StoryEditorOCM
KulturaU 23. GODINI DJELOVANJA

Glazbena radionica Sorgo: u Saloči od zrcala održan prvi koncert ciklusa ‘bachsorgousx7‘

Piše D. V.
2. svibnja 2024. - 08:59

Glazbena radionica Sorgo osnovana je 2001. godine je s namjerom da oživi zaboravljene muzike u glazbenim arhivima Dubrovnika, istražuje notne zapise i da provocira nove načine izvođačke prakse i autorskog suvremenog rada. Organizirala je, u preko dvije decenije postojanja, više od sto koncerata, multimedijalnih događanja, raznih tematskih ciklusa, predavanja i praizvedbi suvremenih djela promovirajući stvaralačku i performativnu umjetnost. Kroz nju je prošlo više desetina profesionalnih glazbenika, skladatelja i renomiranih ansambala.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Ove, dvadeset i treće godine djelovanja, osim redovite nakladničke djelatnosti, Glazbena radionica Sorgo osmislila je ciklus pod nazivom bachsorgousx7. Radi se o sedam koncerata koji će se događati mjesečnom dinamikom do kraja tekuće godine s tematskom poveznicom broja sedam. Naime, prvi hrvatski simfoničar, Dubrovčanin Luka Sorgo Sorkočević ostavio je iza sebe sedam simfonija, a veliki glazbeni mag Johann Sebastina Bach sedam koncerata za klavir (klavijature) i orkestar.

- Jedinstvenost je da u tako malom gradu po veličini, kao što je Dubrovnik, postoji više nego sedam koncertno aktivnih pijanista, te nije bilo teško sve spojiti u jedan zanimljiv koncept promovirajući jednog Dubrovčanina-Sorkočevića, uz njega neupitno najvećega skladatelja uopće-Bacha i predstaviti sedam dubrovačkih pijanista. Prvi koncert ciklusa bachsorgousx7 održan je 28. travnja u Saloči od zrcala. Solist je bio pijanist Alberto Frka, a gudački ansambl, prigodno nazvan Sorgo, sačinjavale su violinistice Eva Šulić Brajčić i Irina Voronkova, violistica Lidija Martinović i violončelistica Vanda Đanić. Bachov klavirski koncert BWV 1056 otvorio je izvedbu, zatim je slijedila Sorkočevića simfonija u D-duru br 3, te na kraju velebni Klavirski kvintet Edwarda Elgara.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Atmosfera koju su stvorili glazbenici, njihovo predano muziciranje i energija kojom su izgarali kroz sviranje svojeg parta prenijela se i na publiku, pa se činilo da se preko sat vremena nitko u sali nije pomakao. Ushitom i gromkim aplauzom svirači su ispraćeni sa scene. Saloča od zrcala je tu veče bila prava saloča-ispunjena do posljednjeg mjesta, jedinstvena u doživljaju, a druženje s glazbenicima se nastavilo uz prigodan tratamenat, ističu iz Radionice.

01. srpanj 2024 19:54