StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPadaju Suhoji

Totalni fijasko Putinove avijacije, nemaju ni volje ni inicijative: ‘Nije lako letjeti kad vam Ukrajinci sruše četiri bombardera u jednom danu! Sr***!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
26. rujna 2022. - 17:46

Ruske zračne snage unatoč stotinama novih lovaca, i teoretski gledano s velikom tehnološkom prednošću pred Ukrajincima, za cijelo vrijeme rata u Ukrajini nisu uspjeli zavladati ukrajinskim nebom. Za vikend su kijevske vlasti objavile kako su u jednom danu srušili četiri ruska zrakoplova: Su-34, dva Su-30 i jedan Su-25, piše Slobodna Dalmacija.

Video snimke koje kruže internetom potvrđuju najmanje dva obaranja. Dan prije ove objave Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine pojavio se video koji prikazuje ukrajinsko raketno vozilo zemlja-zrak Strela, koje pripada 25. zračno-desantnoj brigadi, kako se kotrlja u mjestu Jatskivka, 60-tak kilometara od Spirne u Donbasu. Sljedećeg dana, Rusi su tamo izgubili dva mlažnjaka — jednosjed Su-25 i dvosjed Su-30.

"Sranje!", napisao je jedan popularni ruski bloger koji se bavi zrakoplovstvom nakon što se na snimci vidi kako gori Su-30.  

Da se Ukrajinci dobro znaju služiti protuzračnim oružjem pokazuje niz snimaka na društvenim mrežama, a tome svjedoči i 19-godišnji mladić Roman Glomb, kojeg je upravo odlikovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Mladi vojnik je od početka rata uspio srušiti šest ruskih borbenih zrakoplova i jedan projektil. Sve je to učinio pomoću lako prijenosnog sovjetskog protuzračni sustava „Igla“ s infracrvenim navođenjem. Zelenski mu je za zasluge uručio odlikovanje "Heroj Ukrajine".

Ukrajinsko nebo pak sada će biti i još opasnije za Putinove pilote jer je iz SAD-a stigla nova pošiljka s NASAMS protuzračnim raketnim sustavima. Koliko je to moćno i precizno oružje dovoljno govori činjenica da je i NASAMS dio protuzračnog štita kojim Amerikanci čuvaju Bijelu kuću u Washingtonu. NASAMS, koji su zajednički razvili američki obrambeni izvođač Raytheon i norveška tvrtka Kongsberg moderniji je i učinkovitiji od svih postojećih ukrajinskih raketnih sustava zemlja-zrak kratkog i srednjeg dometa koji datiraju iz sovjetske ere.

Ruske zračne snaga potpuno su podbacile u dvostrukoj ukrajinskoj ofenzivi, što priznaju i njihovi vojni blogeri, a moglo se to čuti i u razgovorima koje su presreli ukrajinski obavještajci. U jednom od njih, Putinov vojnik žalio se supruzi da su ostavljeni sami u pustopoljini i da im u pomoć nije stigla obećana podrška avijacije.

“Mi se ne možemo obraniti, oni imaju prejako oružje u odnosu na naše. Pozvali smo u pomoć podršku zrakoplovstva, rečeno nam je grubo: Odj*****, branite položaj kako znate i umijete!" – ispričao je vojnik kroz suze. Osim nešto snimaka jurišnih Suhoja Su-25, koji ispaljuju rakete tamo negdje preko linije fronta i odmah se vraćaju natrag na sigurno, nije bilo informacija o značajnijoj upotrebi zrakoplovstva.

Objašnjavajući zašto je izostala potrebna zračna podrška vojni analitičari tvrde da se to dogodilo zbog toga što Rusima nedostaje najsuvremenijeg naoružanja za precizno gađanje s velike visine pa se piloti moraju spuštati niže, a onda su na dohvatu Stingerima, BUK-ovima, MANPADS-ima s kojima su Ukrajinci dobro opskrbljeni.

Problem je, kažu, i njihova staromodna doktrina zračnog ratovanja koja ne može držati korak ako se situacija na bojišnici brzo mijenja, a pogotovo kad istovremeno ukrajinska vojska i zračne snage, drže čvrstu obranu zračnog prostora iznad prvih linija bojišnice. Postojeća doktrina praktički onemogućava blisku podršku kopnenim trupama kada je neprijatelj u pokretu. To se događa stoga što ruske zračne snage nisu "zračne snage" u smislu kako mnogi zapadni promatrači razumiju taj izraz. Umjesto toga, rusko zrakoplovstvo je svojevrsno zračno topništvo.

Analitičar Forbesa David Axe tumači kako moskovski piloti bombardiraju na neviđeno i nemaju slobodu loviti sami svoje neprijatelje. Dodjeljuje im se bombardiranje unaprijed planiranih ciljeva, a koordinate im daju zemaljski zapovjednici i to često na temelju neažuriranih obavještajnih podataka. Zbog toga zračne snage ne prate neprijateljske kopnene trupe u realnom vremenu.

„Ruske zračne snage ne obučavaju svoje pilote da samostalno razmišljaju i djeluju - što je preduvjet za praćenje pokretnih ciljeva – tumači Axe. 

19. travanj 2024 03:07