StoryEditorOCM
KulturaDANI POEZIJE

Članovi Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik podijelili svoje stihove s publikom

Piše D. V.
4. lipnja 2024. - 14:59

Udruga samostalnih umjetnika Dubrovnik (USUD) u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama u Čitaonici Narodne knjižnice Grad započela je, 3. lipnja, Dane poezije koji se već četvrtu godinu održavaju te se s njima potiču pjesnici svih životnih dobi da izađu iz okvira samozatajnosti i svoje stihove podijele s drugim pjesnicima.

Prvi dio programa čitala se poezija suvremenika i glazba s osvrtom na ulogu poezije u književnosti i društvu. Profesorica Maja Milošević osvrnula se na samu poeziju.

- Ujutro se moramo zahvaliti Bogu što smo još uvijek živi i što još uvijek možemo uobičajeno provesti dan, što znači da nas ipak netko voli, da nam ipak nešto negdje smeta i da nam je negdje nanesena neka nepravda i da mi i dalje guramo (…) Ne može svatko biti pjesnik, ne može svatko braniti Domovinu, ne može svatko biti liječnik (…) poezija je pjesnikova poruka izrečena u stihovima (…) poezija je dijete književnosti – rekla je prof. Milošević pročitavši Kaštelanovu pjesmu “Jadikovka kamenu”.

Drugi dio programa bio je “memento mrtvom pjesniku” po izboru. Svoje omiljene pjesme umrlih pjesnika pročitale su Katica Protić Vesnu Parun, Nika Sršen Tina Ujevića i Ana Bašić Aureliju Nadilo.

Program su glazbom na klaviru uveličali učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića: Dživo Pavličević 4. ogš, Marina Asić, prof. i Mia Klinac 3. sgš, Katarina Šnajder, prof. mentor.

21. lipanj 2024 10:42