StoryEditorOCM
KulturaVaraždinca je obogatio Odisejev otok

Dr. Siniša Car predstavio knjigu "Mljet, Sadržaj sreće": prekrasno i emotivno djelo koje nesebično progovara o najobičnijim trenutcima otočnog života

Piše Bruno Lucić
15. prosinca 2021. - 21:07

Internist-kardiolog dr. Siniša Car predstavio je u dubrovačkom Studentskom domu knjigu "Mljet, Sadržaj sreće". Dr. Car, inače Varaždinac, pet godina je radio kao liječnik opće medicine na Odisejevom otoku i tijekom tog razdoblja zapisivao je svoje misli, zapažanja i iskustva o otočnom životu, redovito ih objavljivao u DuListu da bi kolumne bile pretočene u knjigu čiji je nakladnik upravo ovaj dubrovački tjednik.

Između ostalog, autor u knjizi predstavlja i popis od sedam razloga za sreću svakog čovjeka, raspravlja i filozofira o životu i vjeri. Uz autora, knjigu su predstavili glavna urednica DuLista i urednica knjige Barbara Đurasović i ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen.

image
Slijeva: Ivana Mijić Vulinović, dr. Siniša Car, Barbara Đurasović i Ivan Sršen
Božo Radić/Cropix

- Svih ovih godina od 2016. Siniša je marljivo pisao svoje kolumne, nedjeljom bi ih završavao, onda bi kratkim mailom pisao: "Evo još jedne, evo još jedne..." 2020. dobila sam mail: "Tupo je vrijeme za pisat', nemam što reći..." To je ujedno bio početak korone, našli smo se u čudnom svijetu, pred nekakvim novim izazovima, nisam htjela ništa forsirati, život se nastavio. Dobila sam informaciju da Siniša ide s otoka, pomislila sam da bi cijelo to razdoblje trebalo rezimirati. Ponovno sam se bacila na prelistavanje i čitanje kolumni, ima ih preko 130. Znala sam da ne bi bilo dobro pustiti ih ovako, trebalo ih je uobličiti, sortirati, napraviti nekakva poglavlja. Posebno mi je drago što smo u Godini čitanja izdali ovu knjigu, doista sam ponosna da je DuList upravo u Godini čitanja koja još traje i u godini kad obilježavamo 10. godišnjicu uspio, pored portala i novine, napraviti jedan iskorak, uspio zagaziti u tu izdavačku djelatnost. Siniša je prvi, ali nećemo stati, kazala je Đurasović te nastavila:

- Pred nama je jedna prekrasna, emotivna, istinski duboka knjiga, nesebično progovara sa svakim svojim retkom, nisu to baš nabacane misli, on pažljivo piše o svemu. Pripomogla sam mu na način da toj ogromnoj hrpi kolumni dam nekakav red. Postoji cijelo poglavlje koje se odnosi na Mljet, na Mljećane, ali i na filozofiju, tu je poglavlje Fusnota koja je iznimno važna. Naime, neke to su prekrasne stvari koje začinjavaju Sinišin život: knjige, putovanja, kolači, obitelji, nećaci, nećakinje, tu je i glazba kao jedna iznimna dragocjenost u Sinišinom životu i na kraju tu je vjera koja ga je, pretpostavljam, dovela na Mljet, odvela s Mljeta, ali prije toga učinila je da na Mljetu ostavi trag i sad je u 'Sestara milosrdnica', izjavila je urednica knjige.

image
Božo Radić/Cropix

Istovremeno, otkrila je kako kolumnu po kojemu je knjiga dobila ime čini sedam natuknica koje govore o tome što je Siniši sadržaj sreće na Mljetu. Posebna želja urednice knjige bila je da dr. Car napiše posljednju kolumnu, što je i napravio, a ona nosi naslov „Neobjavljena”. Potom je i autor kolumni kazao nekoliko riječi.

- Bez Barbare ove knjige ne bi bilo, iz tjedan tjerala me je da šaljem ove tekstove. Teško mi je govoriti jer me Barbara iznenadila., Nadao sam se da će ti tekstovi jednom dobiti ovakav format, da neće ostati samo na kolumnama. Naime, cijeli bih tjedan razmišljao o čemu pisati i onda kad bih shvatio da imam ideju, relativno brzo bih je stavio na papir. Na kraju bih provjerio štima li to sve. Ne uobražavam se da sam pisac, ali proces 'svakotjednog', svakodnevnog bivanja u nečemu tako intenzivnom je dovelo do toga da su tekstovi iskreni, one svjedoče o uronjenosti u neku temu koja me u tom trenutku zanima. Danas bi bila nemoguća misija napisati jednu ovakvu knjigu retrogradno. Riječ je o četiri godine pisanja i pet godina boravka na otoku. Izdavač je pokazao veliko pouzdanje prema meni kao nekome koji piše. Kad sam uzeo to u svoje ruke, pomislio sam da bih puno toga bacio, skratio, možda uopće ne bih ni objavio... Nadam se da će ljudi osjetiti da je to dobra knjiga u ovo vrijeme, a u svakom tekstu postoje natruhe nade. Svaki tjedan o nečemu govorim pa da bar bude nešto što će ljude podići, nema tu velikih stvari, to su najobičniji trenutci života, rekao je dr. Car.

image
Božo Radić/Cropix

Odgovorio je i pitanje što će dalje odnosno, koji su mu planovi za budućnost.

- U životu sve ima svoje vrijeme. Slab sam 'izmišljač' priča, pišući ove tekstove 'pokrao' sam živote drugih ljudi, u tim tekstovima će se mnogi prepoznati jer ja zapravo 'kradem'. Jesam malo tužan, ali ne dolazi u obzir da se vratim na Mljet, ali ne zato što ne želim, nego zbog života samog. U zadnjoj kolumni dao sam sukus onog što sada radim – raspetljavam. Knjiga je na tragu toga da raspetljava, bez otoka ne bi bilo ovih tekstova, bez ovih divnih ljudi, bez klape, bez glazbe, bez cijelog tog života... Vratio sam se s Mljeta obogaćen, a bez otoka, ne bi bilo tog 'novog' mene, poručio je dr. Car.

Rečeno je kako su ga prilikom napuštanja Mljeta ispraćali uz zvuk brodskih sirena i bengalke. Sršen se također osvrnuo na knjigu i na autora.

image
Dr. Siniša Car
Božo Radić/Cropix

- Mislim da je ovo vrijedna prilika, o Mljetu je napisana puno knjiga, dosta znanstvenih, ali možda smo baš ovakvu knjigu dugo čekali?! Zbog poziva je Siniša došao na Mljet, ali puno toga je ostavio na Mljetu. Još uvijek je dio naše klape. Kad je kao stručnjak došao na Mljet, otok je dobio nešto u tom stručnom smislu, ali i klapa je dobila nešto. Trčkarao je oko Babinog polja jer je polumaratonac, njegov interes je bio jako širok, ne samo za struku. Vodio je i crkveni zbor, a kad dođe takav čovjek na otok, to se itekako cijeni. Puno je važnije da je on svojih pet godina odradio na Mljetu, da je on to nama dao. Svojih pet godina života i karijere nama je poklonio, sretni smo i zahvalni. Naravno, tužno smo, ali i dalje ga očekujemo na Mljetu, dio je njega i uvijek je dobrodošao na otok. Bitan je trag koji ostavite iza sebe. On je bio sugovornik s kojim bi se imalo o čemu pričati. Nastavio je svoj život nakon što je Mljet na njega smirujuće djelovao, ali ostao je s nama, komentirao je Sršen.

image
Klapa Kurent
Božo Radić/Cropix

Nakon dubrovačke, slijede promocije u Varaždinu, Zagrebu, a na proljeće 2022. i na Mljetu. Moderatorica predstavljanja bila je Ivana Mijić Vulinović, a glazbeno su predstavljanje uveličali članovi mljetske klape Kurent kojoj se u jednom trenutku pridružio i dr. Car.

30. lipanj 2024 14:07