StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRAJ RATA U UKRAJINI?

Zelenski u najnovijem obraćanju: ‘Ruski zahtjevi sada su realniji, vidim prostor za kompromis‘

Piše dv
16. ožujka 2022. - 10:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju rano u srijedu kazao je kako vidi mogući prostor za kompromis u razgovorima s Rusijom prije nove runde razgovora.

Kazao je kako se pregovori nastavljaju i kako, koliko je upoznat, ruski stavovi sada 'zvuče realnije'.

'Ali potrebno je još vremena kako bi odluke bile u interesu Ukrajine. I dalje su potrebni napori, potrebno je strpljenje. Svaki rat završava sporazumom', poručio je Zelenski.

Glavni ukrajinski pregovarač, predsjednički savjetnik Mihajlo Podoljak, rekao je da postoje 'temeljna proturječja' između dviju strana, ali je dodao da 'svakako ima mjesta za kompromis'. Drugi pomoćnik Zelenskog, Ihor Zovkva, rekao je da su pregovori postali 'konstruktivniji' i da je Rusija ublažila svoj stav time što više nije iznosila svoje zahtjeve da se Ukrajina preda. Razgovori bi se trebali nastaviti danas putem video konferencije, donosi Jutarnji list. 

Podsjetimo, savjetnik ukrajinskog predsjednika, Oleksij Arestovič, u ponedjeljak navečer kazao je kako će rat u Ukrajini vjerojatno biti okončan početkom svibnja kada Rusiji ponestane resursa za napad.

'Sada smo na prekretnici: ili će se vrlo brzo postići mirovni sporazum, u roku od tjedan-dva, s povlačenjem vojnika i svega, ili će se pokušati skupiti neki, recimo, Sirijci za drugi krug i, kad i njih sameljemo, dogovor do sredine travnja ili krajem travnja', rekao je.

29. lipanj 2024 08:16