StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIŠEMJESEČNA PROCEDURA

‘Trebali ste psa staviti doma!‘ S vašim kućnim ljubimcem u Hrvatsku, odnosno EU, ne možete ući na bilo kojem graničnom prijelazu, a uz to vam treba ‘more‘ dokumentacije

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. kolovoza 2023. - 08:13

Kako prijeći državnu granicu s psom, a da ne naiđete na probleme? Nakon što je naša sugrađanka nedavno imala neugodno iskustvo na graničnom prijelazu Gornji Brgat, istražili smo zašto je do toga došlo.

- Jeste li ikad imali problema s prelaskom granice Gornji Brgat sa svojim kučkom koji ima sve potrebno za putovanje? Naime, pri povratku iz BiH carinik nas nije htio pustiti preko granice nego nas je uputio na granicu na Karasovićima. ‘Trebali ste psa ostaviti doma’, rekao nam je. Teškom mukom nas je jedva pustio da prođemo - njezino je iskustvo.

EVO GDJE MOŽETE PRIJEĆI GRANICU S KUĆNIM LJUBIMCEM

U skladu s Pravilnikom za unošenje u Republiku Hrvatsku kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika određeni su sljedeći granični prijelazi, informira stranica e-građani: Cestovni granični prijelazi su Bajakovo, Batina, Erdut, Gunja, Gornji Brgat, Ilok, Kamensko, Karasovići, Klek, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Metković, Nova Sela, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Strmica, Tovarnik, Vinjani Donji, Vukovar, Zaton Doli, Županja, Tovarnik i Maljevac; željeznički granični prijelaz: Tovarnik; pomorski granični prijelazi: Dubrovnik, Ploče, Rijeka, Split, Zadar; riječni granični prijelazi: Drava-Osijek, Vukovar i granični prijelazi za zračni promet: Dubrovnik, Mali Lošinj, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb.

Za unošenje u Republiku Hrvatsku kućnih ljubimaca ptica, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika određuju se sljedeći granični prijelazi: cestovni granični prijelazi: Bajakovo, Karasovići, Nova Sela, Stara Gradiška i granični prijelaz za zračni promet: Zagreb.

MORAŠ GA IMATI

Ako je netko putovao svijetom sa svojim psima, to je svakako Boba Thomas, koja je sa suprugom Markom i njihovim Totom propješačila cijelu obalu Engleske. S obzriom da joj je suprug Englez, a oni sa svojim ljubmcima svugdje zajedno putuju, više je nego upućena u pravila:

- Taj carinik je bio u pravu. Za ulazak u sve europske zemlje, uključujući Englesku, moraš imati titar test za svog kučka, kojeg za taj test treba pripremiti barem tri mjeseca unaprijed. Ako ti carinik traži taj test, koji prikazuje antitijela na bjesnoću, moraš ga imati. U Englesku nema teorije da mi uđemo bez toga - kaže Boba.

- Imamo jednog prijatelja Engleza koji se baš ovih dana vraća u Englesku sa svojim psom, pa smo mu rekli za taj titar test.

Riječ je o testu titracije protutijela na bjesnoću, koji prilikom unosa u Uniju mora pratiti pse, mačke i pitome vretice (kune). Test titracije protutijela na bjesnoću je potrebno obaviti u laboratoriju odobrenom za obavljanje takve pretrage od strane Europske komisije u nekoj od država članice Unije ili trećoj zemlji.

image

Granični prijelaz Gornji Brgat

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Ako se kućni ljubimac redovito cijepi protiv bjesnoće u razdoblju valjanosti prethodnog cijepljenja, tijekom životnog vijeka kućnog ljubimca dovoljno je jedno testiranje na titar protutijela na bjesnoću.

- Ako ih redovito cijepimo, do kraja života više ne moramo raditi taj titar test - potvrđuje Boba, te otkriva i cijenu za takav test - 100 eura. Zato bračni par Thomas nikad nije ni imao problema - valja se, naime, dobro upoznati s ‘gradivom’ prije nego se upustimo u bilo kakvo putovanje.

- Moje prijateljice često putuju po susjedstvu, psi im nemaju titar test, ali ih za njega nikad nisu ni pitali. Ali to im se uvijek može dogoditi - kazuje Boba.

A ŠTO KAD ŽELITE PUTOVATI S IGUANOM?

Carinsku upravu pitali smo za slučajeve gdje ljudi putuju s nekim egzotičnim ljubimcem. Odgovor nismo dobili do zaključenja tiskanog izdanja i objavit ćemo ga naknadno, pa smo se oslonili na službene stranice Ministarstva financija/Carinske uprave, gdje stoji:

- Carinski službenici na graničnim prijelazima vrše službene kontrole nad kućnim ljubimcima koji se u Uniju unose iz trećih zemalja. U smislu odredbi Uredbe EU, kućnim ljubimcima smatraju se psi, mačke, pitome vretice (kune), dok se kućnim ljubimcima u drugom dijelu Uredbe smatraju beskralježnjaci (osim pčela, bumbara, mekušaca i rakova), ukrasne akvatične životinje (ukrasne ribice), vodozemci, reptili, ptice (osim peradi i ptica koje se premještaju u komercijalne svrhe) te glodavci i kunići. Pri nekomercijalnom premještanju ovih kućnih ljubimaca trebaju se poštivati zahtjevi propisani u nacionalnom zakonodavstvu odredišne države članice Unije u koju se kućni ljubimac nekomercijalno premješta. Ovi zahtjevi koji su propisani od drugih država članica dostupni su na web stranici Unije - stoji na stranici.

- Unošenje kućnih ljubimaca, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, iz trećih zemalja moguće je samo na graničnim prijelazima određenim Pravilnikom o graničnim prijelazima određenim za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca. Međutim, kućni ljubimci, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, mogu se u Uniju unositi iz Andore, Farskih otoka, Gibraltara, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švicarske i države Vatikan preko svih graničnih prijelaza uključujući luke i zračne luke prema Uniji na kojima se provodi carinski nadzor.

image

Psi su ravnopravni putnici na putovanjima
 

Tonci Plazibat/Cropix

Posjednik ili ovlaštena osoba u trenutku ulaska u Uniju iz treće zemlje je obvezan carinskim službenicima predočiti identifikacijski dokument (veterinarski certifikat ili putovnicu ovisno o tome je li kućni ljubimac podrijetlom iz treće zemlje ili Unije; predočiti pisanu izjavu da kućni ljubimci nisu predmet premještanja koje ima za cilj njihovu prodaju ili prijenos vlasništva; te omogućiti da je kućni ljubimac dostupan za obavljanje pregleda.

Kućni ljubimci moraju biti odgovarajuće označeni mikročipom ili jasno čitljivom tetovažom. Tetovaža se prihvaća samo ako je životinja tetovirana prije 3. srpnja 2011. te je jasno čitljiva. Podaci o tetovaži moraju biti upisani u odgovarajući dio identifikacijskog dokumenta (veterinarskog certifikata ili putovnice) životinje.

Ako je kućni ljubimac prvi put u životu primio cjepivo, razdoblje valjanosti se računa tek nakon 21 dan od cijepljenja. Ako se radi o kućnom ljubimcu koji je redovito cijepljen svake godine u vremenu valjanosti cijepljenja, nije potrebno čekati 21 dan nakon cijepljenja da bi se mogao nekomercijalno premještati, osim ako se radi o kućnom ljubimcu koji je cijepljen nakon što je prošlo razdoblje valjanosti prethodnog cijepljenja te je tada potrebno čekati 21 dan.

Što je putovnica za ljubimca?

Europska putovnica za kućne ljubimce standardizirana je isprava te je nužna za putovanje unutar EU-a. Ona sadržava opis vašeg kućnog ljubimca i pojedinosti o njemu, uključujući kôd u mikročipu ili na tetovaži, te podatke o povijesti cijepljenja protiv bjesnoće i podatke za kontakt vlasnika i veterinara koji ju je izdao. Europsku putovnicu za kućne ljubimce možete izvaditi kod bilo kojeg ovlaštenog veterinara (kojeg su nadležna tijela ovlastila za izdavanje putovnica za kućne ljubimce). Putovnica za kućne ljubimce valjana je sve dok redovito cijepite svojeg kućnog ljubimca protiv bjesnoće.

Europska putovnica za kućne ljubimce izdaje se samo za pse, mačke i tvorove. Ako putujete u drugu zemlju EU-a s drugom vrstom kućnog ljubimca, kao što su ptice, ukrasne akvatične životinje, gmazovi, glodavci ili zečevi i kunići, proučite nacionalne propise o uvjetima ulaska u zemlju koju namjeravate posjetiti.

24. travanj 2024 23:55