StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIJEST KOJU ČEKA CIJELI SVIJET

Završeni pregovori u Istanbulu,Rusija "radikalno smanjiti" vojnu aktivnost izvan Kijeva i Černihiva

Piše dv
29. ožujka 2022. - 14:48

Sastanak ruskih i ukrajinskih pregovarača je završio, priopćila je Turska. Pregovarački timovi sastali su se u Istanbulu u novoj rundi mirovnih pregovora na kojima je bio i Roman Abramovič, ali ne kao službeni pregovarač.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin kaže da će Rusija "radikalno smanjiti" vojnu aktivnost izvan Kijeva i Černihiva, navodi TASS, a prenosi BBC.

Govoreći na televiziji nakon razgovora između ruskih i ukrajinskih pregovaračkih timova u Istanbulu, zamjenik ruskog ministra obrane rekao je da je Moskva odlučila "smanjiti vojnu aktivnost u smjeru Kijeva i Černihiva" kako bi "pojačala međusobno povjerenje za buduće pregovore te kako bi se dogovorili i potpisali mirovni sporazum s Ukrajinom", prenosi The Guardian.

Ukrajinski pregovarači podijelili su neke detalje o današnjim razgovorima između predstavnika Ukrajine i Rusije u Istanbulu, prvom susretu dva izaslanstva licem u lice u više od dva tjedna.

Ukrajina je tako predložila usvajanje neutralnog statusa u zamjenu za sigurnosna jamstva, što znači da se neće pridružiti vojnim savezima ili ugostiti vojne baze, rekli su novinarima ukrajinski pregovarači.

Prijedlozi bi također uključivali 15-godišnje razdoblje konzultacija o statusu pripojenog Krima i mogli bi stupiti na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, prenosi Slobodna Dalmacija. 

 

29. lipanj 2024 07:55