StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFOTOGALERIJA

U Orsana se okupili iseljenici sa svih strana svijeta, ne mogu bez svog Dubrovnika: među uzvanicima se našlo i dosta poznatih lica

Piše Ahmet Kalajdžić
25. kolovoza 2023. - 16:05

Pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i ove su godine u restoranu ”Orsan” i u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika okupili brojni iseljenici sa svih strana svijeta. Riječ je, zapravo, o već tradicionalnom Susretu iseljenika i nastavku projekta kojeg su prije nekoliko desetljeća pokrenuli Dubrovčani iz New Yorka i tako počeli pomagati rodni kraj davanjem novčanih priloga bolesnima i socijalno ugroženima te sudjelujući u obnovi brojnih sakralnih objekata.

image

Iseljenici su se i ovog ljeta okupili u Dubrovniku

Ahmet Kalajdžić/

I ove je godine druženje je okupilo brojne iseljenike kojima je to bila prigoda da se druže te iskažu humanost, da razmjenu iskustava i dogovore suradnju, o čemu je voditeljica dubrovačke podružnice matice iseljenika Maja Mozara rekla:- Cilj susreta je pomagati one kojima je to nužno te će Klub Dubrovčana iz New Yorka i ove godine donirati sredstva Općoj bolnici Dubrovnik i domu za starije i nemoćne osobe Domus christi te svojoj dugogodišnjoj štićenici Ivani Švarc.

I naš iseljenik iz Njemačke Frano Sesjak predat će donaciju za crkvu sv.Vlaha u Stonu, što je radio i prethodnih godina. Najviše se veselimo zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske. I ovog su ljeta mnogi Dubrovčani pohodili grad, ali susret uvijek organiziramo koncem kolovoza, kao ih je u gradu najviše na okupu.

image

Srđan Gjivoje

Ahmet Kalajdžić/

-Rođen sam u Gradu iza sv.Roka a u SAD živim već 32 godine. Uvijek se radujem doći na ove susrete i svečani objed, a ciljevi okupljanja su uvijek lijepi, posebno produljenje tradicije doniranja solada potrebitima i to redovito činimo. Uvijek se rado vraćamo u naš prekrasni Grad, a mene osobno moji prijatelji, glazbenici s kojima sam svirao i raduje me da su još aktivni ”Maestrali”, ”Nava”, Buco...

Privlači me Stradun i kad dođem u Grad, ne mičem se nigdje- rekao je glazbenik Srđan Gjivoje, dok je iseljenik Šime Šimunović koji živi u New Yorku od 1970.i gdje se aktivirao u Klubu Dubrovčana (osnovanom još 1941. godine) naglasio kako je ideja osnutka kluba bila pomaganje rodnog kraja:

image

Šime Šimunović

Ahmet Kalajdžić/

- Uspjeli smo svake godine skupiti donacije i u suradnji s dubrovačkom Maticom iseljenika donirati ih potrebitima. Ove je godine donacija vrijedna 10 tisuća USD za bolnicu i Domus christi te djevojčicu koju pomažemo- rekao i Šimunović i prisjetio se kako je u SAD pošao na poziv prijatelja iz Pomorske škole kojem je trebao netko za rad:- Iskoristio sam priliku i otišao sam mu pomoći. Platio mi je kartu i osigurao vizu na dvije godnje, imao je dobru viziju širenja po SAD i Kanadi. No, Amerika je daleko a osobno bih u nekom drugom životu radije otišao u Irsku ili Njemačku gdje naših ima koliko želite!

Donaciju crkvi sv. Vlaha u Stonu predao je Pavu Periću umirovljeni ugostitelj Frano Sesjak sa suprugom Anom. On od 1962. živi u Njemačkoj i kad uspoređuje, u stilu crnog humora kaže:- Danas je vrlo loše živjeti u Njemačkoj koja već deset godina nije obećana zemlja jer su je od 2015. ”okupirali mravi”. Najveći problem je nedostatak stanova a pridošlice ne govore ni njemački ni engleski, problemi su s njima veliki.

Svi ćemo se vratiti doma: Dubrovnik sam kao nepodoban za onaj sustav napustio 19.kolovoza 1962. s otpusnicom hotela ”Adriatic” te sam se k‘o mali miš u Gružu ukrcao u njemački teretni brod i potom preko Italije i Francuske stigao u Njemačku koja mi je sve dala. Doniram iz despeta i ljubavi za rodni kraj. Discipliniran sam i skoro sam ”pravi” Švabo i još, s 85 godina doma radim, imam lijepi obnovljeni ljetnikovac u Rijeci dubrovačkoj, živim u njemu i hvala mojim ljudima koji me poštuju, a nisu zavidni. Ali, kod nas posla još ima i kao ugostitelj nisam nikad radio na gradilištu nego sam to volio.

image

Medicinska sestra Cvijeta Kapetanić

Ahmet Kalajdžić/

-Razmišljam o stalnom preseljenju, ali je zasad dobro ovako tamo i vamo. Svima koji se misle da li ići u inozemstvo preporučam da dobro promisle jer kad se priča o zaradama, daje se bruto iznos, a kad se dođe u inozemstvo slijedi i razočaranje zbog skupog najma stanova kojih nema. Nekad je bilo dobro poći vani i uštediti, ali danas ako hoćemo raditi možemo bolje i ovdje. No, u boljem radu ovdje sprečavaju nas mentalitet, kućni odgoj, ovo vrijeme i manjana- ispričala je medicinska sestra Cvijeta Kapetanić koja već 32 godine živi u Hamburgu i stalno je na relaciji grad-Hamburg.

image

Dubravka Šuica i Marko Potrebica

Ahmet Kalajdžić/

Recimo i to kako su iseljenike ispred dubrovačke gradske uprave pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, a kao prijateljica Kluba Dubrovnik i bivša gradonačelnica pozdravila ih je aktualna potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Ugodan boravak u ime Dubrovačko-neretvanske županije poželjela im je Žaklina Marević dok ih je u ime Hrvatske matice iseljenika pozdravio predsjednik te institucije Ivan Tepeš.

image

Iseljenici su se i ovog ljeta okupili u Dubrovniku

Ahmet Kalajdžić/

Podsjetimo kako će u organizaciji Hrvatske matice iseljenika podružnice Dubrovnik i Turističke zajednice Grada Dubrovnika sutra, u subotu 26. kolovoza u 19,30 sati ispred crkve sv. Vlaha koncert održati Srđan Gjivoje & Vukan.

29. lipanj 2024 03:52