CIjene gotovo svega značajno su skočile u cijelome svijetu, a plaće su ugavnom ostale kakve su bile za one koji imaju srećud a rade i da ih primaju. Štedi se na onome na čemu se može, kupuje se manje i na akcijama ili se biraju jeftiniji artikli, prenosi Slobodna Dalmacija.
Po staroj navici iz gladnih vremena, štedi se na mesu koje bi se tada jelo minimalno i u rijetkim prigodama. Koliko je povećanje cijena mesa utjecalo na smanjenje prodaje, pa i na stanje mesarske branše pokazuje i ovaj primjer iz Sarajeva, gdje su neke mesnice odlučilie trajno prestati s radom.
Vlasnica mesnice u Nedžarićima odlučila ju je zatvoriti nakon 14 godina rada.
"Ljudi mi dođu i traže meso za 2 konvertibilne marke (osam kuna, op. PSD). Mene je stid da ih pitam zašto žele meso za dvije marke, kada im ne mogu za taj novac dati ni "šačicu". Meni je nabavna cijena za neko meso npr. 11 KM, a prodajem ga za 13. Ljudi me neki pitaju 'može li meni ostati ista cijena kao ranije'. Pa, kako kad ga i ja plaćam skuplje?", priča vlasnica mesnice.
Ona smatra da se stagnacija cijena očekuje tek u rujnu, ali ne namjerava ponovno otvarati radnju, čak i ako nabavne cijene počnu padati.
"Imam obitelj, moram sebi tražiti drugi posao", rekla je ona za portal Radiosarajevo.ba.
Ljudima koji nemaju novca mesnica neće nedostajati, možda samo da "pare oči", a nije lako ni mesarima, s radnjama punim mesa koje si malo tko može priuštiti, i to uglavnom u minimalnim količinama.
Ako se stanje ne promijeni, ovakvih situacija bit će i na hrvatskome tržištu, mesari će se prakvalificirati, a u radnjama možda otovriti apartmane.
A broj vegetarijanaca, makar i prisilnih, mogao bi porasti.