. Motiv je kratkotrajan i ubrzo nestaje bez obzira na nedavnu fiksiranu oštrinu. Umjetnik ima začudo običaj slikati i desnom i lijevom rukom. Kao da slijedi onu evanđeosku: "Neka ti ne zna ljevica, što čini desnica" (Mt,6,4). Viktor Daldon je konkvistador meka srca koji na svom putu pronalazi interesantne stvari (pisanje/slikanje riječi, ogrebotine, zapljuskivanja, špricanja, sprejanja i još puno toga) i sve to stavlja u svoju prtljagu koju na kraju puta potpuno
isprazni do sljedećeg punjenja. O Zlatnom gradu razmišlja onako kako se razmišlja o Suncu. Njegovo postojanje je više nego dovoljno, napisao je Zlatko Kozina u popratnom tekstu.

Izložba ostaje otvorena do 4. rujna. bLu

24. travanj 2024 06:18