StoryEditorOCM

Strka u Vladivostoku: Rusija protjeruje japanskog diplomata, terete ga za špijunažu. FSB ga je priveo i ispitivao vezanog, s povezom na očima, Tokio prijeti ‘jednakim mjerama‘

Piše D.K./sd
27. rujna 2022. - 22:26

Japan je optužio Rusiju za nerazumno ponašanje i zaprijetio "jednakim mjerama" nakon što je FSB, ruska sigurnosna agencija, jučer uhitila njihova diplomata u Vladivostoku i optužila ga da je špijun, piše Slobodna Dalmacija.

Tatsunori Motoki, diplomat u japanskom konzulatu u ovome gradu, pušten je nakon privođenja i ispitivanja koje je trajalo nekoliko sati, ali je na koncu proglašen ‘personom non grata‘. Naređeno mu je da mora napustiti Rusiju u roku od najviše dva dana.

image

Pokojni japanski premijer Shinzo Abe s Putinom

Alexander Nemenov/Afp

Službeni Tokio i veleposlanstvo Japana u Rusiji službeno su protestirali protiv ove odluke, nazvavši je jasnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Konzularni službenik je, istaknuli su, od početka hapšenja pa do samoga kraja imao povez preko očiju, odveden je s vezane obje ruke i pognutom glavom, nesposoban da se pomakne, a zatim je podvrgnut prisilnom ispitivanju.

Japanci ističu kako nema nikakvih dokaza da je itko od osoblja njihova konzulata u Vladivostoku bio uključen u nezakonite aktivnosti, kako to tvrdi ruska strana.

Putinova sigurnosna agencija, FSB, objavila je prethodno da je japanski konzularni službenik uhićen na djelu dok je primao povjerljive informacije u zamjenu za novac o suradnji Rusije s drugom zemljom u azijsko-pacifičkoj regiji. Prema tumačenjima iz FSB-a, japanski diplomat je uhićen jer je ‘kupovao informacije o utjecaju zapadnih sankcija na rusku državu, odnosno njezino istočno primorsko područje‘. Objavili su i da je navodno priznao optužbe tijekom ispitivanja.

image

U znak potpore Ukrajini, Japanci su bojali i svoje vlakove

Makoto Kondo/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Rusija smatra Japan "neprijateljskom" zemljom, što je oznaka koju temeljem dekreta ruske vlade dijeli sa svim zemljama Europske unije, uključujući Hrvatsku, te sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju.

Moskva i Tokio međusobno su jedni drugima u više navrata izricali sankcije od 24. veljače, kad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Odnosi dvije zemlje bili su znatno složeni još i prije toga, jer zbog spora oko otočja koje Rusi nazivaju Kurilskim, a Japan Sjevernim Teritorijima, one još nominalno nisu okončale ni Drugi svjetski rat, odnosno potpisale poslijeratni mirovni sporazum.

26. travanj 2024 14:18