StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNova opasnost s trpeze

U povrću koje je stiglo u Hrvatsku otkriven iznimno otrovan pesticid: izaziva posljedice čak i u malim količinama!

Piše DV/ VIJESTI SD
19. studenog 2023. - 10:16

S tržišta je hitno povučeno povrće zbog prisutnosti iznimno štetne kemikalije, javlja u petak europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Pesticid fenamifos otkriven je u rajčicama uvezenim iz Albanije. Rizik je ozbiljan, upozoravaju u europskom sustavu. Ostaci zabranjenog pesticida otkriveni su službenom kontrolom na tržištu. Kako je takva rajčica uopće dospjela u Hrvatsku – nije poznato, javlja Slobodna.

U tri uzorka otkriveno je 0,012 miligrama po kilogramu, 0,072 i potom 0,027 miligrama po kilogramu fenamifosa. Uredbom Europske komisije u hrani ne smije biti nimalo tog insekticida. Dakle, rezultat mora biti nula-nula.

image

Opasnost vreba iz hladnjaka

/Shutterstock

Inače u srpnju ove godine inspektori su kontrolom na tržištu ustanovili prisutnost insekticida fenamifos sulfoksid (fenamiphos sulfoxide) u mrkvama uvezenim iz Egipta. I one su poovučene i uništene.

Brojne znanstvene studije u SAD-u i Europi dokazale su kako je fenamifos “iznimno otrovan” za većinu kopnenih organizama. Zbog njegove jačine, primjerice, i male količine “mogu dovesti do smanjenja reproduktivne sposobnosti ili smrti divljih životinja“, navedeno je u jednoj od studija.

29. travanj 2024 21:29