StoryEditorOCM
KulturaOD 1997. DO DANAS |

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA Ana Opalić dubrovačkoj publici predstavila svoju seriju portreta dragih i bliskih ljudi

Piše Bruno Lucić
2. srpnja 2020. - 22:05
U galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba renomirane dubrovačke fotografkinje sa zagrebačkom adresom Ane Opalić pod nazivom „Portreti 1997-2020“. Umjetnica se ovaj put predstavlja serijom portreta (mahom Dubrovkinja i Dubrovčana), fotografijama nastalim u razdoblju od 1997. do danas.

image
Ahmet Kalajdžić


Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina izjavio je kako ne treba posebno podsjećati na postignuća i na rad umjetnice, dodao je samo kako je Opalić zajedno s Borisom Cvjetanovićem 2003. predstavljala Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu. Također, naglasio je kako su njezini radovi prisutni u mnogim galerijama pa tako i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Kustosica izložbe Rozana Vojvoda navela je kako je izložba trebala biti otvorena u ožujku ove godine, ali se zbog epidemije njeno otvorenje prolongiralo. Izrazila je zadovoljstvo što je izložba konačno predstavljena javnosti. Poručila je kako izložbu čini izbor portreta jer "Portreti" su 'work in progress' ima ih daleko više od onoga što je izloženo i bit će ih još više jer će umjetnica nastavljati snimati bliske prijatelje. Vojvoda je objasnila kako je poseban odnos između autorice i modela, on se neprestano mijenja, kompleksan je kao što je, uostalom, kompleksan i sâm život. Vojvoda je inače jedna od autoričinih modela.

image
Ahmet Kalajdžić


- Riječ je o autorici bliskim ljudima, članovima obitelji i prijateljima koje snima u dužim vremenskim intervalima osvješćujući kod promatrača „uhvaćenost“ čovjeka u vremenu koje nas oblikuje, modelira i mijenja. Prikazane osobe uvijek su snimljene u njima bliskom ambijentu koji atmosferski i na vizualno-intuitivnom nivou funkcionira kao dodatni putokaz u otkrivanju (ali i preispitivanju) njihova identiteta. (...) Bez obzira na režirani i osmišljeni prizor u seriji „Portreti“ uvijek je prisutan neizostavni prilog same osobe koja se snima - bilo da je riječ o nekom nesvjesnom pokretu, nagibu glave, jedva primjetnom smiješku, fotografije svjedoče nijemu komunikaciju, visok stupanj interakcije i povezanosti autorice i ljudi koje snima, stoji u popratnom tekstu.

image
Ahmet Kalajdžić


Opalić je tijekom svog obraćanja zahvalila modelima, svojim prijateljima te Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a izložba ostaje otvorena do 9. kolovoza.
17. travanj 2024 15:22