StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOŠE VIJESTI|

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđen Britanski soj korone, ponovo se uvodi dvotjedna izolacija!

Piše dv
26. veljače 2021. - 12:40

Alemka Markotić danas se na konferenciji za novinare nacionalnog stožera CZ  se osvrnula na godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u RH te dala rezime iz Infektivne bolnice, donosi Jutarnji list. 

- Ukupno je iz bolnice do jutros otpušten 1571 covid bolesnik. Od toga je 215 preminulo. Jutros smo imali 53 covid bolesnika, od toga su 7 bili na intenzivnom liječenju. Godina je bila zahtjevna. Bilo je zahtjevno organizirati prostore koji su stari, s ljudima kojih nema dovoljno. Svi su pokušali dati maksimum u uvjetima koje imamo u borbi s novom bolešću. Odgovorno mogu reći da je svaki naš djelatnik učinio svoj maksimum i dao najbolje što je mogao, rekla je Markotić.

Osvrnula se i na sekvencioniranje i britanski soj.

- Nemamo još dovoljno podataka. Za sada imamo opservacije u Europi. Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Među igračima Hajduka dvoje je zaraženo britanskim sojem, a u dva uzorka iz Dubrovačko-neretvanske županije također je dokazan britanski soj. 

- Novi testovi imaju mogućnost detektirati britanski soj, možda i neke druge mutacije. To je zahtjevan posao i problem je definirati koliko su testovi kvalitetni. Nije završena validacija ovih testova, ali procjena je da bi moglo biti oko 25% pozitivnih. To su samo procjene kao i svugdje u Europi. - istaknula jeMarkotić.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje ulazimo li u treći val.

- Ja bih prije rekao da je ovo rep drugog vala.

Dubrovačko-neretvanska županija sve škole su na online nastavi?

- Škole su kompletno bile puštene u RH, prvo postepeno pa se kasnije popunjavalo i na kraju su u škole išli svi pa nije za očekivati da se ne dogode slučajevi zaraze. Sad je samo pitanje koliko to ima utjecaj na ukupnu epidemiološku situaciju i je li potrebno da se pojedini vrate opt na B varijantu. O tome odlučuje Povjerenstvo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U Dubrovačko neretvanskoj županiji imaju eksplozivno uzlazni trend pa je logično da su posegnuli za mjerom online nastave.

Najavio je i  da će se vrijeme karantene opet vratiti na 14 dana za sve. 

- Danas će biti objavljene nove preporuke i upute s indikacijama za testiranje i karantenu. Mi ćemo vratiti svu karantenu na 14 dana jer je bila skraćena na 10 s prihvatljivim rizikom od nekoliko posto onih koji nakon 10. dana obole, radi povratka zdravstvenih djelatnika na posao. Rijetko se radilo o osobi koja bi bla zarazna, a sad ćemo vratiti na 14 jer je većina tih djelatnika sada cijepljena. Ne znamo koliko imamo UK soja u populaciji pa je trenutno važno da vratimo svu karantenu na 14 dana. 

17. lipanj 2024 10:38