StoryEditorOCM
KulturaEtnografski muzej

Gostovanje Arheološkog muzeja u Zagrebu: večeras se u Rupama otvara izložba ‘Bestiarivm Antiqvvm/Zvjerinjak antike‘

Piše D. V.
18. rujna 2024. - 16:26

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „BESTIARIVM ANTIQVVM/Zvjerinjak antike“ bit će otvorena u srijedu, 18. rujna 2024. u 19 sati u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.

Na izložbi, čije su autorice Hana Ivezić i Jana Kopáčková, bit će predstavljeni predmeti iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji kroz prizmu namjene, dekoracije, zoomorfnog simbolizma kao i šireg kulturno-religioznog konteksta, nude uvid odnosa antičkog čovjeka prema životinja. Stari Grci i Rimljani živjeli su u svijetu koji je vrvio životinjama, koje su prožimale antički svijet i to ne samo svojom utilitarnom i gospodarskom funkcijom, već su igrale vrlo važnu ulogu u religiji, simbolici i umjetnosti.

Najočitija i najdalekosežnija razlika između života u drevnom svijetu i današnjem, mehaniziranom i tehnološki razvijenom modernom dobu, vidljiva je u neusporedivo važnijoj i opsežnijoj ulozi koju su u antici imale životinje svih vrsta. Jedva da je postojao neki aspekt ljudske djelatnosti, bilo da je riječ o proizvodnji, kretanju, ratovanju pa čak i dokolici, u kojima životinje nisu sudjelovale. Kustosi izložbe u Dubrovniku su Aleksandra Piteša, viša kustosica pedagoginja i Bruno Bijađija, kustos pedagog Dubrovačkih muzeja.

Za sve posjetitelje izložba „BESTIARIVM ANTIQVVM/Zvjerinjak antike“ u Etnografskom muzeju ostaje otvorena do 15. listopada.

18. rujan 2024 16:27