StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPravne dileme

Treba li počinitelj mlađi od 14 godina i kazneno odgovarati? ‘To je u suprotnosti sa svim preporukama‘

Piše dv
4. svibnja 2023. - 06:44

Dr. sc. Jelena Jerinić, profesorica prava na beogradskom Sveučilištu Union, komentirala je mjere koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio na izvanrednoj presici, u srijedu poslijepodne: "Prijedlog da se snizi granica za kaznenu odgovornost je populistička mjera kojom se sva krivnja za ovakve događaje svaljuje na maloljetne počinitelje i njihove obitelji, bez ispitivanja sistemskih problema i odgovornih u okviru sistema", prenosi Slobodna Dalmacija.

Uvjerena je da takve mjere ne bi bile dobre: "Ovakve mjere rijetko daju rezultate, jer ne odvraćaju od činjenja kaznenih djela, pošto su njihovi uzroci u drugim problemima“, navodi Jerinić.

Inače, kako kaže ova pravna stručnjakinja, UN-ov Odbor za prava djeteta je u jednom od svojih općih komentara uz Konvenciju o pravima djeteta 2019. godine istaknuo kako granicu kaznene odgovornosti ne treba snižavati ispod 14 godina. Štoviše, tvrdi dr. Jerinić, Odbor je predložio da se ona podigne - na 15 ili 16 godina. "Srbija je potpisnica Konvencije o pravima djeteta i trebala bi slijediti preporuke Odbora", naglašava dr. Jerinić. 

"Svakako treba preispitati primjenu propisa o držanju i korištenju oružja i utvrditi odgovornost svih koji su po zakonu odgovorni. Pored pravne, predstavnike izvršne vlasti treba još jednom podsjetiti da postoje i moralna i politička odgovornost“, objašnjava dr Jerinić, piše danas.rs.

01. srpanj 2024 11:16