StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprijeti se i vladi

Zbog dojave o bombi evakuirane zgrade sudova te trgovački centri u Splitu, Zagrebu, Zadru... Prva dojava stigla je na Vrhovni sud, a čini se da je i otkriven razlog prijetnjama!

Piše Marko Didić, V.U, Goran Penić JL, Anita Belak Krile
5. prosinca 2022. - 10:06

NOVO: 

Dojave o bombama na hrvatskim sudovima, kako doznaje Jutarnji list, krenule se jutros oko 9 sati, a prva prijetnja mailom upućena je na Vrhovni sud u Zagrebu, gdje danas boravi delegacija Vrhovnog suda Ukrajine.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave potvrdili su Jutarnjem da suci Vrhovnog suda Ukrajine danas i sutra borave u Hrvatskoj. Prvo će danas biti na Vrhovnom sudu u Zagrebu, a sutra su na sastanku u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Prva dojava je stigla 20-ak minuta nakon što su Ukrajinci došli na sud.

Podsjetimo, prošli tjedan su ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, kao i na niz drugih njihovih ambasada u svijetu, stigla "krvava" pisma sa životinjskim očima, a u Španjolskoj je i eksplodiralo jedno pismo-bomba. Među ostalim, jedno od pisama stiglo je i u ured španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Suci Vrhovnog suda Ukrajine, kazali su u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave, izrazili su želju da razgovaraju kako u vrijeme rata održati funkcioniranje pravosudnog sustava u skladu s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Europska konvencija u članku šestom navodi pravo na pošteno suđenje, a funkcioniranje pravosudnog sustava nije lako za ostvariti u ratno vrijeme kada je velik dio zemlje okupiran. Hrvatska i s time ima iskustva u Domovinskom ratu devedesetih pa će hrvatski sugovornici ukrajinskim kolegama tu biti korisni.

Dojave o bombama nakon Vrhovnog suda počele su stizati i na druge hrvatske sudove. Prvo Visoki kazneni sud u Zagrebu, a potom i na sudove u Splitu, Karlovcu, Sisku, Velikoj Gorici. Svi su sudovi evakuirani, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, a policija provjerava radi li se o lažnim dojavama.

EVAKUIRANIN TRGOVAČKI CENTRI

Dojave o bombi stigle su i u trgovačke centre. Iz zagrebačkog Arena Centra svi su evakuirani kao i u splitskom Jokeru. 

"Cijenjeni posjetitelji,

Zbog izvanrednih okolnosti, danas, u ponedjeljak, 5.12. u postupku je evakuacija centra te trgovine Arena Centra ne rade. Pratite naš web i Facebook stranicu za daljnje obavijesti o ponovnom otvaranju trgovina. Hvala na razumijevanju! - izvijestili su iz Arena Centra na svojoj Facebook stranici.

Ispražnjen je i trgovački centar Supernova u Zadru. Konobari i trgovci su oko 11.30 sati obavijestili goste i kupce da moraju zatvoriti i zamolili ih da napuste prostor popularnog šoping-objekta. 

image
Duje Klaric/Cropix

RANIJE: 

Na Općinskom i Županijskom sudu u Splitu traje evakuacija namještenika i zaposlenika zbog dojave da je postavljena bomba u prostorijama ta dva suda. Dojava je stigla u 9:25, a djelatnici policije se već nalaze na licu mjesta i otkrivaju je li dojava lažna ili prava.

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Tu je informaciju Hini potvrdio glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin koji je rekao da su dojavu o bombi primili na mail u 9.24 sata. Navodno je pisalo "Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena".

- U mail dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena pa se pretpostavlja da je mail poslan na više adresa. Za sada smo takav mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutno se oko tristotinjak djelatnica Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze van zgrade dok se prostor ne pregleda, rekao je Mešin.

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros sudove diljem zemlje.

Inicijalno nam je stigla informacija da je mail s dojavom o bombi stigao i u Vladu Republike Hrvatske, no iz Banskih dvora su nam poručili da takav mail nije primljen.

"Objekti Vlade su sigurni i nije planirana nikakva evakuacija, provjeravamo o čemu je riječ s obzirom na niz dojava koje su stigle na sudove", kažu nam iz Vlade.

Poruka odaslana jutros s maila RESSISTANCE na niz adresa je prijeteća, napisana bez točke i zareza i u njoj se pošiljatelj čak i zahvaljuje primateljima.

"U sudu je postavljena bomba. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zgradu. Ne treba nam smrt. Cilj. Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja."

Nije za isključiti da ju je pošiljatelj pisao pomoću Google prevoditelja.

Dojave o bombi diljem Hrvatske

Upravo je u tijeku evakuacija zgrade u kojoj se nalaze splitski sudovi, potvrdio je za Jutarnji glasnogovornik splitskog Županijskog suda, sudac Dinko Mešin, nakon što im stigao mail o dojavi o bombi.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

U Zagrebu je pak dojava oko 9.30 sati da su u zgrade sudova na Zrinjevcu postavljene bombe. Prijeteće upozorenje dobili su Vrhovni sud koji se nalazi u zgradi u Amruševoj te Visoki kazneni sud i zagrebački Županijski sud koji se nalaze u zgradi na Zrinjevcu, a dojave su navodno upućene e-mailom. Obje zgrade su evakuirane, te bi policija ubrzo trebala provesti protueksplozijsku kontrolu.

Županijski sud u Karlovcu dobio je oko 9.30 sati dojavu o bombi, a u tijeku je policijsko postupanje.

I brodska policija "okupirala" je zgrade u kojima se nalaze Županijski i Općinski sud u Slavonskom Brodu.

- Policijski službenici protueksplozijske zaštite su upućeni na adrese sudova kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti - izvijestili su iz PU brodsko-posavske.

06. svibanj 2024 17:16