StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA SAMOM SMO DNU

U Hrvatskoj se provodi najmanji broj testiranja na koronavirus u Europi

Piše Marina Karlović Sabolić/SD
26. ožujka 2020. - 20:29
U Hrvatskoj je do 20. ožujka proveden najmanji broj testiranja u Europi. Tek 307 testova na milijun stanovnika. U susjednoj Sloveniji taj je broj do 20. ožujka bio 15 puta veći. Tamo je do tada testirano 4735 građana. Idući dani pokazuju da se taj jaz polako smanjuje. Ali i da je još uvijek jako velik. Tako je 24. ožujka u Hrvatskoj na milijun stanovnika testirano devet puta manje građana nego u Sloveniji. Kod nas je provedeno 776, a u Sloveniji 7 043 testova na milijun stanovnika, piše Slobodna Dalmacija.

U Italiji je broj testiranih do 20. ožujka bio 3498, a u Njemačkoj 2023 na milijun stanovnika. Norveška je rekorder. U toj se zemlji provede više od 8 tisuća testiranja na milijun stanovnika. Dvadeset i šest puta više nego u Hrvatskoj.

U nas je taj broj najniži u Europi.

U Hrvatskoj su se testirali ljudi koji su dolazili iz europskih žarišta. Kod kojih su se pojavili simptomi. I njihovi bliski kontakti.

Dosad su zdravstvene vlasti za takvu strategiju imale jedan dobar argument. Njihov pristup osigurao je da se u Hrvatskoj zbog koronavirusa ne dogodi kataklizma. Korona se pojavila, ali nije eksplodirala. Nemamo more mrtvih ni talijanski scenarij. Sve je napravljeno kao u udžbeniku. Onako kako to, recimo, radi Njemačka.

Drugim riječima, zašto mijenjati strategiju koja pobjeđuje.

- Struka kaže da, ako želimo biti sigurni, trebamo obavljati testove na svakom građaninu Hrvatske svakoga dana po dva puta dnevno. To stvarno nije realno. Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. A njime zapravo sprječavamo transmisiju bolesti – ustvrdio je jutros na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Dobar primjer za to je Slovenija. Tamo je prvi slučaj koronavirusa otkriven kasnije nego u Hrvatskoj. Oni testove puno šire provode od nas. A ipak imaju lošiju epidemiološku situaciju.

Beroš, međutim, priznaje da ovakva strategija nije uklesana u kamenu. I tvrdi da Nacionalni stožer „iz dana u dan razgovara o kriterijima za testiranje“.

U četvrtak je ugledni hrvatski znanstvenik Ivica Đikić objavio važan apel.

- Testirajte, testirajte i testirajte... Što više testiranja imamo, više znamo o bolesti, imamo bolje predviđanje onoga što se događa u široj populaciji. Što se događa u Hrvatskoj, zašto Stožer poziva da se testira po njihovim pravilima, ne znam, ali apelirao bih da se testira što više. Na taj način bi se pomoglo i Stožeru, da dobije više potrebnih informacija – ustvrdio je Đikić gostujući na RTL-u.

Hrvatska liječnička komora jučer je zatražila izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na koronavirus. I to tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije. Ne samo onima koji su se vratili iz Italije, Austrije, Španjolske ili Njemačke, i koji pokazuju simptome. Kao i da se testiranje uvede i za sve zdravstvene djelatnike. I to po kriteriju visokog, srednjeg ili niskog rizika od zaraze.

Ako su točne informacije koje su procurile iz Kine, a po kojima čak trećina zaraženih virusom COVID-19 ne moraju imati simptome, a mogu biti pozitivni na testu i da ni ne znaju prenositi zarazu dalje, masovno testiranje može biti od pomoći pri suzbijanju epidemije.

Hrvatska u ovom trenutku, prema podacima dr. Krunoslava Capaka, ima zaliha da dnevno provede tisuću testova. Nova pošiljka testova u zemlju stiže u petak, piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Alemka Marković najavila je pak da će uputiti niz pitanja zdravstvenoj i znanstvenoj zajednici kako bi se pokušali naći pravi odgovori.

Dosad je u Hrvatskoj sve rađeno po pravilima struke. Zato i koronavirus ne divlja kao u nekim drugim europskim zemljama. Treba dakle vidjeti je li došlo vrijeme da se ta uobičajena dijagnostička pravila u ovoj neuobičajenoj situaciji promjene.
I da Hrvatska korak po korak krene u šire testiranje svojih građana.
20. travanj 2024 08:47