StoryEditorOCM
KulturaU ČETVRTAK |

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA Otvaranje izložbe Ane Opalić "Portreti 1997-2020"

Piše Dv
29. lipnja 2020. - 14:58
Izložba Ane Opalić Portreti 1997-2020 bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u četvrtak, 2. srpnja u 20 sati.
Ana Opalić je renomirana dubrovačka fotografkinja sa zagrebačkom adresom koja se predstavlja serijom portreta (mahom Dubrovkinja i Dubrovčana), fotografijama nastalim u vremenskom razdoblju od 1997. godine do danas.

Riječ je o autorici bliskim ljudima, članovima obitelji i prijateljima koje snima u dužim vremenskim intervalima osvješćujući kod promatrača „uhvaćenost“ čovjeka u vremenu koje nas oblikuje, modelira i mijenja. Prikazane osobe uvijek su snimljene u njima bliskom ambijentu koji atmosferski i na vizualno-intuitivnom nivou funkcionira kao dodatni putokaz u otkrivanju (ali i preispitivanju) njihova identiteta. Kao i velika većina fotografskih serija Ane Opalić, „Portreti“ su work in progress, kontinuirani proces autoričinog stalnog pozicioniranja i komunikacije sa svijetom i ljudima koji je okružuju. Bez obzira na režirani i osmišljeni prizor u seriji „Portreti“ uvijek je prisutan neizostavni prilog same osobe koja se snima - bilo da je riječ o nekom nesvjesnom pokretu, nagibu glave, jedva primjetnom smješku, fotografije svjedoče nijemu komunikaciju, visok stupanj interakcije i povezanosti autorice i ljudi koje snima. Kustosica izložbe je Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a izložba ostaje otvorena do 9. kolovoza 2020.

Biografija:

Ana Opalić je rođena 1972. godine u Dubrovniku. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlaže od 1991. godine, ostvarila je niz samostalnih izložbi, te sudjelovala u brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno sa Borisom Cvjetanovićem) 2003. godine. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com). Redateljica je i snimateljica dokumentarnih filmova Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek (2017.).

Njeni radovi su u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galeriji umjetnina u Splitu, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku i u različitim privatnim zbirkama. Nagrađena je kao najbolja mlada fotografkinja pri izložbi "Hrvatska fotografija '97, a 1997. i 1998. godine gostovala je kao stipendistica UNESCO-Aschberg stipendije u Centre d'art i natura – Farrera de Pallars, Katalonija. Krajem 1998. godine gostovala je u Tyrone Guthrie Centru, Annaghmakerrig, Irska (stipendija Tyrone Guthrie centra). Dobila je drugu nagradu na natječaju T-HTaward@msu.hr 2008. godine. Od 2000. ima status samostalne umjetnice pri HZSU. Živi i radi u Zagrebu.
17. travanj 2024 10:51