StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslavni špijun tvrdi

Zbog jedne žene s Prigožinovog pogreba razvila se potpuno nova teorija: ‘Jasno je da je živ, a znam i gdje se skriva‘

Piše DV/JL
31. kolovoza 2023. - 07:31

Pod velom tajne i strogim osiguranjem jučer je na groblju Porokhovskoje održan pogreb Jevgenija Prigožina, tjedan dana nakon što je šef Wagnera navodno poginuo u avionskoj nesreći, piše Jutarnji list.

Unatoč tome što je Rusija službeno objavila da je Prigožin poginuo u nesreći, i dalje se spekulira o tome je li on uopće bio u zrakoplovu, a neki sugeriraju da su pogreb i službene izjave zapravo dio pomno razrađene prijevare.

image
AFP
image
AFP

U ova razmišljanja uklapa se i teorija o kojoj piše Daily Mail, a u kojoj se tvrdi da je navodna supruga ozloglašenog Jevgenija Prigožina viđena na njegovom sprovodu u utorak zapravo bila supruga njegovog dvojnika.

Riječ je o Ljubovi Prigožin (52), povučenoj supruzi gospodara rata, ili se barem tako vjerovalo.

No, kasnije su neki ruski mediji iznijeli tvrdnju da je žena viđena na pogrebu u Sankt Peterburgu zapravo Irina Krasavina, supruga njegovog glavnog dvojnika Leonida Krasavina.

Inače, nijedno tijelo nije prikazano tijekom ceremonije, a krug naoružanih stražara bio je postavljen oko groblja kako bi spriječio ikoga da se približe grobu, na kojem je na nadgrobnom kamenu bila ispisana poruka ‘mrtav ili živ‘.

Nazočilo je samo nekoliko odabranih gostiju, među kojima i navodna Prigožinova udovica i kćer.

Danas su, međutim, sumnje u zataškavanje dodatno potaknute tvrdnjama Telegram kanala Baza, poznatog po vezama s ruskim sigurnosnim službama.

‘Novinari su u početku pobrkali suprugu Prigožinova dvojnika (Irinu Krasavinu) sa pravom udovicom šefa Wagnera (Ljubova)‘, izvijestila je Baza. Na grobu je bila u pratnji Poline Prigožin (31), Prigožinove starija kći.

Prema Proektu, neovisnoj ruskoj novinskoj kući, Leonid Krasavin je barem jedan od Prigožinovih poznatih dvojnika koje je šef Wagnera koristio.

To je utvrđeno kada su tri putovnice na Prigožinovo ime, ali s Krasavinovim fotografijama, pronađene tijekom pretresa njegovog doma, pri čemu su također otkrivene slike Prigožina koji nosi razne maske.

Proekt piše da je Krasavin bivši robijaš iz Sankt Peterburga koji je promijenio svoje puno ime kako bi postao imenjak šefa Wagnera.

Pojavljivanje Krasavinove ‘supruge‘ bilo je poprilično neočekivano, pogotovo jer dolazi u trenutku kada službena Moskva pokušava zataškati okolnosti nesreće, odbijajući je ispitati prema međunarodnim pravilima.

Kremlj je zanijekao da je bio umiješan u nesreću u kojoj je, prema službenim podacima, poginulo deset ljudi. Među mrtvima su Prigožin, dva glavna poručnika njegove Wagner grupe i četiri tjelohranitelja.

No, brojni analitičari smatraju da je sumnjiva nesreća zapravo osveta Vladimira Putina.

Pad zrakoplova dogodio se dva mjeseca nakon što su Prigožin i njegovi plaćenici organizirali kratku pobunu protiv ruskug vojnog vrha koja je predstavljala najveći izazov vladavini ruskog predsjednika otkako je došao na vlast 1999.

Za mnoge je zapravo bilo iznenađenje da je čovjek poznat i pod nadimkom ‘Putinov kuhar‘ izdržao toliko dugo nakon što je organizarao neslavno propali puč. Ali, ima i onih koji vjeruju da Prigožin uopće nije mrtav te da zapravo nije niti pokopan u predgrađu njegova rodnog grada Sankt Peterburga oko 13 sati po lokalnom vremenu u utorak.

- Prigožin je ‘živ, zdrav i slobodan‘ u neimenovanoj zemlji - tvrdi politički analitičar dr. Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku špijuna i diplomata.

Također tvrdi da su ruske vlasti lagale o pronalasku njegovog DNK na lešu, te da se Prigožin skriva u neimenovanoj zemlji.

- Prvo, avion u kojem je Prigožin trebao letjeti oborio je ruski sustav protuzračne obrane - rekao je Solovej, osporavajući tvrdnje američkih obavještajnih službi da je avion uništen iznutra pomoću eksplozivne naprave.

- Nije bilo nikakve eksplozije u avionu. Srušen je izvana - uvjeren je Solovej.

- Tajna operacija za izvođenje ovog napada razvijena je u ruskom Vijeću sigurnosti, a odobrio ju je osobno ruski predsjednik. Prigožin je živ, zdrav i slobodan. Na letu je umjesto njega bio njegov dvojnik i Putin je toga savršeno svjestan - tvrdi bivši mentor brojnim špijunima.

Dr. Solovej je rekao da će otkriti Prigožinovu navodnu zemlju egzila početkom sljedećeg mjeseca, ali je zanijekao da se radi o Africi, na koju bi na prvu mnogi od nas pomislili.

Sumnje da službena Moskva ne govori punu istinu o Prigožinovoj sudbini pobudila je i velika prisutnost sigurnosnih snaga na pogrebu u utorak.

Deseci policajaca i pripadnika osiguranja formirali su obruč oko groblja, a ljudima je bio zabranjen ulazak čak i kroz detektore metala, dok su policajci imali opremu protiv dronova.

U međuvremenu je Brazilski centar za istraživanje i prevenciju zrakoplovnih nesreća (CENIPA), u interesu poboljšanja sigurnosti u zrakoplovstvu, rekao da će se pridružiti istrazi koju vodi Rusija ako bude pozvan i ako se istraga provede prema međunarodnim pravilima.

Ruske zrakoplovne vlasti nisu bile obvezne surađivati s CENIPA-om, ali neki bivši istražitelji smatraju da bi trebale, budući da SAD i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza pada zrakoplova.

U ponedjeljak su fotografije s mjesta pada zrakoplova pokazale da je sva zemlja misteriozno uklonjena buldožerima, no neko jasno objašnjenja oko tog poteza nije ponuđeno..

Prema Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva Ujedinjenih naroda (ICAO) sa sjedištem u Montrealu, let iz Moskve s odredištem u Sankt Peterburgu bio je domaći, tako da ne podliježe međunarodnim pravilima poznatim u cijeloj industriji pod pravnim nazivom ‘Aneks 13.‘

- Rusi nisu obvezni provesti istragu, samo im je preporučeno da to učine - rekao je čelnik CENIPA-e, brigadir zrakoplovstva Marcelo Moreno nakon što je agencija prošli tjedan poslala e-mail u kojem je pitala Rusiju hoće li otvoriti takvu istragu. ‘Ali ako kažu da će otvoriti istragu te nas pozvati Brazil, mi ćemo taj poziv prihvatiti‘.

Bez obzira na pokušaj puča, Kremlj si nije mogao priuštiti ocrnjivanje Prigožina, koji je bio idoliziran od strane mnogih u zemlji.

Putinovi komentari o Prigožinovoj smrti također odražavaju taj oprezan stav. Prošlog je tjedna izjavio da su čelnici Wagnera ‘dali značajan doprinos‘ borbama u Ukrajini i opisao Prigožina kao ‘talentiranog biznismena‘ i ‘čovjeka teške sudbine‘ koji je ‘napravio ozbiljne pogreške u životu‘.

Sergej Markov, prokremaljski politički analitičar, smatra da je Prigožin ipak došao do statusa legende.

‘Prigožinov pogreb postavlja pitanje komunikacije između birokratskog ruskog državnog sustava koji nema previše političkog potencijala i politički aktivnog domoljubnog segmenta ruske javnosti‘, izjavio je Markov.

image
AFP

Preliminarna procjena američkih obavještajnih službi zaključila je da je namjerna eksplozija uzrokovala pad zrakoplova, a zapadni dužnosnici ukazali su na dugačak popis Putinovih neprijatelja koji su ubijeni. Kremlj je odbacio tvrdnje Zapada da Putin stoji iza nesreće kao ‘apsolutnu laž‘.

image
AFP

Ruska državna televizija, koja je desetljećima služila kao glavni izvor informacija velikoj većini Rusa, jedva da je uopće pratila sprovod.

Drugi veliki kanal, Rusija 1, posvetio je cijelom događaju manje od jedne minute u svojim večernjim vijestima, samo da bi objavili da se pogrebna ceremonija održala ‘bez stranih ljudi i novinara na zahtjev obitelji‘ te da je Prigožinov grob odmah do onog njegovog oca koji je umro 1978.

Treća popularna postaja, Channel One, u potpunosti je cijeli događaj zanemarila u svojim večernjim vijestima.

30. travanj 2024 08:33