StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA INICIJATIVU MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

U Podgorici otvorena izložba “Opsada Dubrovnika kroz presude Haaškog suda”. Evo što je naglašeno posjetiteljima

Piše a. k.
30. svibnja 2024. - 17:24

U srijedu je u Podgorici otvorena izložba “Opsada Dubrovnika kroz presude Haaškog suda”.

Izložbu je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava u suradnji s Međunarodnim mehanizmom UN-a za kaznene sudove (IRMCT), a izloženi su dokazi, sudski dokumenti, fotografije i video zapisi iz opsade Dubrovnika te posebno istaknute sudski utvrđene činjenice. O otvaranju izložbe crnogorski mediji nisu objavili vijest.

Posjetiteljima izložbe naglašeno je kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, zbog zločina počinjenih nad civilima i kulturnom baštinom samo tijekom granatiranja Dubrovnika na dan 6. prosinca 1991. osudio tek dvojicu časnika JNA. Tako je Pavle Strugar osuđen na sedam i pol godina, a Miodrag Jokić na sedam godina zatvora. Naine, Strugar i Jokić osuđeni su samo za zločine počinjene tijekom jednodnevnog granatiranja Grada, a ostali zločini i zločinci još nisu procesuirani. Na to je podsjetio i predstavnik IRMCT-a Aleksandar Kontić te istaknuo:

-Zločini počinjeni tijekom opsade nisu procesuirani ni u Hrvatskoj, ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji, niti bilo gdje drugdje. Tribunal je završio sve svoje istrage 2004. godine, a u završnom dokumentu navedeno je da je na nacionalnim pravosudnim tijelima zemalja bivše Jugoslavije da nastave te procese. Iako su mnogi slučajevi procesuirani u nekoliko zemalja, još uvijek postoji veliki broj zločina koji nisu procesuirani, a Dubrovnik je jedan od njih- rekao je Kontić.

03. srpanj 2024 11:34