StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJOŠ STROŽE MJERE |

Stožer priprema nova ograničenja za građane, na snazi bi mogla biti od sutra

Piše DV
21. srpnja 2020. - 14:22
Na svadbama koje se od danas do 4. kolovoza održavaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prisustvovat će isključivo najuža rodbina, roditelji, braća i sestre te kumovi. Takvu je odluku donio nacionalni Stožer civilne zaštite na prijedlog lokalnog stožera. Naime, sva dosadašnja veća žarišta tiču se upravo većih vjenčanja, a posljednje takvo bilo je u toj županiji u mjestu Ivankovo.
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da su slične mjere bile i prije te da je ova mjera donesena na zahtjev lokalnog stožera. Mjera će biti na snazi 15 dana, donosi Jutarnji list.
- Ozbiljno razmišljamo o odluci ograničenja takvih okupljanja. Međutim, tu odluku još nismo donijeli. Ta tema bit će na dnevnom redu na sastanku Stožera u srijedu - rekao je Capak.
Popis gostiju
Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, ograničavanje bi išlo na maksimalno 50 ili 70 uzvanika, a upravo će se to definirati na sutrašnjem sastanku. Kako nam je pojašnjeno, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali i činjenici da se u što boljoj epidemiološkoj situaciji nađemo na jesen.
Capak je rekao kako je sada na snazi mjera o 300 osoba u zatvorenim prostorima i 500 na otvorenom prostoru, ali uz pridržavanje pravila. - Oni koji ih imaju više od sto, moraju prijaviti i dati točan popis gostiju s njihovim podacima - kaže Capak.
Upravo takvih događaja, s više od sto osoba, tijekom vikenda bilo je prijavljeno 329. Civilna zaštita izašla je u kontrolu na 96 takvih događaja. Jedno od pitanja koje i dalje predstavlja problem epidemiolozima su noćni klubovi.
- Kao što znate, istarski stožer je ograničio vrijeme do 2 sata. I nacionalni razmišlja da se ograniči radno vrijeme noćnih klubova. Ne znamo koliko će to biti. Također, razmatramo da se mjere za funkcioniranje još dodatno pooštre. Nadamo se da ćemo u srijedu točno precizirati u kojem će smjeru preporuke i radno vrijeme ići - rekao je Capak.
Kako neslužbeno doznajemo, koplja se lome upravo oko tog ograničavanja, ali na tragu je ograničavanje slično kao u Istri. Iako su kliničke slike oboljelih ipak lakše nego što je to bilo na proljeće, doznajemo, stručni timovi se ne usuđuju pustiti da se virus provuče kroz populaciju što više, kako bi se stekao imunitet, jer uvijek postoji bojazan od pojedinačnih težih slučajeva.
Capak je govorio i o švedskom modelu, koji je jedan od najliberalnijih.
Hodočašća
- Oni nikad nisu zatvarali puno toga i imali karantenu, no mi se s tim ne možemo uspoređivati. Mi smo karantenom sveli broj na nulu, a onda smo otvarali. Ja ne volim taj izraz, ali tako je postavljeno pitanje, plešemo s virusom. Nekad nas iznenadi pa se moramo vratiti korak nazad, nekad mi pritegnemo mjere pa idemo korak naprijed.
Čini mi se da idemo u pravom smjeru - rekao je Capak, koji se nada da će uvođenje strožih mjera pridonijeti smanjenju broja oboljelih.
S obzirom na to da je ljeto, blagdana, praznika i događaja općenito je više, poput Velike Gospe, ali i Dana domovinske zahvalnosti, kada se očekuje veći broj osoba. Capak kaže da o temi hodočašća još nisu razgovarali.
- To je puno ljudi, ali na otvorenom, pa nam je to puno lakši posao. Nedavno smo dobili prijedlog kako organizirati proslavu Oluje. Mi po tom principu kvadrature i veličine prostora te provođenju svih drugih mjera dajemo konkretne preporuke - rekao je Capak.
Glazbena industrija
Na temu koncerata, zbog kojih su najavljivani i prosvjedi, rečeno je da je već održan sastanak s ministricom kulture, državnim tajnikom i predstavnicima glazbene industrije.
- To su bili široki i otvoreni razgovori, u Hrvatskoj je 15.000 glazbenika. Zaključili smo da moramo promijeniti preporuke. Omogućit ćemo prijave elektroničkim putem prilikom kupnje karata. Neće biti stajaćih mjesta, a sjedeća se moraju označiti. Distanca mora biti metar i pol, ali broj ljudi se onda može povećati - pojasnio je Capak, za Jutarnji list. 
 
17. travanj 2024 19:36